havadurum

"Tarlada 50 kuruş markette 3 lira, aracılar kalkmalı..."

469

 Eceabat Ziraat Odası Başkan Özay Kuzu, gazetemiz Olay`a Çanakkaleli üreticilerin durumu hakkında görüşlerini sundu. Tarladan çok ucuza alınan ürünlerin market ve pazarlarda yüzde 300 gibi artış oranı ile satıldığını belirten Kuzu, bu durumun aracılardan kaynaklı olduğunu belirterek; "Domatesi 50 kuruştan tarladan alıyorlar. Halde 1 liraya satılıyor. Pazarlarda 2-2,5 liraya marketlerde ise 3 liraya satılıyor. Bir şekilde bu aracıların aradan kaldırılması lazım" dedi. Girdi fiyatlarının artması ile üreticinin maliyetlerini karşılayamaz hale geldiğini ifade eden Kuzu; "Tarım Kredi Kooperatiflerine çiftçi neden borcunu ödeyemiyor? Maliyetlerini karşılayamadığı için. Kafa kafaya maliyetler karşılandığı zaman biz şükrediyoruz" dedi. Çiftçinin yüzde yüzünün zarar ettiğinin altını çizen Kuzu, şu zaman kadar süregelen tarım politikalarının değişmesi gerektiğini vurgulayarak;  "Tarım Bakanı değişti. Umarım çiftçinin durumunu düzeltir. Zaten düzeltilmesi lazım. Şu ana kadar olan tarım politikalarının değişmesi lazım" dedi. 

 
"Üretici değil aracı kazanıyor"
En büyük kazancın üreticinin değil, aracının kazandığını belirten Kuzu; "Sadece domateste değil buğdayda da bu şekilde. Bu yıl ekmek, kraker, pastanın, unlu mamullerin fiyatı düşmedi. Bunların hepsi yani undan yapılan her şeyin fiyatı yükseliyor, düşmüyor.Ama çiftçinin geliri düşüyor. Et fiyatları da aynı şekilde. 18 liraya kesilen et kasapta 60 markette 70 liraya satılıyor. Önemli olan aradaki aracıyı kaldırmak. Dışarıdan hayvan getirmeyi düşünüyorlar. Dışarıdan ay çiçeği, buğday getirmeyi düşünüyorlar. Zaten üreticinin elinden düşük fiyatlardan alıyorlar. Bu paraları aracılar götürüyor. Buna domateste dahil. Burada domatesi 50 kuruştan tarladan alıyorlar. Halde 1 liraya satılıyor. Pazarlarda 2-2,5 liraya, markette 3 liraya satılıyor. Bir şekilde bu aracıların aradan kaldırılması lazım" dedi.  
 
"Tüketici pahalı aldığından, üretici ucuz sattığından yakınıyor"
Girdi maliyetlerinin artması ile üreticinin maliyetlerini karşılayamadığını ifade eden Kuzu;  "Üreticiler bunları söylüyor. Aracı kazanıyor, üretici hiçbir şekilde kazanamıyor. Tüketici pahalı aldığından, üretici ise ucuz verdiğinden yakınıyor. Aradaki aracılar bunu yapıyor. Bu durumda girdi fiyatlarının da artması ile üreticinin maliyetlerini karşılaması neredeyse imkansız. 50 kuruşa domates satıldığında elbette zarar oluyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine çiftçi neden borcunu ödeyemiyor. Maliyetlerini karşılayamadığı için. Kafa kafaya maliyetler karşılandığı zaman biz şükrediyoruz" dedi.  
 
"Üreticinin yüzde yüzü zarar ediyor"
Son olarak tarım politikalarının değişmesi gerektiğini vurgulayan Kuzu; "Şu anda üreticilerin yüzde yüzü zarar ediyor.Hem hububatta, hem meyvede, hem de sebzede Tarım Bakanı değişti. Umarım çiftçinin durumunu düzeltir. Zaten düzeltilmesi lazım. Şu ana kadar olan tarım politikalarının değişmesi lazım. Yağmurun çok yağması da bize zarar veriyor. Son yağan yağmurlar Bayramiç ve Ezine tarafından çok etkili olmuş. Oradaki ziraat Odası Başkanları ile de görüştüm. Zarar büyükmüş. Şu anda zarar tespiti yapıyorlarmış" dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş