havadurum

`Yeni müfredata karşı 15 Eylül`de Milli Eğitim önündeyiz`

557

 Eğitim İş Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu basın mensupları ile bir araya geldi. Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, 2018-2019 yeni eğitim dönemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamasına Memur Sen tarafından yapılan toplu sözleşme görüşmelerini eleştirerek başlayan Mantaş, yüzde 3,5 zamla sonuçlanan sözleşme için; “Yapılan toplu sözleşme tam bir rezaletti” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen 2018-2019 eğitim müfredatının son dönemde yapılan en gerici ve dinci müfredat programı olduğunu ifade eden Mantaş; “Tutucu, kindar ve dindar bir nesil yetiştirmeye yönelik bir müfredat hazırlanmış. Bilimsellikten, çağdaşlıktan uzak, cinsiyet ayrımcılığına dayanan. Atatürkçülüğün konulardan çıkartılıp, dinsel ve dogmatik öğeler ile doldurulduğu bir müfredatla karşı karşıyayız” dedi. Yeni müfredata karşı Eğitim İş olarak bilimsel ve laik eğitim vermeye devam edeceklerini vurgulayan Mantaş, 15 Eylül günü tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacaklarını dile getirdi. Yereldeki eğitim sorunlarına değinen Mantaş, Ömer Mart İlköğretim Okulu ile Ticaret Borsası İlköğretim okulu için yıkım kararı alınması sonucu birçok öğrencinin kalacak yer sıkıntısı yaşayacağını ifade etti.  Öğretmen görevlendirmelerinde ise büyük sıkıntılar yaşandığını ifade eden Mantaş;  “Çocuğunu emzirip de ilçeye gidiş geliş yapan öğretmen arkadaşlarımız var. Bakanlık aile bütünlüğü korunması için genelge yayınlıyor. Ancak uygulamada bu gerçekleştirilmiyor. Bu talepler için Milli Eğitim’den perşembe günü yeniden görüşme talep ettik” dedi. 

 
“Toplu sözleşme tam bir rezaletti”
Memur Sen tarafından yapılan toplu sözleşmeler, eleştiren Mantaş; “Memur sen hükümet ile birlikte toplu sözleşme imzaladı. Sendika Başkanı yüzde 46 buçuk gibi hak alacağız diye iddiada bulunmuştu. 3,5 ata ata memurları 3,5’e sattı. Yapılan toplu sözleşme tam bir rezaletti. Sendika olarak başlattığımız nöbet eylemleri ile nöbet ücreti haklarını kazandırdık. Tüm eğitim emekçilerini sendikamıza destek vermeye çağırıyoruz. Toplu sözleşme nasıl yapılır gösterelim” dedi.  
 
“Şu ana kadar yapılan en gerici müfredat”
Yeni eğitim müfredatını bugüne kadar yapılmış en gerici müfredat programı olduğunu belirten Mantaş, 15 Eylül günü Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştireceklerini söyleyerek; “Yeni müfredat programı için STK’lardan, sendikalardan, öğretmen, veli ve idarecilerden görüş topladılar. Atatürkçülük ve laiklikle ilgili konuların yer alması gerektiğini vurguladığımız halde Milli Eğitim Bakanlığı hazırlamış olduğu yeni müfredatta Memur Sen’in sunduğu müfredatın aynısını yeni müfredata geçirmiş durumda. Cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en gerici, tutucu, kindar ve dindar nesil yetiştirmeye yönelik bir müfredat hazırlanmış. Bilimsellikten, çağdaşlıktan uzak cinsiyet ayrımcılığına dayanan, Atatürkçülüğün konulardan çıkartılarak, dinsel ve dogmatik öğeler ile doldurulmuş bir müfredatla karşı karşıyayız. Bilimsellikten uzak müfredat konularını işlemeyeceğimizi, Atatürkçülük ve bilimsellikle ilgili konularımızı işlemeye devam edeceğimizi belirtiyoruz. Bunu için 15 Eylül Cuma günü Milli Eğitim Müdürlüğü’nün karşısında ki noktada tüm Türkiye’de aynı anda eylem yaparak bu gerici müfredatı kabul etmeyeceğimizi duyuracağız” dedi.   
 
“Yereldeki sorunlar ile eğitimde kaos ortamı oluşacak”
Yereldeki sorunlarda eklendiğinde eğitim üzerinde büyüyen çığ gibi sorundan bir kaos ortamı doğacağını ifade eden Mantaş; “Yerellerdeki sorunlardan bahsetmek gerekirse Ömer Mart İlköğretim Okulu ile Ticaret Borsası İlköğretim okulu için yıkılma kararı alınmış. Ömer Mart, sosyal bilimler binasına, Sosyal Bilimler Lisesi ise kendi binasına taşınacak. Ancak taşınılan yerde öğrencilerin barınacağı bir pansiyon ve yurt yok. Bu sıkıntıları yerelde yaşayacağız. Koca bir yaz geçti. Bu sıkıntıları gazeteler konuşuyordu ancak Milli Eğitim konuşmuyordu. Eğitim İş olarak Milli Eğitim Müdürüne kurumsal bir ziyarette bulunarak kaygılarımızı ve beklentilerimizi kendilerine bildirdik. Ancak görüyoruz ki en iyisini ben bilirim gibi klasik bir anlayışla devam ediliyor. Bazı branşlarda bazı okullarda sıkıntılarımız var. Cevatpaşa Ortaokulu ile TOKİ Ortaokulu pilot bölge olarak İngilizce ağırlıklı projede uygulama okulu olarak seçilmiş durumda. 5’inci sınıfta resim, müzik, beden eğitimi dersleri okutulmuyor. 18 saate kadar ağırlıklı bir müfredat var. Burada ki resim, müzik ve beden eğitimi öğretmenleri norm dışı kalabilirler. Bu konunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Bu okullardaki öğretmenlerimizin normunun güvence altına alınmasını istiyoruz” dedi.  
 
“Çocuğun emzirip de ilçeye gidiş geliş yapan öğretmen arkadaşlarımız var”
Çanakkale’de en büyük sıkıntının öğretmen görevlendirmelerinde yaşandığını vurgulayan Mantaş, son olarak; “25 yıldır ilçeden merkeze gidiş geliş yapan öğretmenler var. Çocuğunu emzirip de ilçeye gidiş geliş yapan öğretmen arkadaşlarımız var. Bir taraftan Bakanlık aile bütünlüğü korunması için genelge yayınlıyor. Ancak uygulamada bu gerçekleştirilmiyor. Bugün müdürler komisyonu toplantısı var. Milli Eğitim Müdürlüğü bununla ilgili girişimlerde bulunacak. Belli kriterler çerçevesinde yapılmasını istiyoruz. Herkese eşit adaletli hizmet puanı en düşükten, en yükseğe en uzaktan en yakına doğru aile bütünlüğünün korunması için bunun yapılmasını istiyoruz. Bu talepler için Milli Eğitim’den perşembe günü yeniden görüşme talep ettik. Kaygılarımızı, endişelerimizi sadece kendilerinden olan öğretmenlerin görevlendirilmesinden ziyade herkese eşit mesafeli bir şekilde bunun yapılmasını talep edeceğiz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş