havadurum

"Çanakkale'nin yarısı kredi borçlusu"

774
CHP Çanakkale Belediye Meclisi Grup Başkanı Av. Erdal Gezen 2 Aralık`ta gerçekleşen Kasım ayı Belediye Meclisi Olağan Toplantısı`nda ülkenin ve kentin ekonomisine dair açıklamalarda bulundu. Türk Lirası`nın her geçen gün daha fazla değer kaybettiğini belirten Gezen, "Libya`ya askeri ve maddi yardımda bulunuyoruz fakat Libya Dinarı 2.86 Türk Lirası. Onlar mı bize yardımcı olacak, biz mi onlara yardımcı olacağız, bu bir paradoks" dedi. Son gelen zamları vatandaşın ve esnafın belini büktüğünü belirten Gezen, Çanakkale`deki birçok küçük işletmenin kepenk kapattığını ifade etti. Çanakkale`deki tüketici kredilerine dair Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kredi Kayıt Bürosu`nun verilerini paylaşan Gezen; 2021 yılında 317 bin 506 kişiye, 5 milyar 788 milyon 357 bin TL bireysel kredi verildiğinin açıklandığını belirten Gezen; "Bu şehrin yarısı bireysel kredi kullanıyor, yani yarımız borçluyuz" dedi. 
 
"Libya`mı bize, biz mi Libya`ya yardımcı olacağız"
Konuşmasında Türk Lirası`nın her geçen gün değer kaybettiğini belirten Gezen; "Paramız bir Gana Cedi`sinden daha değersiz hale geldi. Libya`ya askeri ve maddi yardımda bulunuyoruz fakat Libya Dinarı 2.86 Türk Lirası. Onlar mı bize yardımcı olacak, biz mi onlara yardımcı olacağız, bu bir paradoks" dedi. 
"İşletmeler, aylarca para kazanmadan kepenk kapatıyor"
Son dönemde artarak devam eden zamları değerlendiren Gezen; "2021 Ocak ayında benzin 6.90 TL iken, şimdi 9.82 TL oldu. Yüzde 30`luk bir artış söz konusu. Tavuğa ve bildiğimiz tuza yüzde 50 zam gelmiş. Sokağa çıkıyor musunuz bilmiyorum. Daha dün Çanakkale Merkez`de küçük bir lokanta işletmesi aylardır para kazanamadan kapattıklarını, böyle devam ederse dükkanı kapatacaklarını söyledi. Çarşıda bir giyim firması mevcut rakamlara yetişemediğini, ayıp olmasa dolar bazında etiket koyacağını belirtti" dedi. 
 
"Bu şehrin yarısı bireysel kredi kullanıyor"
Çanakkale`deki tüketici kredilerinde yaşanan artışa dair bilgilendirmede bulunan Gezen; "Çanakkale`de tüketici kredileri 2021 Eylül itibariyle 6 milyon 095 TL boyutunda. Yani esnafımız çaresizlik içinde yüksek faizli krediye yöneliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kredi Kayıt Bürosu Çanakkale`de 2021 yılında 317 bin 506 kişiye, 5 milyar 788 milyon 357 bin TL bireysel kredi verildiğini söylüyor. Çanakkale`nin nüfusunun 600 bin civarında olduğunda düşünürsek, bu şehrin yarısı bireysel kredi kullanıyor, yani yarımız borçluyuz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş