havadurum
Damla Yeltekin

damlayeltekin@gmail.com

"Çocukluk Onuru" ayaklar altında

Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.G.K'yı çocuk yaşta evlendirmesi, 6 yaşındaki gelinlikli fotoğrafları gündeme geldi.

1357
İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı`nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel`in 6 yaşındaki kızını "imam nikahı ile evlendirmesi" ve yaşadığı istismarı ortaya çıkaran gazeteci Timur Soykan, sosyal medyada hedef gösterildi.
BirGün Gazetesi`nin sayfalarında insanlık dışı haber; Türkiye2nin gündemine oturdu.
Gazeteci Timur Soykan`a da tehditler başladı.
 
Çocuk, bir radyo programıyla birlikte, yaşadıklarının "normal" olmadığını öğrendi. Bu karanlıkla mücadele etmek için, kendisine yeni bir yaşam kurabilmek için elinden geleni yaptı. 
 
Akıllarda ise sorular bir yığın...
 
Öncelikle Gazeteci Timur Soykan, yazdığı satırlarla, haberin gündemde kalacağına muhtemelen eminde. Bence, tehdit mesajları ve sosyal medyadan linç girişimlerinin de olacağı, su götürmez bir gerçekti. 
Ne garip değil mi? Ama istismara suç gözüyle de bakmıyor o kimseler! Çocuk istismarına, suç gözüyle bakmıyorlar!
Bir çocuğun istismarını kamuoyuyla paylaşan bir gazeteci için "suç duyurusunda" bulunulması gerektiğine dair paylaşımlar yapılıyor.
Evet. 
Çoğu gazeteci başı ağrımasın diye bu haberi kulağının arkasında bırakabilirdi. Timur Soykan, yapmadı.
Sosyal medyadan linç girişiminin ardından, #TimurSoykanYalnızDeğildir hashtagi, TT oldu.
Çünkü Gazeteci Soykan, o çocuğu yalnız bırakmadığı için dayanışma büyüyor. Gazetecinin dayanışması, daha büyük dayanışmaları beraberinde getiriyor...
 
Siyasiler, emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, kadın ve çocuk aktivistleri; bu skandalı lanetliyor. 
Lanetlemeyenler de var tabii.
Kimisi, yaşanan vahşeti, yanlış tanımlıyor hatta...
Çocuk istismarı değil de; çocuğa cinsel istismar ve hatta ve hatta "tecavüz" diyenler bile var mesela... Ama o kadar hakkı, bugün almamız mümkün gözükmüyor. Çocuk istismarının yeterli bir tanım olduğunun, çocuğu uygulanan istismarın başka bir kelimeyle uygulanmasına gerek olmadığının; hatta o kelimelerin; yeni istismara yol açtığının farkında bile değil...
Kimisi...
Ama kimisi de sessiz.
Dut yemiş.
Dut yemiş bülbül misali.
 
Çocukluk onurunu kurtarmak için, iyi ya da iyiye yakın hiçbir girişim yok.
 
Üzgünüz ki yaşanan 6 yaşındaki çocuğun maruz kaldığı istismardan çok büyük bir şey öğrendik. Yetişkinler, çocuklara, maruz kaldıkları şeylerin, istismar olabileceğini anlatmak zorunda. Yasalar ve uygulayıcıları çocukları korumadıklarında, çocukların bunu güvendikleri bir ebeveynle paylaşması gerekli. 
 
6 yaşında evlendirilmenin doğru olmadığını, rast geldiği bir radyo programından öğrenen bir istismar mağduru kız çocuğu olduğu bir ülkede, istismarın tanımı iyiden iyiye defalarca kez yapılmalı. 
Yine biliyoruz ki, çocuğun, nişanlandırıldığında 13-14 yaşında olduğunu ifade ederek, "6 yaşında değilmiş, gördünüz mü? Yanlış haber. 13-14 yaşında evlendirilmiş" diyerek kötülük güzellemesi yapıldığını...
 
Bu zihniyetler yargılansın.