havadurum

"İnsanlar Mustafa Kemal Atatürk etrafında birleşiyor"

933

 Biga Atatürk Kültür Merkezi’nde 6’ıncı gününe giren Biga Belediyesi Kitap Fuarı’nın hafta sonu programında yazarlar ve sanatçılar Biga’da okurlarıyla buluştular. Cumartesi günü programında Haldun Açıksözlü, Barış Terkoğlu, Yalın Alpay ve Burak Soyer saat 14.00’te kitaplarını imzaladılar. Saat 17.00’de dizi oyuncusu Murat Tavlı imza etkinliğine katıldı. Saat 15.00’te ise anlatacakları merakla beklenen Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşide Bigalılarla bir araya geldi. Konuşmasında Türk insanının Ulu Önder Atatürk’e bağlı olduğunu ve özellikle buhran günlerinde daha çok hatırladığını ifade eden İlber Ortaylı, kötü günlerden çıkışın da Ulu Önder Atatürk’ü doğru anlamakla başarılabileceğini ifade etti. 

“20’inci yüzyılın en büyük lideri Atatürk”

Ortaylı; “Bütün 20’nci yüzyıla damga vuran liderler arasında birisi hala hayattadır. Onun adı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bir kere her yaştan ve her sınıftan insan tutmaktadır. Bütün olumsuz propagandalara rağmen, ‘Aman bıktık mektep ve karga hikayeleri dinlemekten’ diyen azınlığa rağmen, yurt içinde ve yurt dışında bu mavalları dinlemiyorlar ve tarih öğrendikçe daha çok farkına varıyor insanlar. Çağdaş dünya tarihini okumamız gerekiyor. Dünyayı tanımamız lazım. Her yaştan, her bölgeden, her düşünceden insanlar gün geçtikçe Mustafa Kemal Atatürk ismi etrafında birleşiyorlar. Buhran zamanlarında da daha çok öne geçiyor. Ama Atatürk düşünceleri, fikirleri ile hala hayatta” dedi. 

“İş sektörü megaloman ihtiyarların egemenliğinde”
Türkiye’de eğitim konusuna değinen Ortaylı; “Eğitim sorunun ciddi bir şekilde tartışılması lazım. Devlet bu işi yapamıyor. Öğretmen sınıfı bu işi yapamıyor. Bu işin planlamaları yapılamıyor. Türk iş sektörü gençlere iş vermek istemeyen megaloman ihtiyarların egemenliğinde. Gençlere gereken önem verilmiyor. Gençlere kendilerini gösterebilmeleri için imkan verilmiyor. Eğitilmiş insan kullanma kabiliyetleri son derece zayıf. Yetişmiş mühendislerin çok azı mühendislik yapabiliyor. Yetişmiş mühendislerin inşaatlarının çok azı kullanılıyor. Bu yüzden de bu dallardaki insanlar kalitesiz oluyorlar. Bizim kendimizi kurtarabilmemiz ve daha ileriye gidebilmemiz için hiçbir Kemalist mirası bırakmamamız gerekiyor. Anlamamız gerekiyor. Türkler liderlerine sahip çıkıyor. Fakat Türklerde kendini yenileme yetisi saptırılıyor. Şunun üzerinde ısrarla durmalıyız. Çocuklarımızı nasıl yetiştirmemiz gerektiği konusu çok önemli. Bu eğitimi sağlayacak tek şey özel eğitim değil. Çocuklarımızın kabiliyetine göre eğitim vermeliyiz” dedi. 
 
“Üniversite eğitimi iyi planlanmalı”
Üniversitelerin her yere açılamayacağını söyleyen Ortaylı son olarak; “Üniversite her yere açılmaz. Üniversite gençlerin dünyaya en kolay açılabilecekleri yerlerdir. Üniversite büyük şehirlerde olur. Büyük şehir hayatının getirileri vardır. Üniversiteyi bitiren adam dünya şehirlerinde yabancılık çekmesin diyedir bu da. İyi eğitim görmek, bir takım alanlarda iyi yetişmesi gerekir kişilerin. Ciddi insan yetiştirmek zorundasınız. Atatürk devrinde teknik eğitime çok önem verilmiş. Bunun bir anlamı olmalı” dedi.         (Atilla Akın)
Paylaş