havadurum

"Tüm köyler JES'lerin karşısında, bizim yanımızda"

1240

 İl Özel İdare tarafından Çanakkale`de `15 adet jeotermal enerji arama sahası ile 2 adet kaynak işletme alanının’ ihaleye çıkartılmasına tepkiler sürüyor. 28 Şubat tarihinde ihaleye çıkartılacak alanlar arasında, Bozcaada ve Gökçeada gibi Çanakkale’nin önemli doğal alanlar, turizm yerleri ile bir ay boyunca zeytinlik alanlarında kurulan sondaja karşı mücadele veren ve kazanan Gülpınar Köyü de bulunuyor. Gülpınar Köylüleri, kadınlar başta olmak üzere zeytinlik alanlarında yapılmak istenen sondaja karşı bir ay boyunca nöbet tutmuş, nöbet eylemi sondaj şirketinin alanı terk etmesi ile sonuçlanmıştı. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Gönül Işık, yeniden gündeme gelen sondaj tehdidine karşı başlattıkları çalışmaları aktardı. Sondaj alanı ihalesi haberinin ardından çevre örgütlerinin bir araya gelerek “JES Dayanışması” oluşturduğunu belirten Işık, sondaj ihale alanı içerisinde bulunan köylülerle bilgilendirme toplantısı yaparak, çalışmalara başladıklarını söyledi. Köylülerin tamamının sondaja karşı olduğunu ifade eden Işık, sondaj şirketlerinin ‘olur imzası’ toplamak için köyleri gezeceğini ancak köylülerin imza vermemekte kararalı olduğunu ifade etti. Tüm çevre köylerin sondaja karşı ortak hareket edeceğinin altını çizen Işık, ihale günü Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştireceklerini söyledi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafında hazırlanan mektubun Meclis Komisyonu üyelerine verileceğini ifade eden Işık, kentin belirli bölgelerinde ve köylerde sondaja karşı imza toplanacağını ifade etti. 


“26’ıncı kanser vakamızı gömdük”
JES ihale haberinin alınması ile birlikte köyleri gezerek sondaja karşı çalışmalara başladıklarını belirten ışık; “4 gündür köyleri geziyoruz. Sondaj şirketi köylerden imza toplamaya çıkarak olur imzası alacakmış. Bizlerde köylüleri bilgilendirme toplantısı yaptık. Köylülerin hiç birisi sondaj istemiyor. ‘Bizler sizinleyiz yeterli elimizden utun diyorlar. Hatta Tuzla; ‘bile biz perişan durumdayız, 26’ıncı kanser vakamızı gömdük, ne olur bizlere de destek olun’ ancak muhtarımızı ve azalarımı onların yanında diye feryat ediyorlar. Bizlerde kendilerine söz verdik, kendilerine önce ihale ile mücadele edelim daha sonra sizlerle beraber olalım dedik. Köylüler sondaja karşı bizlerin yanında” dedi.  
 
“Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapacağız”
28 Şubat’ta yapılacak olan ihaleye karşı mücadele başlattıklarını ifade eden Işık; “Öncelikle Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yapacağız. Tüm çevre örgütleri ortak bir basın açıklaması yapacağız. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği İl Meclisi komisyonu üyelerine sunmak üzere mektup hazırladı. Verebilirsek onlara bu mektubu vereceğiz ancak Komisyon kimlerden oluşuyor, neler hazırlandı bilakis bu konuda hiçbir bilgi verilmiyor. Bunları öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.
  
“İmza kampanyalarımız devam ediyor”
JES’e karşı büyük bir çalışma içerisinde olduklarının altını çizen Işık; “Çok büyük bir çalışma içerisindeyiz. Diğer çevre örgütlerinden arkadaşlarla uzun soluklu bir program hazırlayacağız. İmza kampanyalarımız devam ediyor. Belediye Başkanımız ile görüşüp imza stantları açmak istiyoruz. Köylerde ise ulaşabildiğimiz insanlara ulaşarak imzalarımızı topladık. Cumartesi günü Gülpınar Köyümüzde stant açacağız bu şekilde mücadelemize başlıyoruz. Biz, Gülpınarlı kadınlar olarak zaten yine yeniden hazırız. Hatta Yukarı Köy halkına da numaralarımız bıraktık ve şirket yetkilileri gelirse bizlere haber verin dedik. Ne yapmaları gerektiğini de kendileri ile konuştuk. Karşılarında duracağız. Bütün köyler hepsi sondaja karşı eve hepsi birlik olarak hareket edecekler” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş