havadurum

"Zeytin nöbetine kaldığımız yerden devam edeceğiz.."

3282

 Ayvacık’ın Gülpınar Köyü’nde zeytinlik alan içerisinde sondaj çalışması yapılmak istenmesine karşı Gülpınar halkı emsali görülmemiş bir direnişe imza atmış, 33 gün boyunca zeytinlik alanlarında nöbet tutan kadınlar sondaj firmasının Gülpınar’dan gitmesini sağlamıştı. Son yaşanan gelişmede ise “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için açılan davada ‘Yürütmenin Durdurulması Talebinin’ reddine karar verildiği açıklandı. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından yapılan kararın üzüntü verici olduğu belirtilerek, verilen karar; “Gülpınar Jeotermal Amaçlı Sondaj Arama Projesi için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali istemli açmış olduğumuz davada Çanakkale İdare Mahkemesi, ‘telafisi imkansız zararlar oluşmayacağı’ gerekçesi ile yürütmenin durdurulması talebimizi reddetti” denildi.  Verilen kararda kesilen zeytin ağaçlarının ‘telafisi imkansız zararlar oluşturmayacak’ gerekçesine uymadığı ifade edilen açıklamada;  “Sondaj alanları için kesilen zeytin ağaçları telafisi imkansız zararlar değil midir? Şu an şirket kalan sondaj alanları için de zeytin ağaçlarını kesmeye devam etse telafisi nasıl sağlanır bu durumun? Önceki yaşananlar ortada iken projenin telafisi imkansız zararlara yol açmayacağı gerekçesi ile verilen ret kararı hatalı, usule, yasaya ve hukuka aykırı bir karardır” denildi.

 
“Karar üzüntü yarattı”
Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği üyesi ve çevre gönüllüsü Önem Erol Usta verilen kararla ilgili açıklamada bulundu. Kararın tüm Gülpınar’da üzüntü yarattığını belirten Usta; “Açıkçası böyle bir karar beklemiyorduk. Bu karar hepimizi çok üzdü. Şu anda ne yapacağımıza dair görüşmelerimiz oluşuyor. Avukatlarımız da bu konuyla yakından ilgileniyorlar. Biliyorsunuz Gülpınarlı kadınlar başta olmak üzere Gülpınar halkı bir ayı aşkın süre zeytinleri için nöbet tutmuş ve kazanmışlardı. Bilirkişi heyeti için ciddi bir hukuk mücadelesi vermiştik ve onu da kazanmıştık. Şimdi bu karar ile bizim nöbet hakkımız da elimizden alınıyor” dedi.
  
“Gülpınar halkı zeytinleri için mücadeleye devam edecek”
Kararın haksız bir karar olduğunu ve Gülpınar halkının, zeytinleri için mücadele etmeye devam edeceğini belirten Usta; “Bu kararın haksız bir karar olduğunu düşünüyoruz. Gülpınar halkıda,  ‘firma yine gelsin biz yine zeytinlerimiz için kaldığımız yerden nöbet tutacağız’ diyorlar. Sonuçta daha önceki mücadelede ciddi bir bilinç oluştu ve bu bilinç diğer köylere de yansıdı. Bu bilinç devam ediyor. İlk olarak en kısa zamanda bir basın açıklaması yapacağız ve kararın haksız bir karar olduğunu söyleyeceğiz. Tam olarak bir yol haritası çizmiş değiliz. Ancak hukuksal mücadelemiz devam ediyor. Gülpınar halkıda karara üzgün ve tepkili. ‘Firma yine gelirse yine mücadele edeceğiz ve kesinlikle firmaya izin vermeyeceğiz’ diyorlar. Gülpınar halkı zeytinlerine sahip çıkmaya devam edecek” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş