havadurum

10 Ekim'de katledilenleri unutmayacağız

1558

 10 Ekim 2015 yılında Ankara’da düzenlenmek istenen “Emek, Barış, Demokrasi” mitingine Türkiye’nin her yerinden binlerce vatandaş katılmış, vatandaşların toplandığı Ankara Garı önünde iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen saldırı sonucu miting kana bulanmıştı. Saldırıda aralarında çocuklarında bulunduğu 100’ün üzerinde vatandaş hayatını kaybederken, saldırı Türkiye’nin yaşadığı en kanlı terör saldırısı olarak tarihe geçti. EMEP Çanakkale il Başkanı Ercan Adsız’ın da hayatını kaybettiği saldırıyı kınamak ve yaşamını yitirenleri anmak amacı ile Demokratik kitle örgütleri, sendika ve bazı siyasi partiler saldırının ikinci yılında yürüyüş düzenleyecek. 10 Ekim Salı günü saat 17. 30’da Golf Aile Çay Bahçesi önünde toplanacak kitle örgütleri yapılacak yürüyüş için çağrıda bulunurken, Eğitim Sen Çanakkale Şubesi ve Çanakkale Halkevi 10 Ekim katliamı ile ilgili açıklama yaptı.  Eğitim Sen Çanakkale Şubesi tarafından; “Binlerce insan 2 yıl önce ülkemiz bu günleri yaşamasın diye Ankara’da buluşmuştuk. Mücadelemiz bugünlerin yaşanmaması içindi. Bizi katlederek bu sesi kısmak istediler. Başaramayacaklar!” denilirken, Halkevleri Çanakkale Şubesi tarafından; “Emek, Barış, Demokrasi! Sesimize bombalarla karşılık verildi. 100’ün üzerinde insanımız katledildi, yüzlerce insanımız yaralandı. Bombaların hedefi; eşit, özgür, barış içinde insanca bir yaşam, laik ve demokratik bir ülke isteyenlerdi” açıklaması yapıldı.

 
“103 insanımız, yoldaşımız hayatını kaybetti”
Eğitim Sen Çanakkale Şubesi tarafından Ankara Gar katliamının 2. yıl dönümü olmasına rağmen failin sorumlularının yargılanmadığı belirtilerek; “Aradan geçen iki yıl boyunca mahkeme sürecinden de görüleceği gibi, olayın faillerinin yargılanması ve hak ettikleri cezayı alması ne yazık ki AKP iktidarının ve onun kamu görevlilerince engellenirken, bir yandan da sorumluların korunduğu bir süreci yaşamaktayız. O gün orada bir katliamın olacağının istihbaratı alınmasına rağmen katliamın gerçekleşmesine seyirci kalan, katliama yol veren hiçbir kamu görevlisi, onca ısrara rağmen mahkeme sürecine dahil edilmemiş, aksine koruma altına alınmıştır. İŞİD denen katliamcı, cihatçı gurubun serilip serpilmesinde pay sahibi olanlardan da ancak bu beklenirdi. Ankara garında toplananlar, birlikte, kardeşçe, omuz omuza, demokratik bir ülke, hiç kimsenin ötekileştirilmediği bir düzen talebiyle, akın akın Ankara`ya geldiler. Barış olsun, kardeşkanı akmasın diye alanlara koşanlara karşı işlenen bu kanlı saldırı sonucu 103 insanımız, yoldaşımız hayatını kaybetti. Olayın sonrasında acil müdahalede bulunması gereken sağlık görevlilerinin intikalinde yaşanan ihmaller, yaralıların üzerine ve yardımda bulunmak isteyen insanların üzerine sıkılan gazlardan anlıyoruz ki, devletin kolluk kuvvetleri katliamcıları değil, yine barış diyen, kardeşlik diyen insanları cezalandırmak istemiştir” denildi. 
 
“Ercan Yoldaşı yad ediyoruz”
Hayatını kaybedenleri ve Ercan Adsız’ın yad edileceği ifade edilen açıklamada; “O gün, o meydana koşan yoldaşlarımızın bıraktığı bayrak elden ele, kardeşlik, barış, özgürlük ve adalet demeye devam etmektedir. O bayrak ülkemizin tüm emekçilerinin elinde alanlarda dalgalanmaya devam edecektir. Bu şiarla biz Çanakkaleli emekçilerde o bayrağı elden ele taşıyacağımızı, tam bağımsız ve demokratik bir ülke yaratana kadar mücadeleden asla ve de asla geri durmayacağımızı ilan ediyoruz.  Bu taleplerle bizler Çanakkaleli emekçileri 10 Ekim 2017 Salı günü saat 17.30 da Golf Çay Bahçesinde toplanmaya davet ediyoruz. Biz birleşirsek adalet olur, biz birleşirsek özgürlük, bağımsızlık olur. Biz birleşirsek dünya yerinden oynar. Ankara`nın sonbaharında hain bir saldırıyla toprağa düşen yüzlerin anısına sahip çıkacağız, tek adam diktatörlüğüne,  başta İŞİD barbarlığına ve onun türevi olan gerici, ırkçı, mezhepçi tüm örgütlenmelere ve yapılara ve bunları koruyup besleyen odaklara inat, yoldaşlarımızın, kardeşlerimizin anısına sahip çıkacağız. Yoldaşlarımızın anısına sahip çıktığımızı, ideallerini yaşatacağımızı, özlemlerini gerçekleştireceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Ankara garında katledilen tüm yoldaşlarımız gibi katledilen, Çanakkale Emek Partisi İl Başkanı Ercan Adsız’ın şahsında tüm yoldaşlarımızı saygı ve sevgi ile yad ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Çanakkale demokratik kamuoyunu 10 Ekim Salı günü Golf Çay Bahçesi önünde saat 17.30 toplanmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
  
“100 insanımız katledildi”
 Çanakkale Halkevi Şubesi tarafından ise İki yıl önce 10 Ekim sabahı, “Emek, Barış, Demokrasi” mitingi için ülkenin dört bir yanından Ankara’ya akın ettiği ifade edilen açıklamada; “Emeğimizi sömüren, en temel yaşamsal haklarımızı gasp eden, mahallelerimizi, kentlerimizi, doğayı talan eden iktidarın karşısında emeğimize, kentlerimize, doğaya sahip çıkmak için geldik. İktidarları uğruna insanlarımız ölmesin, evlere genç evlatların cenazeleri girmesin, anneler, babalar kardeşler ağlamasın diye bir yürek olup geldik. Barışa olan inancımızla, umudumuzla, kararlılığımızla geldik. 7 Haziran seçim sonuçlarını tanımayan, halkın iradesini gasp eden, “başkanlık sistemi” adı altında diktatörlüğü dayatanların karşısında demokrasi isteğimizi haykırmak için geldik. Emekçiler, kadınlar, gençler, yaşlılar, çocuklar, Kürtler, Türkler, Araplar, Aleviler, Sünniler bu ülkenin kardeş halkları olarak geldik. Emek, Barış, Demokrasi! Sesimize bombalarla karşılık verildi. 100 insanımız katledildi, yüzlerce insanımız yaralandı. Bombaların hedefi; eşit, özgür, barış içinde insanca bir yaşam, laik ve demokratik bir ülke isteyenlerdi. Bombaların hedefi; yağmacılardan, talancılardan, kadın düşmanlarından, hırsızlardan, katillerden hesap sorulsun diyenlerdi! Tam 2 yıldır Ankara Katliamına duyduğumuz öfkeyle, 100 insanımızı kaybetmenin acısıyla yaşıyoruz” denildi. 
 
“Yaşamını yitirenleri unutamayacağız”
Ankara’da yaşamını yitirenlerin unutulmayacağı belirtilen açıklamada; “Biz biliyoruz ki, Ankara katliamı ile hesaplaşılmadan, katliamın hesabı sorulmadan, sorumlular hesap vermeden “normale dönülmeyecek”, yeni bir dönem başlamayacak! Bu ülkeyi zulmün, savaşın ve katliamların ülkesi haline getiren AKP iktidarı, Ankara Katliamının sorumlusudur. Ankara Katliamı İŞİD’çi katillerin taşeron olarak kullanıldığı bir kontrgerilla katliamıdır. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Ankara patlamasından sonra oyumuz arttı” sözü durumu özetlemektedir. Yürüttüğü politikalarla ülkeyi darbe girişimine maruz bırakanlar; şimdi OHAL’le, KHK’larla ülke tarihinin en hukuksuz dönemlerinden birini yaşatmaktadır. Kendi islamcı iktidar ortağı tarafından yapılan darbe girişiminin bedelini bize ödetmektedir. Binlerce eğitim emekçisi keyfi usullerle görevden alınmakta, birçoğu tutuklanmaktadır. Televizyonlar, gazeteler, radyolar kapatılmakta, her türlü muhalif ses susturulmak istenmektedir. İktidar ülkeyi diktatörlüğe geçici yasallık sağladığı OHAL koşullarında keyfi biçimde uyguladığı KHK’larla yönetmek istiyor ve bunu sürekli kılmak istiyor. Bizler binlerce insan 2 yıl önce ülkemiz bu günleri yaşamasın diye Ankara’da buluşmuştuk. Mücadelemiz bugünlerin yaşanmaması içindi. Bizi katlederek bu sesi kısmak istediler. Başaramayacaklar! Ankara Katliamında ölen insanlarımızı unutmayacağız, onların adlarını her yerde yaşatacağız. Mücadelemiz onların katillerinden hesap sorma mücadelesidir. Yarım kalmayacak hiçbir sözümüz! Onlara sözümüz var; Eşit, özgür, barış içinde yaşayacağımız, laikliğin ve demokrasinin ülkesini kuracağız! Halkımızı tek yürek olup 10 Ekim’de katillerden hesap sormaya çağırıyoruz. 10 Ekim Salı günü saat 17.30 da Golf Çay Bahçesi önünde toplanıyoruz” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş