havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

Ayva’yı Yemek!..

2743
DEĞERLİ okurlarım, sonbahar mevsiminde havaların ısı değişkenliği, vücudumuzun uyum sağlamasını güçleştirir. Bu aylarda, uzmanlar şu 7 sağlık sorunu için ‘ayva’yı öneriyor; kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarında.. Ayva bitkisel protein, şeker, organik asit, A, B2, ve C vitamini demir, bakır, potasyum gibi mineraller açısından çok zengin… Tohumları ise yağ ve protein içermekte.
Olumsuzbir durum veya sonuçla karşı karşıya kalınca “ayva’yı yedin!..” ya da “ayva’yı yedik!..” diyerek kaygı yüklü bir davranış sergileriz.. Ancak, aşağıda ‘ayva’nın mucizelerini okuyunca da iyi ki “Ayva’yı Yemişiz!..” diyebilirsiniz.
 
***
 
İşte Ayva’nın Yararları
1-Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde yararlı.
2-Ayva, çocukların sağlığını korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır.
3-Mide ve bağırsakları zararlı mikroorganizmalardan koruyarak hazımsızlık gibi sorunları çözer.
4-Her yaşta sinir sistemini güçlendirir.
5-Grip ve nezlede iyileşmeyi hızlandırır.
6-Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
7-Ayva ya da ayva suyu ishalin geçmesi için de çok yararlı. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelmekte.
8-Vücudun gücünü arttırarak, zinde tutar yorgunluk ve bitkinlikten korur.
9-Ağız kokusunu giderir.
10- İçerdiği vitamin ve minerallerle varisi önlediği, varis tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir.
11- Cinsel gücü arttırdığı bildirilmektedir.
12- Kandaki kötü kolesterol(LDL)ü düşürerek damar sertliğinden korur.
13- Ayva kompostosu ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.
14- Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelir.
15- Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde anne sütünü arttırır, kalbi güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir.
16- Ayva kabukları kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır.
17- Ağızlardaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da yaprakları kaynatılıp suyu ile gargara yapılması mucize etkiler yapıyor.
18- Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek için ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması öneriliyor.
19- Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker (diabet) hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.
20- Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştiriyor ve uykusuzluğa iyi geliyor.
 
***
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde, ABD’de yasaklanan ilaçları da size duyurmayı toplumsal bir görev sayıyorum, sevdiklerinizi korumanız dileğiyle.. “Aferin Capsul” – “Aferin Tablet” – Alfarol Tablet” – “Apex Tablet” – Babyrhynol Suspansiyon” – “Contex Capsul” – “Corsal Capsul” – Ekorunol Surup” – “Forza Tablet” – “Gerakon Tablet” – “Katarın Capsul” – “Kongest Tablet” – “Theraflu Tablet” – “Trıanınıc Damla” – “Trıamınıc Tablet” – “Tuseptıl Surup.”
 
* Merak ediyorum.. Acaba bizim Sağlık Bakanlığımız; Amerika’da yasaklanmış ilaçları, bizim vatandaşlarımızın – “Bize bir şey olmaz(!)” cahil cesaretiyle kullanmasına daha ne kadar seyirci kalacak!.. İlaç tüketimine dayalı sağlık politikalarını uygulayanların yüzü hiç mi kızarmaz?..
 
“Sağlıklı toplum” için bizim insanımız “koruyucu tıp”la ne zaman tanışacak? Amerikalının canı can da bizimki patlıcan mı?Ya da Amerikalı insan da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı deney hayvanı ‘kobay’ mı?!
 
Benim nacizane önerim, siz; – AYVA’YI YİYİN..!
 
*** SEVGİ, SAĞLIK VE DOSTLUKLA KALIN…