havadurum

Berkit; "Zamları hükümetin tekrar gözden geçirmesini bekliyoruz"

931

 Haziran-Temmuz ayları itibariyle yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanma, vatandaşların temel tüketim maddesi olan elektrik ve doğalgaz faturalarını olumsuz etkiledi. Çoğu ürüne gelen zamlar, vatandaşların alım gücünü iyice düşürdü. Son 3 ay içerisinde doğalgaza yüzde 9, yüzde 9 ve yüzde 9 şeklinde zam geldi. Aynı şekilde elektrik faturalarına da Ağustos ve Eylülü aylarında yüzde 9 oranında zam yapılmıştı. Elektriğe de yine Ekim ayında yüzde 9 oranında zam yapıldı. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına üç aydır art arda yapılan zamlarla mesken için elektrik ve doğalgaz fiyatı Temmuz sonuna kıyasla toplam yüzde 30, sanayi için yüzde 48 yükselmiş oldu.Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, dün sabah saatleri itibariyle elektrik ve doğalgaza gelen zamlara ilişkin açıklamada bulundu. Doğalgaz ve elektriğe gelen zamların vatandaşları son derece olumsuz etkilediğini belirten Berkit, bu zamların önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Elektrik firmalarının batmak üzere olduğu gibi iddiaların olduğunu belirten Berkit, firmaların toplamda, 51 milyar dolar borçları olduğunu söyledi. Bu borçların vatandaşlardan tahsil edilecek olması halinde vatandaşları, zor günler beklediğini söyleyen TÜKODER Başkanı Berkit; “Eğer bu borcu tüketicilerden tahsil edecek olurlarsa biz, bu kış ne doğalgaz yakabiliriz ne de elektrik tüketebiliriz. Bu böyle giderse biz de tüketimden gelen gücümüzü kullanabiliriz. Yani bir gece elektrik kullanmama, 2-3 gün boyunca doğalgaz kullanmama gibi hakkımız kullanabiliriz” dedi. 

 
“Vatandaşlar, bu kışı zor geçirecekler”
Bu zamların epeyce tahrik edici olduğunu söyleyen TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; “Son günlerde tüketicileri, her gün biraz daha zor bir yaşam bekliyor. Vatandaşlar, bu kışı zor geçirecekler. Piyasada rekabet firması olmamasına rağmen elektrik ve doğalgaza son aylarda zam yapılmaya başlandı. Ulusal basında takip ettiğimiz kadarıyla, aynı Türk Telekom gibi özelleşen elektrik firmaları da batmak üzereymiş. Toplamda 51 milyar dolar borçları varmış. Eğer bu borcu tüketicilerden tahsil edecek olurlarsa biz, bu kış ne doğalgaz yakabiliriz ne de elektrik tüketebiliriz. Bu böyle giderse biz de tüketimden gelen gücümüzü kullanabiliriz. Yani bir gece elektrik kullanmama, 2-3 gün boyunca doğalgaz kullanmama gibi hakkımız kullanabiliriz. Bu zam biçimi epeyce tahrik edici olmaya başladı. Merkezi hükümet, vergilerden biraz tasarruf yaparak üretimi teşvik ederek ekonomik yapıyı düzeltmeye çalışırsa daha iyi olur. Yoksa temel tüketim maddelerine her ay zam yapılarak hiçbir yere varılamaz. Bu zamları hükümetin tekrar gözden geçirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
“Kayıp-kaçakla bedellerinin önüne geçebilmesi gerekiyor”
Son dönemde yaşanan krizin üretimi hızla teşvik ederek ve ithalatı azaltarak atlatılabileceğini belirten Berkit; “Doğalgaza son 3 ay içinde toplamda yüzde 30 ‘a yakın zam yapıldı ve bu zamların devamı olacağı söyleniyor. Tabi vatandaşlar, her ay yapılan bu zamların daha da çoğalmasını kaldıramaz. Çünkü emeği ile geçinenlerin ve emeklilerin maaşlarına hiçbir artış yapılmıyor. Ne kadar tasarruf yapılsa da yaşam standartlarının iyice aşağıya düşeceğine inanıyoruz. Tabi bunlar doğru şeyler değildir. Üretimi hızla teşvik edip, ithalatı azaltıp yerli ürünler tüketerek bu kriz daha rahat atlatılabilir. Elektrik üretimi ve doğalgaz üretimi başta olmak üzere her şey dışa bağımlı. Dolayısıyla dolar yükseldikçe her şeyi kötü etkiliyor. Dolayısıyla biz, yenilenebilir elektrik gereçlerinden faydalanarak, kendi öz elektriğimizi üreterek tüketicilere dağıtmalıyız. UEDAŞ, elektrik dağıtımında ufak tefek teknik çalışmalarla kayıp-kaçakların önüne geçebilirlerse tüketiciler açısından çok iyi olur. ayrıca temel tüketim maddesi olan elektrik ve doğalgazda vergilerin en aza indirilmesi gerekiyor. Vatandaş, 70 liralık elektrik tüketiyor ama faturası, 170-180 lira civarında geliyor. Doğuda ve başka yapılarda kaçakların hızlı bir şekilde önlenmesi gerekiyor” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş