havadurum

Büyük Zaferin 104'üncü yıldönümü kutlu olsun

1229

 Bundan tam 104 yıl önce, Çanakkale Boğazını geçmek isteyen Emperyalist saldırganlar, Çanakkale Boğazı’nda tarihi görülmemiş bir direnişle karşılaştılar. 104 yıl önce, bir halkın özgürlüğü için emperyalizme karşı verdiği direniş, zaferle sonuçlanmıştı.  Çanakkale Savaşı, yalnızca zaferle sonuçlanmamış; “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihteki yerini alan Mustafa Kemal Atatürk’ün bir önder olarak doğuşu ve Cumhuriyet’in temellerini atılmasını sağlayan zafer olmuştur. Çanakkale Zaferi, sadece Anadolu’nun değil, dünyanın da seyrini değiştiren ve emperyalizme karşı mücadelenin yayılmasını sağlayan zafer olmuştu.  18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zafer`inin 104. Yıl dönümü bugün Çanakkale’de, gün boyu sürecek etkinliklerle kutlanacak. Çanakkale Valiliğince düzenlenecek resmi törenler, sabah saat 09:00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayacak. Saat 11’de Çanakkale 18 Mart Stadyumunda gerçekleşecek törenler, saat 15.30’da Şehitler Abidesi’nde düzenlenecek törenle devam edecek. CHP Çanakkale İl Örgütü resmi törenin ardından her yıl olduğu gibi alternatif ‘Çelenk Sunma Töreni’ gerçekleştirecek. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan geçen yıl olduğu gibi bu yılda konuşmasını sosyal medya üzerinden canlı olarak yapacak. Gün boyu devam eden törenler gece Fener Alayı ile son bulacak. Saat 19.30’da Cumhuriyet Meydanı-İskele (Demokrasi) Meydanı’nda Fener Alayı ve 21.00’da ‘Havai Fişek’ gösterisi yapılacak.

 
 
Törenler, gün boyu sürecek
Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenecek ‘Resmi Törenler’ şu şekilde gerçekleşecek; “Cumhuriyet Meydanında Saat: 09.00’da Çelenk Sunma Töreni. 18 Mart Stadyumunda saat 11.00’da İl Merkezi Töreni. Saat 15.30’da Şehitler Abidesi Töreni. Çanakkale Gençlik Merkezinde saat 10.00’da (Gençlik Merkezi Güzel Sanatlar Kulübü 18 Mart Deniz Zaferi Temalı) resim sergisi. Türk Anneler Derneği tarafından saat 13.00’da Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde ‘Pilav ve Giysi’ Kermesi.  Gençlik Spor İl Müdürlüğünün Truva Atı Önünde saat 13.00’da 18 Mart 1915 Temalı Pano Çalışması. Boğaz ve Garnizon Komutanlığı tarafından saat 14.30’da Kale-i Sultaniye(Çimenlik Kalesi)’de Bando Takımı Gösterisi. PTT Başmüdürlüğünün saat 15.00’da TSO Çanakkale Evinde pul sergisi. Saat 19.30’da Cumhuriyet Meydanı-İskele (Demokrasi) Meydanı’nda Fener Alayı ve 21.00’da ‘Havai Fişek’ gösterisi. GESTAŞ tarafından İskele Meydanında saat 20.15’de ‘Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği’ gösterisi. ÇAFAD(Çanakkale Folklor Araştırma Derneği) tarafından saat 20.45’de İskele Meydanı’nda halk oyunları gösterisi.”
 
 
Başkan Gökhan, tören konuşmasını sosyal medyadan canlı yapacak
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zafer`inin 104. Yıl dönümü nedeni ile 18 Mart Pazartesi saat 09.00`da Cumhuriyet Meydanında Resmi Törenin ardından,  CHP adına çelenk sunma töreni, yapılacak.  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 18 Mart Zaferi’nin 104. yılında konuşmasını ‘#ÇanakkaleHalkıKonuşuyor’ etiketiyle internet üzerinden yapacak. Belediye Başkanı Gökhan, Deniz Zaferi’nin 104. Yıldönümü’nde gerçekleştireceği konuşmayı Çanakkale Belediyesi ile şahsi hesaplarından ve www.canakkale.bel.tr sitesinden yapacak. 
 
Başkan Gökhan ve Milletvekili Erkek’ten 18 Mart mesajı
Başkan Gökhan, Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yıldönümü dolayısı ile verdiği mesajında; “Vatan toprağı için gösterilen cesaretin, umudun, özgürlük ve bağımsızlık inancının en yüce göstergesidir Çanakkale, Emperyalizme karşı verilen mücadelenin en yalın halidir Çanakkale. Her geçen yıl önemi giderek artan bu anlamlı günde; demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü; Özgür ve bağımsız bir vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum. “Çanakkale’nin geçilmesine” dur diyerek, tarihin akışını ve dünyayı değiştiren deniz zaferimizin 104. yıldönümü hepimize kutlu olsun ve Barış Kültürümüz Olsun” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili; “Çanakkale Zaferi, kıyas kabul etmeyecek önemdeki birkaç tarihi olaydan biridir ve üstelik sadece bizim tarihimizi değil, dünya tarihini de doğrudan etkilemiştir. Bu tarih, kazanılan bu değerli zafer, kara savaşları, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte düşünüldüğünde topraklarımızdan beka sorununu silip atmıştır.’ Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek almalıyız. ‘Ordu yok’ demedi, ‘paramız kalmadı’ diye bahane üretmedi, ‘dünyanın en büyük güçleri saldırıyor’ diye çekinmedi. Gereğini yaptı. İstese 1. Dünya Savaşı sonuna kadar Sofya`da ateşemiliter olarak kalabilecekken, vatan aşkıyla çarpan kalbi bunu kabul etmedi. Üstelik ömrünü cephelerde geçiren bir askeri deha olmasına rağmen, barış içinde yaşamasını, ‘sulh siyaseti` gütmesini bildi. O yüzden Atatürk Çanakkale`dir, Çanakkale Atatürk. Bundan sonra da böyle olacaktır. Üzerinde yaşadığımız toprakları bize vatan yapan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Seyit Onbaşı`dan Mehmet Çavuş`a, Cevat Çobanlı’dan Yüzbaşı İsmail Hakkı’ya kadar tüm kahramanlarımıza rahmet diliyorum. Zaferimiz kutlu olsun” dedi.     (Eren Aşnaz)
Paylaş