havadurum
Yusuf Sonkurt

yusuf@canakkaleolay.com

C.H.P. LİLERİN ÖZLEDİĞİ 2023 TÜRKİYESİ

Her ne kadar gelişmiş ülke demokrasilerin bir kısmında da lider demokrasisi gerçeği varsa da Türk Toplumunun tutkusu kadar değil. Çünkü önce aile olarak pederşahi bir gelenekleri yok. El-etek öpme, büyülerin yanında ayak-ayaküstüne atmak, küçüklerlin ve kadınların söz ve fikir söylemeleri ayıp sayılır.

582

  Biz dahi babamızın yanında kahve dahi içmezdik, çünkü keyif verici içecekti. Bugün dahi parlamenter sitemimiz yürürlükte olduğu halde yarı başkanlık uygulamasının tersliklerini yaşıyoruz. Eğer bir başkanlık rejimine dönersek vay başımıza gelecekleri sizler bi düşünün.

                1-C.H.P.’si ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş teme ilkeleri bellidir. En büyük ilkesi din ile devleti yönetim biçiminin ayrı, ayrı yöntem olduğudur. Bu laiklik ilkesi çağdaş demokrasilerin ilk temel taşıdır. C.H.P.’nin savunacağı taviz vermemesi ilke olmalıdır.

                2-Muhafazakâr davranışlardan umut umutsuzluk yarattığının farkına varmalıdır, ilerici çağı yakalamak hedef olmalıdır.            

                3-Kültür sanat, bilim, müzik, resim, felsefe eğitimin ilk basamakları olduğunu topluma inandırılmalı. Halk evlerine sahip çıkılıp parti bünyesinde 1930 lu yalların halk evlerine dönüştürülmelidir.

                4-Eğitim sistemi baştan sona değiştirilmeli. Yaratıcı, üretici, teknolojiye ağırlık bir eğitimin yanı sıra, orta eğitimli meslek elemanına ağırlık verip sanat eğitimli, sanata, imam eğitimli kültürlü imamlığa devam etmeli. Köy enstitüleri tekrar hayata geçirilmeli. Eğitmenler köylerde ve şehirlere yerleşmiş köy kökenli vatandaşlar eğitmeleri görevleri olmalı.

                5-Mali sistem ve devletin gelir kaynakları yeniden düzenlenmeli. Nereden buldun yasası getirilip, kayıt dışı ekonomi, kayıt altına alınıp, servet beyannamesi her 18 yaşın üzerindeki yurttaşlardan istenmeli.

                6-Hukuk guguk olmaktan kurtarılmalı. En başta Cumhuriyeti korumakla görevlendirilen Cumhuriyet savcıları bağımsız hale getirilmek C.H.P. nin 2023 hedefleri olmalı.

                Hoşçakalınız.