havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

ÇANAKKALE ETKİNLİĞİ

2375
Değerli okurlarım, Ankara’da yaşayan Çanakkalelilerin kurmuş olduğu “Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği”nin 2013 yılı aylık etkinlik programı çerçevesinde geçtiğimiz Cumartesi günü Gelibolulu hemşehrimiz Sn. Prof. Dr. Deniz DOĞRUER’in “İlaç Kullanımı” konusundaki söyleşisine katıldım, izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
 
***
 
Prof. Dr. Deniz DOĞRUER, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalında Öğretim Üyesi. Doğruer; Akademik çalışmalarda yer almış, bilimsel toplantı-kongrelerde görev yapmış, tez yönetmiş, dalında çeşitli buluş ve projeleriyle ödül almış değerli bir bilim kadını hemşehrimiz.
Sayın Doğruer söyleşisinde mümkün olduğunca teoriden kaçınarak, tıbbi-teknik terimlere fazlaca girmeden, katılımcıların anlayacağı tarzda bir sunum gerçekleştirmenin gayreti içinde idi. Çoğunluğu kadın olan dernek üyelerimizin bu sunumdan ziyadesiyle yararlandıklarını gözlemledim.
 
Prof. DOĞRUER sözlerine;
- ‘İlaç ancak doğru kullanılırsa etkilidir’
diyerek başladı ve “Akılcı İlaç Kullanımı”nın ne anlama geldiğini şöyle tanımladı;
- Akılcı İlaç Kullanımı” kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine (aileden gelen kalıtsal bulgularına) göre uygun ilacın uygun süre ve dozajda kullanılmasıdır.
- Öncelikle doktor tarafından hastanın problemine doğru teşhis konulması gerekmektedir.
- Güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır.
- Hastanın alerjik durumları sorgulanmalı, soğuk algınlığı, astım, reflü, üst solunum rahatsızlıklarının bir nedeni olarak, akciğerlerde bir tümör sonucunda öksürüyor olabilirsiniz. Yani hastaya teşhisin doğru konulması gerekiyor.
- Boğaz kültürü yapılmadan antibiyotik verilmemeli. Kültür sonucu ona duyarlı antibiyotik verilmeli.
- Hamilelik ve emzirme döneminde; çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda çok daha duyarlı ve dikkatli olunmalıdır.
- Herhangi bir ilacı veya vitamini, gıda takviyesini, bitkisel ürünleri kullanmadan önce hekiminize ve eczacınıza mutlaka danışınız…”
 
* Evet… Doğruer Hocamızın söyleşisinin bazı bölümleri böyleydi…
 
Benim de katılımcılara nacizane iki önerim oldu;
1- Zorunlu olmadıkça bu ülkede asla ilaç kullanmayınız! (Çünkü, sadece ilaç tüketimine dayalı sağlık politikaları uygulandığından insanımız ‘kobay’ gibi kullanılıyor, nedense “ koruyucu tıp” hiç kimsenin aklına gelmiyor!!!)
 
2- Şu kış günlerinde “Ayva’yı Yemek!..” başlıklı köşe yazımı okuyunuz.
 
* Söyleşinin soru-yanıt bölümünden sonra, Çanakkaleli kadınlarımızın sundukları nefis ikramlarla etkinlik tamamlandı.
 
Değerli hemşehrilerim ülkemizde, doğru ilaç kullanımı konusunda farkındalığın oluşturulmasında; yani “Akılcı İlaç Kullanımı” konusunda toplum bilincini arttırmaya ve de yaratmaya yönelik hekim ve eczacılarımızın desteklerinin önemi yaşamsaldır, tartışmasızdır...
 
Bu nedenle, DOĞRUER hocamızla tüm dernek üyesi katılımcılar gibi ben de bir hemşehrisi olarak gurur duydum. Kendisini bu köşeden bir kez daha kutluyor ve başarılarının devamını içtenlikle diliyorum.
 
***
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, Çanakkale Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu; Çanakkale Valiliğine 22 Aralık 2012 tarih ve 06.48.152/ 24 sayılı, “Çanakkale Tanıtım Günleri” konulu bir resmi yazı göndermiş.
 
Yazı’da derneğin her yıl yaptığı etkinliklerden söz edilmiş. “Ankara Atatürk Kültür Merkezi”nde çeşitli illerin ‘İl Tanıtım Günleri’ yapılmakta, ancak; “Çanakkale Tanıtım Günü”nün düzenlenmemesi büyük bir eksiklik olarak görülmüş, üzüntü kaynağı olmuş.
 
Bu nedenle dernek; başta Valilik olmak üzere Kaymakamlıklar, Belediye Başkanlıkları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Üniversiteler, Özel Sektör temsilcileri, STK’lar ve Çanakkale Milletvekillerimizin desteğini istemektedir.
 
Dernek yöneticileri öncelikle Valiliğimizin ve Sn. Milletvekillerimizin öncülüğünü bekliyor ve verilecek her göreve hazır olduklarını da açıkça ifade ediyorlar.
 
- Ne duruyorsunuz?!.
 
- Haydiii!.. Çanakkale’yi bir de -Atatürk Kültür Merkezinde- her şeyiyle tanıtalım.
 
* SEVGİ, SAĞLIK VE DOSTLUKLA KALIN…