havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

CİLDİNE ÖZEN GÖSTERİYOR MUSUN?

2068

Her şey istediğimiz anda olmuyor ne yazık ki. Sahip olduğumuz her şeyi emek vererek koruyabilir, muhafaza edebiliriz. Bu durum cildimiz ve vücudumuz için de geçerli. Kendimize ne kadar iyi davranırsak, cildimiz ve vücudumuz da buna o kadar karşılık verir.

Tüm kadınlar sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak ister. Ancak yaşam biçimi, beslenme ve uyku düzeni, psikolojik durum, sigara ve alkol gibi maddelerin tüketimi cildin kalitesini bozar. Sağlıklı bir cilt; parlak, nemli, pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Güzel bir cilt için cildi öncelikle içten temizlemek gerekir. Uzmanlar mevsiminde ve anti-aging etkisi yaratacak besinleri tercih etmenin çok yararlı olduğunu söylüyor. Yani yumuşak bir cilt için nar, pürüzsüz cilt için yaban mersini, güneşe karşı korumak için ıspanak, ışıltılı bir cilt için balık, daha genç görünmek için kuruyemiş, nemli bir cilt için avakado, sivilce problemleri için süt ürünleri, parlak bir cilt için ise balı tercih etmek sorunlarınızı azaltacaktır. Tabi yararlı besin olduğu kadar zararlı yiyeceklerde var. Hepimizin bildiği 3 beyaz tuz, şeker, un... İşlenmiş gıdalar, yapay tatlandırıcılar, kabuklu deniz ürünleri ve fast food büyük ölçüde sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Sadece cildimize değil sağlımızı her derece olumsuz etkileyen `SİGARA`. Bazen bilerek yaptığımız yanlışlardan dönmek zor oluyor. Cildimiz ve sağlığımız için sigarayla vedalaşmamız gerekiyor.

Pandemiyle birlikte günlük hayatımız bozuldu, uyku düzenimiz bozuldu, spor alışkanlıklarımız değişti. Ancak uykusuzluk cildimizin, yüzümüzün yorgun görünmesindeki en büyük etken. Ara verdiğiniz egzersizlere devam etmeniz sizin için faydalı olacak.

Peki makyaj?

Makyaj malzemeleri içerisinde ağır kimyasallar bulunan malzemelerdir. Bulunduğumuz zaman içerisinde cilt problemleri ve hassas ciltler için doğal içerikli makyaj malzemeleri üretildi fakat makyaj hala zararlı. Cilt kuruması, sivilce ve siyah nokta, yağ tabakası ve alerjiye sebep oluyor. Makyaj da hayatımızda alışkanlık olduğu için bu zararlı etkileri minimuma indirebiliriz.

Öncelikle kesinlikle makyajınızı temizlemeden, cildinizi temizlemeden uyumayın. Kirpiklerinizde rimelle, yanaklarınızda allıkla yüzünüzdeki fondötenle uykuya dalarsanız sabaha kadar bütün o kimyasal maddeler vücudunuza girer. Makyajınızı temizledikten sonra toniğinizi kullanın. Sonrasında nemlendiricilerinizi sürüp, uykuya hazırlayın.

Makyaj malzemelerinde korsan, kalitesiz, markasız malzemeleri tercih etmeyin. Mümkün olduğunca organik olanlarını, daha az kimyasal malzeme olanlarını ve kaliteli olanlarını tercih edin. Cildinize zarar verirseniz sonrasında onu düzeltmek size çok daha fazlaya mal olacaktır.

Makyaj öncesinde cildinizi mutlaka nemlendirin. Böylece kullandığınız makyaj malzemeleri direk olarak cildinize temas etmez, böylece yüzünüzü bir miktar da olsa korumuş olur. Bazı makyaj yağları ya da cilt baz kremleri cildi çok iyi nemlendirir ve korur.

Her cildin kendi özelliklerine göre bakıma ihtiyacı var. Benim cildim iyi, siyah noktam ya da aknem yok, bakıma da ihtiyacım yok düşüncesi, en büyük yanılgılardan biri. Bu yüzden cilt bakımı ihmal edilmemeli.

En önemli cilt bakımlarından biri ise güneş koruyucu kremler veya spreylerdir. Cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyan cilt bakımı ürünlerine güneş koruyucu denir. Güneş ışınları güçlü bir D vitamini kaynağı olup kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Fakat güneş ışınları D vitamini ile beraber radyoaktif özellikte olan ve cilde zarar veren ultraviyole ışınları da içerir. Canlılığın yaşam kaynağı olan bu ışınlar maalesef cildimize karşı o kadar da nazik davranmaz. Derinin alt tabakasına etki ederek yaşlanma etkilerini arttırır ve uzun vadede cilt kanserine sebep olabilir. Bu yüzden yaz kış aylarında güneş koruyucu kullanmakta fayda var.