DOLAR 32.3381 %0.10
EURO 35.189 %0.03
G.ALTIN 2241.3604 %-0.10
BITCOIN 64722.7403 %-3.91
ETHERIUM 3352.486 %-4.40
havadurum

ÇOCUK VE OYUN

1586
Günlerden pazartesi, eve gittiniz işyerinde yoruldunuz, stresli bir gün geçirdiniz kapıyı açtığınızda çocuğunuz öğretmeninin verdiği etkinlik ödevlerini beraber yapmanız için yolunuzu gözlemiş ve kucağınıza atılıyor, hemen etkinliklere başlayalım ya da oyun oynayalım diyor. Siz de içinizden öfleyerek bu yorgunlukla bir de etkinlikle mi uğraşacağım diyorsunuz. Birçok anne baba bu durumu yaşamıyor mu ? Çocuğunuzun o an size karşı hissettikleri neler olur? Oyun oynamamak çocukta hayal kırıklığı yaratır mı?
Çocuk gelişiminde yemek, uyku, sevgi kadar oyunun ve oyuncakların da yeri önemlidir. Bizler için bir eğlence etkinliği olarak düşünülse de oyun, çocuk için çok önemli eğitim ve gelişim kaynağıdır. Çocuk gerçek dünyaya ilk adımı oyunla atar. Montaigne göre oyun; ?çocukların en gerçek uğraşları? olarak tanımlamıştır.
Oyun çocukların iletişim aracıdır, günlük hayatta yaşadığı kaygıları, korkuları oyunla birlikte ortaya çıkartır. Oyun oynayamayan, anne ve babayla oyun paylaşımı yapamayan çocuklarda genellikle öfkeli ve kaygılı bir gelişim mizacı oluşur. Anne ve babaların bu noktada çok önemli görevleri vardır. Çocukla her yaş dönemine uygun nitelikli zaman geçirmek çocuğun gelişimine olumlu katkıları olacaktır.
Çocuk oynayarak neler kazanır ?
Çocuk oyunla toplumsal kuralları ve onlara uymayı öğrenir. Yeni arkadaşlar edinip kollektif çalışmayı işbirliği yapmayı öğrenir.
Duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi öğrenir.
Oyunda başardıklarıyla özgüveni artar.
Sağlıklı iletişim kurma becerisi kazanır.
Karar verme yetisi kazanır.
Sosyalleşebilmeyi öğrenir.
Problem çözme becerisi gelişir.
Dikkatini bir noktaya toplayabilme becerisi artar.
Renkleri ve şekilleri tanır.
Hayal gücü ve yaratıcılığı gelişir.
Çocuğun her gelişim döneminde oyunun katkısının göz ardı edilemeyeceğini görüyoruz. Bu konuda anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Unutmamalıdır ki çocuk oyun oynamamaktan bıkmaz. Çocuğun oyun oynayabileceği bir alan yaratılmalıdır.  Oyunu çocuğun kurmasına izin verip sonradan oyuna dahil olmak çocuğun hayal dünyasının gelişimi için çok önemlidir. Çocukla oynarken göz hizasında bulunmak, söylediklerine doğru geribildirimler vermek gerekmektedir. Çocuğun mutlaka bir oyuncak sepeti olmalıdır. Oyundan sonra oyuncakları toplamasını sağlamak, hem mülkiyet kavramının  gelişmesine hem düzenli olmasına olumlu katkısı olacaktır. Çocuğa oyuncak alırken yaş dönemine uygun oyuncaklar seçilmesi ve bu konuda telkinde bulunulması alışveriş anında yaşanabilecek sorunları azaltabilmektedir.
Uzun lafın kısası oyun çocuğun en önemli işidir, unutmamalıdır ki anne ve babasıyla oyun oynayabilen çocuk en mutlu çocuktur.
Sağlıklı günler dileklerimle.