havadurum
Damla Yeltekin

damlayeltekin@gmail.com

Çocukluk onuru

1482
Geçtiğimiz Mayıs ayında, Kocaeli Ekmek ve Gül`ün çağrısıyla, "Okullarda 1 öğün ücretsiz" yemek kampanyası başlatıldı. Eylül ayı itibariyle de tüm Türkiye`de, kampanya yankı buldu. 
 
Ama ne yankı...
 
Son yıllarda en belirgin şekilde, talebin ve ilginin büyük olduğu kampanyalardan birisi olarak gözlemliyorum. İsmi ve şekli farklı olsa da ülke genelinde topyekün çocuklar için bir mücadelenin ilk adımları başlamış görünüyor. 
 
Yöntem farklı olsa da talep çocuklar için olunca, yoksullukla savaş için olunca, ansızın kurumlar bir araya geliyor. Küçük bir davet, ya da kamuoyunda, "çocuklar için el ele " mesajı, büyük ilgi toplayarak, can buluyor. 
 
Çanakkale Belediyesi Kasım ve Aralık ayları Olağan Meclis`lerinde de gündem oldu. Her iki Meclis`te de mesaj tekti. 
 
Yoksulluk sınırından, beslenme çantaları düşüyor. Yoksulluk sınırı, sanki derin sisli bir uçurum ve o uçurumdan aşağı da ilk atılanlar kadınlar ve çocuklar...
 
Toplumun kökleri şu cümleyi yanlış anlamış olmalı;
"Önce kadınlar ve çocuklar"
Derin yoksulluğun sisli uçurumundan önce kadınlar ve çocuklar atılıyor...
 
Öve öve bitiremediğimiz; anne güzellemeleri, geleceğin ışığı olduğuna ikna edilmeye çalışılan çocuklar, ihanete uğruyor. Ve uçurumdan aşağı düşüyor.
 
Verilere göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre; 2021 yıl sonu itibarıyla, Türkiye nüfusu 84 milyon 680 bin 273 kişi iken bunun 22 milyon 738 bin 300`ünü çocuklar oluşturdu. Çocuk nüfusun yüzde 51,3`ünü erkek çocuklar, yüzde 48,7`sini kız çocuklar oluşturdu. En insani haklar arasında yer alan beslenme, kim bilir kaçıncı sırada, öne çıkmayı bekliyor.
Türkiye nüfusunun yüzde 26,9`unu çocuk nüfus oluşturdu.

Kamu Denetçiliği Kurumu`nun 2021 verilerine göre ise gelir kayıplarından dolayı her dört çocuklu aileden biri, bir gün veya daha uzun süre gıdasız kaldı.

Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi gürüşülürken muhalefet partilerinin okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifi AKP ve MHP`nin oylarıyla reddedildi.

Belediyelerin ücretsiz yemek vermeleri de kimi yerde yasaklanırken kimi yerde ise oldukça güçleştirildi.
 
Önce kadınlar ve çocuklar...
En önde de çocuklar.
İnsanca yaşayabilmeleri, eğitim alabilmeleri, insanlık onuruna, 
Onunda ötesinde
Çocukluk onuruna yakışır şekilde;
Beslenmeliler.
Eğitim alabilmeliler.
Sağlık hakkından faydalanabilmeliler.
 
Hepsinde de 
Nitelikli,
Ücretsiz ve 
Ulaşılabilir olmak en önemli olmalı.
Önce çocuklar, çocukluk onurun yakışır şekilde oyun oynayabilmeli, hayaller kurabilmeli.
 
(Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlar. Her çocuk içindir. Her bir çocuk...)