havadurum
Damla Yeltekin

damlayeltekin@gmail.com

Deftersiz okul çantası

1547
2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bugün itibariyle başladı. Yaz tatili boyunca belki de veliler Jules Verne`nin meşhur kitaplarından olan `İki Yıl Okul Tatili`ni dilediler. Veliler, kitaptaki gibi çocuklarının fırtınaya yakalanmasını elbette istemiyorlar. Ama yanlarında olsun istiyorlar. Çünkü yeni okul dönemini yüzyıl gibi hissedeceklerini düşünüyorlar. Hatırlayalım. Kitapta; Chairman yatılı okulundan bir grup öğrenci, eğlenceli bir yat gezisine çıkıyordu. Yolculuk sabah güneş doğarken başlayacaktı. Akşam saatlerinde yata yerleşen öğrenciler sabahı bekliyordu. Bütün hazırlıklar tamamlanınca gemideki görevliler karada dolaşmaya çıktı. Yatı bağlayan halatlar koptu. Kuvvetli rüzgar etkisiyle yat hızla açığa sürüklendi. Ardından patlayan fırtınayla, öğrencilerin unutulmaz yaz tatili başladı. Hem de iki yıl sürdü.
 
Veliler yaz tatilinin uzun sürmesini istiyorlar. Çünkü 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı; Jules Verne`nin kitabında geçen fırtına gibi olacak. Ebeveynlerin ön görüleri bu olsa gerek. Fırtına; öğrencilerin ihtiyaçlarını uzak kara parçalarına uçuracak. Kalem, gramofon kağıdı, kalem, kalem tıraş, forma, çorap, ayakkabı, renkli renkli etiketler, oyun hamuru, spor ekipmanları... Hepsi havada uçuşacak. Fiyatlar o kadar yüksek ki, aileler `İki Yıl Okul Tatili` kitabını tepetaklak yaşayacak. Okul dönemi yüzyılmışçasına sürecek.
Veliler böyle düşünüyor.
Çocukları için ek spor ve kültürel aktivitelerin gerçekleşebileceği kurslar bir kenara dursun; okulların ek olarak başka bir şey istememesi için içlerindeki dilekleri; kırtasiye önlerinde birbirlerine fısıldıyorlar.
 
Yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde yayınlanacak köşe yazısının konusu okul olmalı. Okumak olmalı. Okulun sosyal ve ekonomik sorunları daha ağır basıyor. 
 
Kalemsiz bir öğrenci nasıl defterine yazı yazabilir? Sıra arkadaşı ya da mahallesinde yaşayan bir başka çocuğun elindeki sırtındaki marka çanta da gözü kalmaz mı? Her baba çocuğuna flüt alabilir mi? Dönem sonunda elinde kalan pastal boyalarla resim yapan bir öğrencinin, mavi boyası yoksa gökyüzü çizebilir mi? Voleybol topu olmayan bir okuldan voleybol oyuncusu çıkar mı? Kağıdın ekonomik kullanıldığı teneffüslerde, çocuklar origami yapabilir mi? Sulu boyanın en kalitesizini alan öğrenci; renkleri hep puslu mu görür? Öğle yemeklerinde, öğrenciler ne yer? Ne yemek ister? 
 
Eğitim hakkı, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmalı. Eğitim almak için para ödenmesine, araç ve gereçler için para ödenmesine gerek olmamalı. Herkese eşit nitelikte ve sayıda, gerekli sayıda ürün temin edilebilmeli. Nitelikli eğitim için, uygun okul, uygun fiziki şartlar sağlanmalı. Fiziki şartlar, okuldaki öğrencilerin sayısına ve niteliğine göre belirlenebilmeli. Eğitimci, öğrencilere nitelikli eğitim verebilecek koşullara sahip olmalı. Öğrenci, okula ulaşmak için mücadele etmemeli. 
 
Veliler, 2 yıl daha yaz tatili dilemek zorunda kalmamalı. Veliler, öğrencilerinin iyi eğitim alabilmeleri için büyük mücadeleler vermek zorunda kalmamalı. Okul dönemindeki kaygıları; okul ve çocuk ilişkisi, uyum, derslerde başarı gibi konular olmalı. Öğrencilerinin sosyalleşmesi, sanatla, edebiyatla uğraşması olmalı. Velilerin yükümlülüğü; çocuklarının/öğrencilerinin manevi mutluluğu olmalı.
 
"Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir."
Fakir Baykurt