havadurum

Demir; "Zamlar esnafı olumsuz etkiledi"

736

Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, şoför esnafının sorunlarına yönelik gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulundu. Şoför esnafının sorunlarını gündeme getiren Oda Başkanı Demir, akaryakıt fiyatlarının şoförleri zora soktuğunu söyledi. Taksi veya servis esnafının bir şekilde geçindiğini söyleyen Demir, kamyoncu esnafının, inşaat sektörünün ekonomik krizden kötü etkilenmesinden dolayı işlerinde durgunluk yaşandığını belirtti. Demir, özellikle dolarla birlikte yükselen fiyatların doların düşmesine rağmen düşmemesine değinerek; “Bizim şoför esnafı ile sanayi esnafı iç içe olduğu için fiyatların bu durumda olması bizi de kötü etkiliyor. Bu konuda fırsatçılar da çoğalmaya başladı. Dolarla işi olmayan esnaf bile ürününe zam yapıyor” dedi. Halk otobüslerinden kazanılanların giderleri karşılamadığını söyleyen Demir, hükümetin serbest biniş uygulamalarına yönelik sağladığı desteklemelerin artması gerektiğini ifade etti. Serbest biniş uygulamalarında yeni düzenleme olması gerektiğini belirtti Demir; “Bedava binişlerde yarı ücret uygulansın ama bir şekilde ücret alırsın veya binişler katlansın. Buna mutlaka bir çözüm bulunsun. Bizim esnafımızın da kazanması gerekiyor” dedi. Son olarak Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile birlikte yapılan toplantıda alınan ‘mavi amblem’ uygulamasına değindi. Demir, bu uygulamanın son derece yararlı olduğunu belirterek, uygulamaya Kepez’i de dahil etmek istediklerini ancak, Kepez Belediyesinin uygulamaya uymadığını söyledi. Demir; “Kepez Belediyesinin yetkilileri ile iletişime geçtik, projemizi anlattık. ‘Siz de Kepezspor renginde yeşil amblem koyun’ dedik. Onlar da bizim isteğimize uymayarak amblemlerini mavi yaptılar” dedi.

 
“Ekonomik kriz şoför esnafını kötü etkiledi”
Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir; “Bu dönemlerde bizim kamyoncu esnafımız, çok zor durumda. Taksici, servisçi, işini bir şekilde döndürüyor ama inşaat sektörünün ekonomik krizden kötü etkilenmesi kamyoncu esnafını da kötü etkiledi. İnşaat sektörü hareketliyken, kamyoncu esnafının da işleri hareketli oluyordu. Bu işlerin kolay kolay düzeleceğini zannetmiyorum ama yaza doğru özellikle kırsal kesimde işlerin yoluna girmesi kamyoncu esnafını da yarayacak. Sanayideki boya fiyatı 5 liraydı, dolarla birlikte o da yükseldi. Dolar düştü ama boya fiyatı hala düşmedi. Bizim şoför esnafı ile sanayi esnafı iç içe olduğu için fiyatların bu durumda olması bizi de kötü etkiliyor. Bu konuda fırsatçılar da çoğalmaya başladı. Dolarla işi olmayan esnaf bile ürününe zam yapıyor” dedi.
 
“Mazota zam gelmesi, yapılan sözleşmelerde zarara uğramamıza neden oluyor”
Yapılan sözleşmelerden sonra mazota zam yapılmasının şoför esnafını kötü etkilediğini söyleyen Oda Başkanı Demir; “Köylünün, kırsal kesimin desteklenmesi gerekiyor. Kırsal kesim desteklenecek ki, ekonomi büyüsün. Çünkü bunların hepsi birbirine bağlantılı. Mazot da şoför esnafını çok zorluyor. Şuan ‘ÖTV`den karşılıyoruz’ diyorlar ama sonra pompaya yansıttılar. Özellikle öğrenci servislerinde yaptığımız sözleşmeler, mevcut akaryakıt fiyatlarına göre yapılıyor. Sezon sonuna kadar akaryakıt fiyatı 6 lira alıyor ama biz servis sözleşmelerine zam yapmıyoruz. Dolayısıyla biz, buralarda da mağduriyet yaşıyoruz. Biz bunlarla ilgili dosyalar hazırlıyoruz, görüşmeler yapıyoruz, yetkililere iletiyoruz ama hiç birisinden bir şey çıkmıyor. Dosyaları Milletvekillerimiz Bülent Turan’a, Muharrem Erkek’e verdik. Akaryakıt zamları halk otobüslerinde de etkili oluyor. Halk otobüsleri doluyor ama mazot fiyatını bile karşılamıyor” ifadelerini kullandı. 
 
“Halk otobüslerinde gelirler, giderleri karşılamıyor”
Serbest biniş uygulamalarında yaşanan sorunları dile getiren Demir, bu uygulama ile ilgili yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirterek; “Vatandaşların yarısı serbest binişle yolculuk yapıyor. Devletin verdiği 800 lira, araçların masrafını karşılamıyor. Serbest biniş uygulamalarına yönelik desteklemelerin artması gerekiyor. Biz halk otobüsü esnaf olarak, bu durumda çok zor da kalıyoruz. Yani bu durumda halk otobüslerinde gelirler, giderleri karşılamıyor. Bedava binişlerde yarı ücret uygulansın ama bir şekilde ücret alırsın veya binişler katlansın. Buna mutlaka bir çözüm bulunsun. Bizim esnafımızın da kazanması gerekiyor. Esnaf kazanacak, arabaların yenileyecek, daha güzel hizmet verecek. Esnaf para kazanamayınca işten soğuyor” dedi. 

“Biz, diğer ilçelerden Çanakkale gelip, kaçak çalışan esnafı engellemeye çalışıyoruz”
Çanakkale Belediyesi ile birlikte alınan ‘Mavi amblem’ uygulamasına değinen Demir; “Biz en son belediye başkanımızla ve taksici esnafımızla birlikte bir toplantı yaptık. Toplantıda diğer ilçelerin, beldelerin taksilerinin kentte ayırt edilebilmesi için taksilere amblem yapıştırılmasını kararlaştırdık. Çanakkale’deki taksici esnafına mavi renkli Çanakkale Belediyesi amblemi konuldu. Biz bunun diğer ilçelerde de uygulamasını istedik. Kepez Belediyesinin yetkilileri ile iletişime geçtik, projemizi anlattık. ‘Siz de Kepezspor renginde yeşil amblem koyun’ dedik. Onlar da bizim isteğimize uymayarak amblemlerini mavi yaptılar. Biz sadece Kepez’in Çanakkale’nin değil, Çanakkale’ye yakın olan diğer ilçelerin de bu projeye destek vermelerini istedik. Proje hem müşteri için hem esnaf için daha yararlı olacak. Diğer ilçelerden Çanakkale gelip, kaçak çalışan esnaflar var. Biz bunları da engellemeye çalışıyoruz.” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş