havadurum

Dünyanın en büyük şarap bağ ve fabrikası Çanakkale'de...

27929

 Eceabat’ta Kumköy mevkiinde Porta Caeli şarap fabrikası ve Butik Hoteli dünyanın en büyük şarap bağları içerisinde kurulu. Aynı zamanda dünyada ki ilk üç model fabrika içerisinde yer alan Porta Caeli şarap bağı ve tesisi dünyanın bir numarası sayılan “uçan önolog” lakaplı Michel Rolland’ın 7 yıllık ARGE çalışması sonunda şarap üretimine en uygun ortam, toprak ve iklim şartlarının Çanakkale Kumköy mevkiinde olması dolayısı ile burada kurulmuş. Tesis aynı zamanda dünyaca ünlü sanatçıların özellikle şarap materyallerinden yaptığı 36 sanat eseri ile de göz dolduruyor. Porta Caeli tesisi kendilerini ziyaret eden Çanakkale’nin tanmış turizm işletmecilerinden de tam not aldı. Salı günü tesise ziyarette bulunan işletmeciler, dünyanın en büyük bağlarını, şarap üretim tesisini ve butik hotelini gezdi. Aynı zamanda şaraplardan tadarak işletme hakkında bilgi alan işletmeciler, Çanakkale’yi dünyaya tanıtacak böyle bir işletmenin var olmasından oldukça memnun olduklarını dile getirdiler.  Tesisin bağ,  şarap üretim ve hotel kısımları uzman müdürler tarafından tek tek tanıtılırken, Porta Caeli Tesisi Genel Müdürü ve Ekip Lideri Aytekin Ertan, tesis hakkında genel değerlendirmede bulundu. 2007 yılında bağların sahiplerinden tapulu olarak alınarak 2008 yılında işletmenin kurulmaya başlandığını belirten Ertan, dünyanın en büyük bağ işletmesi olduklarını ifade ederek; “Bağlarımızı 2007 yılında almaya başladık, 2008 yılından itibaren ise tesisi inşa etmeye başladık. Bir dekarda bin tane fidanımız var. Asma başına verimimiz dekarda 600 kg. bir metreye bir metre kırmızı üzümde tekiz ve dünyanın en büyük işletmesiyiz.  Şarap fabrikamızda 2015 yılından itibaren kendi üretimimizi yapmaya başladık” dedi. Tüm kahvaltı ve yemeklerin yüzde doksan tesis içerisine kurulan çiftlikten ve yüzde 10 Çanakkale civarından temin edildiğini belirten Ertan; “Tüm kahvaltılar, yemekler Çanakkaleli civarından ve kendi işletmemizden temin ediliyor. Yüzde doksan kendi çiftlik ve bahçemizden temin edilirken yüzde 10’luk kısmı ise Çanakkale civarında organik işletmelerde yapıyoruz” dedi. Dünyadan misafirlerin aynı sıra Çanakkaleli vatandaşları ve şarap severleri de butik otellerinde ağırladıklarını belirten Ertan; “Bağ alanlarımız ormana karşı ve tüm alanlarımız bakir. Misafirlerimiz burada çok rahat zaman geçirebilirler. Şehrin uzak nasıl vakit geçireceğiz diye düşünebilirler. Burada çocuklar için oyun alanı merkezi, şarap fabrikası, bağlar, meyve ve sebze bahçeleri, çok uzun ve doğal bir yürüyüş parkuru var. Bir mini çiftliğimiz ve hobi alanlarımız var. Bunlarla ilgili misafirlerimizin tercih edebilecekleri bir nokta” dedi.

 
“Yarışma alanımız Fransa ve Bordo”
İşletme hakkında bilgilendirmede bulunan Ertan; “Bağlarımız 2007 yılında almaya başladık, 2008 yılından itibaren ise tesisi inşa etmeye başladık. Bir dekarda bin tane fidanımız var. Asma başına verimimiz dekarda 600 kg. 1 metreye 1 metre kırmızı üzümde tekiz ve dünyanın en büyük işletmesiyiz.  Şarap fabrikamızda 2015 yılından itibaren kendi üretimimizi yapmaya başladık. Burada tamamen yer çekimi sistemi kullanılıyor. Doğal şarap yapıyoruz. Pompalar ile şarap yorulup ömrü azaltılmıyor. Burada tamamen Fransız meşe fıçıları kullanılıyor. Şişe tasarımı İtalya’da kendimize özgü başka bir şişe tasarımı göremezsiniz. Süper premiumlar için özel mantarlar seçildi.   Bizim yarışma alanımız Fransa e Bordo o kısımdaki işletmeler ile ayrıştırıyoruz.  Çanakkale’ye değer kattığımıza inanıyoruz. Otelimiz şarap konseptimizi takip eden birbirini destekleyen bir işletme. Tüm kahvaltılar, yemekler Çanakkaleli civarından ve kendi işletmemizden emin ediliyor. Yüzde doksan kendi çiftlik ve bahçemizden temin edilirken yüzde 10’luk kısmı ise Çanakkale civarında organik işletmelerde yapıyoruz. Materyallerin yüzde 95’i doğal ürün. 36 tane sanat eserimizi var Hem Avrupa hem de Türkiye için şarap açısından örnek bir işletme oldu” dedi.  
 
“Avrupa’nın ilk iç model şarap fabrikası”
Porta Caeli’nin Türkiye’de başka bir örneği olmadığını belirten Ertan; “Şarap fabrikamız dünyada ki ilk üç model fabrikadan bir tanesi. 2015 yılında tasarım anlamında Avrupa’da en modern işletme seçildi. Burada ki üretimimiz şarap bağcılık ve otelcilik. Şarapçılıkta tretuvar denilen bir terim vardır. Tretuvar’da iyi bir şarap üretilebilmesi için gerekli ortam şartları, iklim ve toprak değerleri. 7 yıllık ARGE çalışmalarımız sonunda Çanakkale Eceabat Kumköy civarı olduğu, eski Bahşi Köy mevkii’nin olduğunu tespit ettik. 2 bin 200 dekar alanımız var. Bunun Bin 700 dekarında bağcılık yapıyoruz. Toplamda 45 çeşit üzümümüz var. 7 tanesi ana çeşidimiz 38 tanesinde ARGE çalışmaları yapıyoruz. Bu 7 çeşidin 4 tanesi kırmızı, 3 tanesi ise beyaz. Üretimimiz bu yedi çeşit üzerine. Biz bağlarımızdan 6 yaşına gelmeyen hiçbir çeşit üzerine üzüm yapmıyoruz. Bu üzümleri satıyoruz. Ne zaman 6 yaşına geçiyor şarap ve kalite değerleri ortaya çıktığı için kendimiz işlemeye başlıyoruz. Şu anda da 2017 yılında dikim yapılan, 2013-2014 ve 2015 yıllarında dikimi olan bağlar var. Bunlardan işlem yapmıyoruz. 2008’den itibaren 2013 yılının bir kısmına kadar olan bağlardan hasat yapıyoruz ve kendimiz işliyoruz. Tüm tedariğimizi kendimiz yapıyoruz. Bağlar 420 tapuda oluşuyor. Birebir vatandaşlardan pazarlık yapılarak alınan bağlar” dedi. 
 
“Bakir orman ve bağlar arsında huzurlu bir vakit”
En çok tercihi yurt dışından misafirler ve şarap merakı olan kişiler olduğunu belirten Aytekin; “Yurt dışından çok tercih eden misafirlerimiz var. En büyük referansımız da burada kalan müşterilerimiz kendileri birbirlerini yönlendiriyorlar. Ancak müşterilerimiz büyük holdingler ve şarap merakı olanlar. Ancak bizim kapılarımızı tabii ki Çanakkale halkına da açık. Kahvaltıya, yemeğe, şarap tadımına ve konaklamaya gelebilirler. Bizi genel olarak şehrin gürültüsünden uzak, doğallıktan yana olan misafirlerimiz tercih ediyorlar. Bağ alanlarımız ormana karşı ve tüm alanlarımız bakir. Misafirlerimiz burada çok rahat zaman geçirebilirler. Şehrin uzak nasıl vakit geçireceğiz diye düşünebilirler. Burada çocuklar için oyun alanı merkezi, şarap fabrikası, bağlar, meyve ve sebze bahçeleri, çok uzun ve doğal bir yürüyüş parkuru var. Bir mini çiftliğimiz ve hobi alanlarımız var. Bunlarla ilgili misafirlerimizin tercih edebilecekleri bir nokta” dedi.         (Atilla Akın)
Paylaş