havadurum

Erik kırmızı etle yarışıyor.. Alabilene aşk olsun!

1852

 Bahar aylarının gelmesiyle yaz meyveleri de tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Fiyatları 40-50 lirayı bulan meyveler, vatandaşların bütçesini sarssa da pazarda ilgi odağı oldular. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaz meyvelerini ve vatandaşların meyvelere olan ilgisini değerlendiren pazar esnafı, tezgahta bulunan meyve fiyatlarının yüksek olduğunu fakat vatandaşların özlem duyduğu meyveleri hiç çekinmeden aldığını söyledi. Pazarcı Hulusi Demiroğlu,  meyvelerin geçen haftalarda yağan doludan etkilendikleri için fiyatlarının pahalı olduğunu söyledi. Demiroğlu; “Artık bahar aylarının gelmesiyle meyvelerimizi de tezgâhlarımıza koyuyoruz. Meyvelerin yeni çıkması dolayısıyla doğal olarak vatandaşlara da pahalı geliyor. Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale’ye dolu yağması meyveleri çok etkiledi. O yüzden de fiyatlar biraz yüksek. Eriğimiz, Mersin’in Mut ilçesinden geliyor, kilosunu 40 liradan satışa çıkarıyoruz. Eriğin kilosu, 1-2 hafta önce 300-400 liraydı şuanda bu fiyat 40 liraya kadar inmiş durumda. Tabi doğal olarak 1-2 haftaya kadar bu fiyat, 5-10 liraya kadar düşebilir. Bu sefer de yerli Çanakkale ürünleri tezgâhlara girer” dedi.


Tezgâhımız hamilelere hitap ediyor”
Tezgahında çoğu yaz meyvelerini bulunduran Demiroğlu, tezgahın genelde hamileler tarafından tercih edildiğini söyleyerek; “Şuanda tezgâhımızda bütün yaz meyveleri mevcut. Yani tezgâhımız hamilelere hitap ediyor. Karpuz var, kilosu 5 lira. Karpuz da İran’dan geliyor. Antalya’nın Kumluca ilçesinden kavun geliyor, kilosu 10 lira. Meyvelerimiz, yeni olduğu için pahalı ama vatandaşlar 1-2 kilo almasa da 5 liralık 10 liralık alıyorlar. Yani Çanakkale halkı, yaz meyvelerini çok özlemiş, illa almak istiyor. Bu güzel bir şey çünkü tezgahımız tam bir yaz tezgahı. Yerli çileğimiz var, eski Osmanlı çileği. Osmanlı çileğimizin tadı paha biçilemez derecede güzel. Eskiden insanlar her şeyin en iyisini yemek istiyorlarmış. Pazarın içinde 8 liraya da çilek var ama Osmanlı çileği, tadından dolayı 15 lira, diğer çileklere kesinlikle benzemiyor. Tabi yetiştirmesi, zahmeti de çok uğraş gerektiriyor. Fiyatının yüksekliği ondan da kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
 
“Bu fiyatlar, 1 aya kadar normale inecek”
Tezgahında bulundurduğu yaz meyvelerinin vatandaşların ilgisini çektiğini söyleyen İbrahim Akarsu; “Yaz meyvelerinden çilek, çağla, Erik, kavun, karpuz var. Yeni ve vatandaşlar tarafından özlenen meyvelerin pazar tezgahlarında yer alması, pazarın da durumunu düzeltti. Vatandaşlara pahalı geliyor meyveler ama bu durum geçtiğimiz haftalarda dolunun çok yağmasından kaynaklanıyor. Eriğin kilosun 40 lira ama hava ve mevsime göre normal bir fiyat. Vatandaşlar yaz meyvelerini alıyor ama şuanda vatandaşın alım gücünün düşük olması nedeniyle ürünü 1-2 kilo değil de 5-7 liralık alıyor. Tezgahlara yeni gelen ürünlerin fiyatları, muhtemelen 1 ay sonra vatandaşın alım gücüne düşer. Büyük ihtimalle 5-10 liralık eriği bu ay sonu yeriz” dedi.  
(Şenol Güven)
Paylaş