havadurum

Ezine Yangını kontrol altına alındı... 30 hektar çam ormanı yok oldu

295

 Ezine’ye bağlı Karagömlek Köyü’nde tarım alanından başlayarak ormanlık alana doğru yayılan yangın gece boyunca devam etti. Pazar günü başlayan yangının dün öğle saatlerinde kontrol altına alındığını belirten yetkililer, yangında 30 hektarlık çam ormanının yok olduğunu açıkladı. Pazar günü tarım sahasında başlayarak, ormanlık alana yayılan yangının çıkış sebebi tam olarak bilinmezken, Ayvacık`a bağlı Misvak köyü ve çevre köyler kaymakamlık emriyle tedbir amaçlı boşaltılmıştı. Dün sabah saatlerinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Yetkilileri, yangının devam ettiğini, söndürme çalışmalarının sürdüğünü belirterek; “Söndürme çalışmaları devam ediyor. 17 arazör, 3 su ikmali, 6 ilk müdahale aracı, 5 dozer, 1 greyder, 2 helikopter yangın alanında görev yapıyor. En kısa zamanda kontrol altına almaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu. Yetkililer, öğle saatlerinde yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının yapıldığını belirtti. 30 hektar çam ormanının yok olduğunu belirten yetkililer, boşaltılan köylerde yaşamın normale döndüğünü açıkladı.

 
“Soğutma çalışmaları yapılıyor”
Yangınla ilgili basına bilgi veren Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, yangının durdurulduğu yerlerde soğutma çalışmalarının yapıldığını belirterek; “Ekiplerimiz dozerlerle yollar açmaya çalışıyor. Alevlerin önünü kesmek için yangının içine girmeye çalışıyoruz. Bir taraftan da arozözlerle yangını durdurduğumuz yerlerde soğutma çalışmalarına başladık. Karadaki müdahalemiz geceden bu yana sürüyor. Havanın aydınlanmasıyla helikopterler havadan çalışmalara başladı. Öğle saatlerinde yine rüzgarın artması bekleniyor. Biz de bunun için müdahalemize aralıksız devam ediyoruz. Çünkü rüzgar orman yangınlarında çok önemli. Rüzgar, hiç ateş kalmayan sadece duman olan bir yeri dahi yeniden alevlendirebiliyor" dedi.
 
Tarım İl Müdürlüğü ve AFAD’dan yangın riski uyarıları
Tarım İl Müdürlüğü ve Çanakkale AFAD tarafından yangın riskine karşı art arda uyarılar yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü resmi sitesinden bölgede etkisini sürdüren aşırı sıcaklar ve beklenen kuvvetli rüzgarlar nedeni ile oluşabilecek yangın risklerine karşı vatandaşların dikkatli olması yönünde duyuru yapıldı.  Çanakkale AFAD havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkabilecek orman yangınlarına karşı uyarılarda bulundu. Sıcak havayla iyice kuruyan otların ve yaprakların küçük bir kıvılcımla tutuşmaya elverişli hale geldiği belirtilirken, vatandaşların bu duruma karşı çok dikkatli olmaları istendi.  Mangal, sigara ve rastgele atılan şişelerin orman yangınlarına davetiye çıkardığını vurgulayan Çanakkale AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, sıcak günlerde serinlemek için gölgesine sığınılan ormanları korumak adına biraz daha  dikkatli olunmasını istedi. Yangınların yalnızca bitki ve hayvanlara zarar vermediğini, tarla ve bahçelerdeki ürünleri, ev, fabrika veya atölyeleri yakarak maddi zararlara yol açabildiği gibi insan hayatını da tehdit edebildiğine dikkat çeken AFAD İl Müdürü Yılmaz, Bu tür felaketlerin dikkatsizlik ve sorumsuzca yapılan küçük bir hata yüzünden meydana geldiğini, bu nedenle yangın oluşturacak davranışlardan özenle kaçınılması gerektiğini ifade etti.  (Eren Aşnaz)
Paylaş