havadurum

Gazetecilere sertifikaları törenle verildi

361
Basın İlan Kurumu (BİK) ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) iş birliğiyle "Dezenformasyon ve Yanlış Bilgiyle Mücadele Eğitimi" düzenlendi. Medya mensuplarına yönelik yapılan eğitimi veren İsmail Maden, dezenformasyon, manipülasyon ve yalan haber konularını irdeledi. Eğitimin ardından düzenlenen sertifika törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, BİK Kurumsal İletişim Müdürü Oğuz Akçakoca, BİK Balıkesir Şube Müdürü Gökhan Eren, Büro Memuru Hikmet Sait Güngör, kursiyerler ve basın mensupları katıldı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, düzenlenen eğitim programının basın sektörüne ışık tutmasını ve dezenformasyonla mücadelede farkındalık oluşturmasını temenni ederek, "Meclis`te düzenlenen yasanın bundan sonraki dönemde çalışmalarınızda ışık tutmasını istiyorum" dedi.
 
İnternet haber siteleri hakkında bilgi verdi
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç Çanakkale`de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek iki hafta içinde 11 ilde bölge toplantılar düzenlediklerini ifade etti. Toplantılara gösterilen yoğun ilgiden ve sahadan aldıkları olumlu izlenimden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Erkılıç, gerçekleştirilen bölge toplantılarının gündeminin internet haber sitelerini süreli yayın kapsamına alacak düzenleme hakkında gazetelerin bilgilendirilmesi ve buradan sağlanacak resmi ilan gelirleri olduğunu söyledi. 
 
Erkılıç, "Yalan dünyayı dolaşmaya başlıyor"
Erkılınç, "Sosyal medyada, internet medyasında yayınlanan haberlerin neredeyse yüzde 50`si 60`ı yalan haber üzerine. Örneğin İstanbul`da bir furya başladı. `Kız Kulesi`ne dokunma`, `Kız Kulesi nerede`, `Kız Kulesi yok oldu, Katarlılara satıldı` denildi ve vatandaş sahillere akın etti. 1940`larda yapılan yalan yanlış restorasyonla beton ve taşla çok kötü restore edildi" diye belirterek günümüzde aslına uygun restorasyon çalışmasının başladığını ifade etti. Genel Müdür Erkılıç konuyla ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Restorasyon nedeniyle Kız Kulesi brandalarla çevrildi ve bu nedenle görülmedi. "Kız Kulesi nerede" diye kampanya başlatıldı. İstanbul`da metrobüs kazası oldu ve genç bir arkadaş çıkarak, `Onlarca ölü, yüzlerce yaralı, ortalık kan gölü` dedi. Haberler yayıldı. Yalan haber toplumun yapısına, temeline dinamit koyuyor. Yalan dünyayı dolaşmaya başlıyor."
 
"Dezenformasyon devam ediyor"
Basın İlan Kurumu olarak öncelikli görevlerini hakkında konuşan Erkılıç, "Birinci görevimiz, yerel medyayı ayakta tutmak, destek olmak, bu değişim dönüşüm sürecinde, dijitalleşme dönüşüm sürecinde, yerel medyanın en az hasarla bu süreci atlatması ve yeni döneme adapte olması sağlamaktır. Kanun Meclis`e geliyor. Dezenformasyon devam ediyor. Bunun dezenformasyon yasası olmadığını sansür yasası olduğunu, cezalandırma yasası olduğunu, basın özgürlüğüne kilit vurmak olduğunu söyleniyor. Hiçbir devlet, kendisine içeriden ateş eden kimseye müsaade etmez. BİK`ten destek almak zorunda değilsiniz. İlanınızı almayın özgür olun. Başka mecralara hesap verirsiniz. Ama bizim kurallarımız var. Beraber bir anlaşma yapmışız. Kimse kimseyi zorlamamış. Bu kurallarımız var. 1961`de kurulan BİK`in kuruluş amacında kamu ilanları ile basın arasında aracılık yapmak ve hakkaniyetle dağıtmak" dedi.
 
Güç, "Verimli bir eğitim aldık"
GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç de, organizasyonun parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Eğitim programına ekip olarak bizler de katıldık. Hem organizasyonun parçası olduk, hem de verimli bir eğitim aldık" diye belirtti.
 
Eren, "Haberin hakikat ekseninde iletilmesi gerekiyor"
Balıkesir Şube Müdürü Gökhan Eren ise, "İnsanlar hızına yetişilmesi mümkün olmayan bir değişimle; dijital çağın kapısına dayandığımız bir değişimin eşiğindeyiz. Bu dönem de artık bilgiye sahip olmanın değil, onu nasıl kullanacağımızı bilmenin sınırlarını zorluyoruz. Her şeyin hızla değişip dönüştüğü bu süreçte kitle iletişim araçlarının oluşturduğu medya da payını almaktadır" ifadelerine yer vererek "Gazeteciliğin gerçeklik ekseninden kopmadan, haberin çarpıtılmadan okuyucuya yalanla inşa edilmiş bir iletişim kolu olarak değil, hakikat ekseninde bir gerçeklik kurgusuyla iletilmesi gerekiyor" dedi.
(Damla Yeltekin)
 
Paylaş