havadurum

Homur dergisi Çanakkale özel sayısı çıktı "Kazdağı ve OHAL'e karşı mücadele edenlere"

308

 Homur karikatür ve mizah grubu tarafından çıkarılan Homur dergisi 86’ıncı sayısı Çanakkale başlığı ile çıktı. Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi tarafından  15-16 Haziran işçi direnişi yıl dönümü nedeni ile düzenlenen “Güzel Günler Göreceğiz” etkinliklerinin konuğu olan Homur grubu, derginin 86’ıncı sayısında Kazdağları ve Çanakkale’deki çevre sorunları ele alındı. Dergide ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL süreci de işlendi. Homur dergisinin Çanakkale özel sayısı ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı  Prof. Dr. Telat Koç; “Eğitim-Sen olarak, emek, demokrasi ve barış mücadelemizde ilerlerken özlük haklarımız, demokrasi ile ilgili haklarımız ve barış mücadelesinin genişletilmesi ile ilgili kazanımlarımız oluyor. Ama buna ek olarak da en büyük kazanımımız, kendi kendimizi eğitmemiz ve yetiştirmemiz oluyor. Bir anlamda bu mücadeleyi bir okul gibi kullanmamız oluyor. Mücadelemizin bize öğrettiği en temel olaylardan birisi olarak, eğitim ve bilim sürecinin sanatla beraber ilerlemesi oluyor. Bu kapsamda çalışmalarımızı ve mücadelemizi bir yandan da sanatsal etkinlikler ile ifade etmeye çalışıyoruz. Bu çaba içerisine girdiğimizde, çok yetkin ve nitelikli sanatçılar ile karşılaşıyoruz. Homur ekibi, bu boyutta kültür ve sanat olarak zenginleştiğimiz bir ekip olarak karşımıza çıktı” dedi. 

Çanakkalelilerin dergisi sendika binasından temin edebileceğini ifade eden Koç; “15-16 Haziran işçi direnişi için düzenlediğimiz Güzel Günler Göreceğiz’ etkinliği kapsamında, 2016 yılında Çanakkale’de bir karikatür çalıştayı gerçekleştirdik. Karikatür çalıştayının konusu, Çanakkale’de  Kazdağı ile sembolize edilen, ama çevresinde de yoğunlaşan madencilerin saldırısı ve doğamızın katledilmesi oldu. Bu çalıştayın diğer bir konusu da eğitim ve bilimin sorunları oldu. Böyle bir süreçte çalıştayı gerçekleştirdiğimizde yaparak öğrendik. Bu yaparak öğrenme sürecinde de, bu işleri yaparken ve öğrenirken bir süreç olarak 2016 Haziran’ından başlayan sürecimiz, ancak Şubat ayında somuta dönüştü ve dergi olarak çıktı. Halkımıza hep sıkıntı ve sorunlardan bahsediyoruz, ama sanat da bütün sorun ve sıkıntılara rağmen inadına üretmenin güzelliği ile heyecanını paylaştığımız bir alan oldu. Bu kapsamda Homur dergisinin 86’ncı özel sayısı iki konuyu ele alarak çıktı. Birincisi, Kazdağı ve bölgesinde yaşanan bütün çevre sorunları ve özellikle de altın madencilerinin saldırısı, ikincisi ise demokrasi sürecinde yaşanan gelişmeler ve demokrasimizin elimizden alınmasına ‘Hayır’ diyoruz diyen bir bakış açısı ile çıktı. Bu dergimizi Çanakkaleliler ile paylaşmak bizim için bir onurdur. Sendika binamıza ya da bize ulaşan herkese dergilerimizi ulaştırabiliriz. Dostlarımızın bu dergiye ulaşması, sonraki süreçte bizim daha güzel ürünler ortaya çıkarabilmemiz için heyecanlanmamıza neden olacaktır” dedi.   
 
“Kazdağı ve OHAL e karşı mücadele eden tüm dostlarımıza adıyoruz”
86’ncı sayısını Çanakkale ve OHAL başlığı ile çıkartan Homur ekibi, Çanakkale özel sayısı ile ilgili açıklama yayınladı. Derginin 86’ıncı sayısını OHAL ve Kazdağları’ndaki çevre talanına karşı mücadele edenlere adadıklarını belirten Homur ekibi açıklamasında; “Homur bildiğiniz gibi 18’inci yılına girerken ilk sayısını  OHAL sürecinde basına ve demokratik kuruluşlara yapılan ağır baskılara rağmen siz değerli yazar, çizer dostlarımız ve okuyucularımızla beraber 25 Şubat 2017 tarihinde yayınladı. Homur Yayın Kurulu olarak HOMUR’ un son sayısını Özel olarak Kazdağı talanına ayırmıştık, bildiğiniz gibi ilgili çalışmalar sürerken Türkiye de gerici bir darbe girişimi yaşandı. Girişimden bu sayıda beraber çalıştığımız sendikamız KESK -Eğitim-Sen’ de etkilendi. Olayları ‘Allah’ın lütfu’ olarak değerlendiren iktidar darbecilerle mücadele iddiasıyla geniş bir ‘cadı avı’ başlattı. Bu avdan darbe girişimi ile uzaktan yakından ilgisi olmayan eğitim emekçileri başta olmak üzere, basın mensupları ile akademisyenlerle tüm emekçiler ağır bir şekilde etkilendi. Darbe Girişimi’nden sonra ilan edilen OHAL ile uygulanmaya başlanan KHK ile ‘darbecilerle hesaplaşma’ adına ihraçlar,  açığa alınmalar hükümetin eğitim emekçilerinin sendikal örgütlülüğüne, özellikle iş güvencesine yönelik olarak attığı adımlar saldırının asıl nedenini ortaya koydu. Bizde Homur Yayın Kurulu olarak mücadele arkadaşlarımızın sorunlarını gündemimize alarak Kazdağı Özel sayımızı tüm halkımıza yapılan gerici ve anti-demokratik baskıların işleneceği 2 Kapaklı daha özel Homur sayısı yapmaya karar verdik. Bu sayımızı Kazdağı ve OHAL e karşı mücadele eden tüm dostlarımıza adıyoruz” ifadelerine yer verdi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş