havadurum

İnşaatta istihdam geriledi

578

 ÇASİAD haftalık ekonomik değerlendirme notu açıklandı. Yapılan açıklamada beklenti faiz oranlarındaki artışın yüzde 50’de kaldığı ifade edilerek; “Merkez Bankası geçen hafta düzenlenen Para Politikası Kurulu toplantısında enflasyonun yüksek seviyesi, maliyet gelişmeleri beklentileri ve fiyatlamalara dair risklerdeki artış nedeniyle borç verme faiz oranın 50 puan artışa giderek yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltti. Beklenti faiz artışının 100 puan olacağı yönündeydi” denildi.

  
“Sanayi ve inşaat sektörlerinde gerileme yaşandı”
Genç işsizlik oranı ve sektörlere göre istihdam oranları ile ilgili olarak ise;  “TÜİK verilerine göre, Eylül ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 10,7’ye, genç işsizlik oranı da 0,6 puan gerileyerek yüzde 20,2’ye geriledi. Eylül ayında tarım ve hizmet sektörlerinde istihdam artışı yaşanırken, sanayi ve inşaat sektörlerinde gerileme yaşandı” denildi.
  
“Reel sektörün toplam borcu ise 108,9 milyar Dolara yükseldi”
TCMB verilerine göre özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu uzun vadeli olarak geçen yılın sonuna göre 14,3 milyar Dolar artarak 217,1 milyar Dolara, kısa vadeli olarak ise 3,8 milyar Dolar artarak 18,2 milyar Dolara yükseldi. Finansal kuruluşların toplam borcu geçen yılsonuna göre 7,7 milyar Dolar artarak 125,6 milyar Dolara, reel sektörün toplam borcu ise 10,3 milyar Dolar artışla 108,9 milyar Dolara yükseldi” denildi.
 
“Fitch, Türkiye’de mali teşviklerin 2018 yılında azalmasını bekliyor”
Türkiye ekonomik değerlendirme açıklamasında uluslararası kurumların büyüme ile ilgili acıkmalarına yer verilerek; “Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi, Aralık ayında önceki aya göre yüzde 6,6 artışla 61,1 değerine yükseldi. Ancak dördüncü çeyrekte endeksin önceki çeyreğe göre düşük seviyede gerçekleşmesinin, iç talep ve büyümede önceki çeyreğe göre yavaşlamaya işaret ettiği belirtildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’de mali teşviklerin 2018 yılında azalmasını beklediklerini ve bu nedenle büyümenin yüzde 3,9 seviyesinde olmasını öngördüklerini açıkladı” denildi.  
(Atilla Akın)
Paylaş