havadurum

İşsiz kalan mültecinin son çaresi "Böbreklerimi satacağım"

550

 2012 yılında Afganistan’daki iç savaş nedeniyle ülkeyi terk eden, ardından İran’a kaçarak burada bir yıl yaşayan Abdul Mahmood Nazarı şimdi Çanakkale’de yaşam mücadelesi veriyor. Eylül 2014`de Ankara`ya gelen Nazarı, burada 4 Eylül 2014`de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği`nin yönlendirmesiyle Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Yabancılar, Hudut ve İltica Dairesi ile sığınma talebinde bulunmak için başvuru yaptı. Nazarı daha sonra Eylül 2014 yılında Çanakkale’ye yerleşti. Çanakkale’ye ilk geldiği zamanlar yine iş sıkıntısı yaşadığını belirten Nazarı, o zamanlar kendisi hakkında haberlerin yapıldığını ama bu haberlerin yaşadığı maddi ve manevi sıkıntıları çözemediğini belirtti. 2014 yılından bu yana kalacak yer sıkıntısı yaşadığını söyleyen Nazarı, dört yıldır her kuruma yardım başvurusunda bulunduğunu söyleyerek; “Gitmediğim kapı kalmadı. Valiliğe gittim, ASAM’a gittim. Belediyeye gittim. Her kapıdan geri gönderildim. Şuan bir tek belediye bana cüzzi bir yardımda bulunuyor. Ama bu yeterli değil. Halen sokaklarda yaşıyorum, iş bulamıyorum. İş bulduğum zamanda maaşımı alamıyorum. Derdimi anlatamıyorum, anlattığım zaman suçlanıyorum. Maaşımı istediğim zaman alamıyorum. Ne yapacağımı nereye gideceğimi bilmiyorum. Durumum yok. Afganistan’da Taliban’a karşı savaştım, buraya geldim. Ama şimdi birçok hastalıkla mücadele ediyorum. Son çarem kaldı böbreklerimi satacağım, kendi kendimi tedavi ettireceğim ve kendime bir ev bulacağım. Son kez yetkililere sesleniyorum lütfen bizi de görün. Bende Türküm, bende insanım” dedi.

 
“Savaştan sonra birçok rahatsızlık geçirdim” 
16 yaşında asker olduğunu belirten Abdul Mahmood Nazarı, 18 yıldır Taliban`a karşı savaştığını ve 2011 yılında orada esir düştüğünü hatırlatarak; “Vücudumda kırıklar meydana geldi. Yaralarıma tuz bastılar. İşkence yaptıktan sonra beni diğer ölen askerlerin yanına bıraktılar öyle kurtuldum. Kafatasımda işkence darbeleri oluştu. Bir yıl tedavi gördüm ama hala iyi durumda değilim. Travma sonrası stres bozukluğu tanısı sonrasında birçok hastalığım ortaya çıktı. İşitme kaybı yaşıyorum, anksiyite, vertigo, ülser rahatsızlığım var. Doktorlar savaştan sonra bu hastalıklarımın oluştuğunu söyledi. Bu hastalıkların kısmen tedavisini oluyorum ama yeterli değil, ilaçlara ihtiyacım var. Doktorlar sağlıklı bir ortamda yaşamamı söylüyor. Ama nasıl yapayım, evimden atıldım sokaklardayım. İş bulamıyorum. Bir insan daha ne kadar çaresiz kalabilir” diye konuştu. 
 
“Ailem nerde bilmiyorum, ama geri dönemem”
Türkiye’de yaşadığı zor zamanlar sonrasında Afganistan’a geri dönmeyi düşünmediğini söyleyen Nazarı, “Orada savaş var. Oraya geri dönmeyi düşündüm, ama hiç gitmek istemedim. Ailem nerde bilmiyorum, yaşıyorlar mı bilmiyorum. Onları merak ediyorum ama bu parasızlık, yaşadığım sıkıntılar her şeyi geride bıraktı. Eğer bu haberi okuyorlarsa onları sevdiğimi söylemek istiyorum” dedi.  
(Şebnem Özer)
Paylaş