havadurum

Kadınlardan Dardanel'i boykot çağrısı

4561
Çanakkale firması Dardanel`in, Euro 2020`nin açılış maçı olan Türkiye-İtalya maçı öncesinde sosyal medyadan yapmış olduğu "Bu akşam makarnaya koyuyoruz" yazılı paylaşımı kamuoyuna tepkiyle karşılanmıştı. Tepkilerin ardından Twitter`dan bir açıklama yapan Dardanel, paylaşımdan dolayı başta kadınlar olmak üzere tüm kamuoyundan özür dilemiş ve birlikte çalıştığı reklam ajansı ile olan sözleşmesini iptal etmişti. Çanakkale Kadın Dayanışması platformu, özre rağmen Dardanel`i affetmedi. Kadınlar, Dardanel fabrikası önünde protesto yaparak Dardanel`i boykot çağrısında bulundular. Dardanel fabrikası önünde yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; "Pandemi başında kadın işçileri fabrikaya kapatan Dardanel şimdi ise cinsiyetçilik yapıyor. Dardanel firması Türkiye- İtalya maçı öncesi instagram hesabında makarnalı ton balığı fotoğrafının üzerine `Bu akşam makarnaya koyuyoruz` diyerek cinsel şiddeti üreten bir paylaşım yapmıştır. Dardanel`in bu cinsiyetçi paylaşımını da sonrasında yaptıkları özür açıklamasında ki `kadınlarımız` ifadesini de kabul etmiyoruz. Bizler sizin kadınlarınız değiliz. Eril aklınızın ve dilinizin parçası olmayacağız." 
 
Cinsel şiddeti, saldırganlığı yemek kültürüne, spor kültürüne taşıyarak sıradanlaştıran Dardanel`in işçilerine nasıl davrandığını ise çok iyi biliyoruz. 8 Mart için yaptıkları reklamda `bizi biz yapan kadın çalışanlarımızın emeğidir.` diyerek kadın çalışanlarına değer verdiği açıklaması ikiyüzlülüktür. Dardanel firması tüm sermaye birikimini özellikle kadınların çoğunlukta olduğu işçilerin emeği üzerinden elde etmiştir. Her fırsatta kadın çalışanların emekleriyle bugünlere geldiklerini söyleyen Dardanel şunu çok iyi bilmelidir ki dayanışma ile büyüttüğümüz kadın mücadelemiz sadece yaşamak için değil insanca yaşamak içindir.

"Dardanel`i boykot etmeye çağırıyoruz"
"Pandemi döneminde işçileri vardiya sonu evlerine göndermeyerek 20 gün aralıksız çalıştıran Dardanel, işçilerin hayatlarını hiçe sayarak, salgın vakalarının üstünü örterek işçileri çalıştırmaya devam etmiştir. En ufak bir itiraz durumunda ise işten çıkarma tehditlerine ve küfürlü hakaretlerine maruz bırakmıştır. Yine bir kadın işçinin iş kazasının üstü örtülmeye çalışılmış ve sebepsiz yere işten çıkarmalar başlamıştır. İşçileri, `kadınları` fabrikaya kilitleyerek çalıştıran Dardanelin zihniyeti ile İstanbul sözleşmesini feshedenlerin zihniyeti aynıdır. İşçi ve kadın düşmanlığınız, paylaşımları sildiğiniz gibi kolay silinmiyor. Suçu ajanslara atarak sıyrılmaya çalıştığınız metinlerle değil, kadın çalışanlarınıza haklarını vererek özür dileyin. Herkesi kadın ve işçi düşmanı Dardanel`i boykot etmeye çağırıyoruz."
(Atakan Alkış)
Paylaş