havadurum

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği; Edremit Körfezi'ne sahip çıktı

1256

 Atikhisar barajı havzasında bulunan ağaç kesimlerinden sonra, Edremit Körfezi de ranta kurban edilmeye çalışılıyor. Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Edremit ve Akçay Çevre Platformu ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada, BASKİ’nin hazırladığı 5 Derin Deniz Drenajı projesiyle, atık suları bin ile 2 bin metrelik borular döşenmek suretiyle denizin ortasına boşaltmak istemekte olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada; “BASKİ, ne yazık ki faydalı sonuçlar vereceği şüpheli olan bir dizi yatırım yapmaya hazırlanıyor. Halen mevcut arıtma tesislerinde hiçbir iyileştirme yatırımı yapılmadan, kapasitelerini geliştirmeden, özetle bu tesisleri ‘ileri arıtma’ yapabilecek tesisler haline getirmeden, arıtma tesisi atık sularını ‘Hassas Deniz’ statüsündeki Edremit Körfezi’ne boru döşeyerek boşaltmayı planlıyor. Bunun kötü sonuçlarına, özellikle yaz aylarında bizzat yaşayarak şahit oluyoruz. Bu arıtma tesislerinden çıkan atık sular hâlihazırda derelere boşaltılmak suretiyle denize gönderiliyor ve bizler de haliyle bu durumu renk, koku ve görüntü olarak yakından izliyoruz. Şimdi ise BASKİ hazırladığı beş projeyle, bu atık suları 1000 ile 2000 metrelik borular döşenmek suretiyle denizin ortasına boşaltmak istemekte. Körfezdeki birbirine çok yakın 5 derin deniz deşarjı projesinin toplam olası etkileri konusunda ise hiçbir araştırma yapmamaktadır.  İleri arıtma yapılmadan ve birbirine yakın 5 ayrı yerden derin deniz deşarjı yapılması kirlilik sorununun yarınlarda katlanarak yeniden karşımıza dikilmesine yol açabilecektir” denildi.

 
“ÇED gerekli değil kararlarını geri çekmelerini önerdik”
‘ÇED gerekli değil’ kararlarını geri çekerek aksine ‘ÇED gereklidir’ kararı vermeye çağırdıkları belirtilen açıklamada; “Biz dernek ve sivil toplum kuruluşları, BASKİ’yi bu yanlıştan dönmeye, Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü de  ‘ÇED gerekli değil’ kararlarını geri çekerek aksine ‘ÇED gereklidir’ kararı vermeye çağırdık. Hazırladığımız dilekçeleri hem Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, hem de BASKİ’ye gönderdik. Gelen yanıtlarda, duyarlılığımız için teşekkür ettiler ve bu yatırımların mevcut mevzuat çerçevesinde yapılacağını, bu konuda müsterih olmamızı söylediler. Hâlbuki dilekçelerimizde taleplerimiz çok açıktı. BASKİ’nin projelerinde isimleri anılan Gömeç, Edremit Merkez, Güre, Narlı ve Altınoluk Arıtma Tesisleri ile ismi anılmayan Ayvalık, Sarımsaklı ve Burhaniye Merkez arıtma tesislerinde halen ‘İleri Arıtma Tekniği’ bulunmadığı bilinmektedir. Oysa dilekçelerimizde, bu tesislerin tümünün ileri arıtma kabiliyetine çıkartılması istenilmişti. Bu konuya yanıt verilmemiştir.
 
“Konunun takipçisi olacağımızı saygılarımızla duyururuz”
Çevre STK’lar tarafından yapılan açıklamada, daha önce ‘ÇED Gerekli Değil’ kararının yürütmesinin durdurulmasını ve kararın iptalini istediklerini belirtildi. Açıklamada; “Öte yandan Çevre ve Şehircilik Balıkesir İl Müdürlüğü’nün web sayfasının ‘duyurular’  bölümündeki çoğu duyurunun kaldırılmış olduğunu fark etmemiz üzerine BİMER üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurusuna gelen yanıt ise ilginçtir. Yanıtta ‘Süresi 1 ayı geçen duyurular otomatik olarak sistem tarafından kaldırılmaya başlanmıştır.’ deniliyor. Oysa oldukça eski duyurular hala yayımlanmaktadır.  İşte bu nedenlerle ve ‘daha önce yapılanlar, bugün yapılmak istenenlerin delilidir’ diyerek, konuyu yargıya götürmek zorunda kaldık. 9 Şubat tarihinde açtığımız dava ile yargıdan, Balıkesir Valiliği’nin “ÇED Gerekli Değil” kararının yürütmesinin durdurulmasını ve kararın iptalini istedik. Haklı gerekçelerimizle kararın halkın lehine verileceğine elbette inanıyoruz. Edremit Körfezi’nin kirlilik sorununa kalıcı ve rasyonel bir çözüm bulunması için bugün ve yarın konunun takipçisi olacağımızı saygılarımızla duyururuz” denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş