havadurum

Kurtuluş meşalesinin yakıldığı gün 19 MAYIS 1919

649

 Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 günü Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarak Kurtuluş meşalesini yaktı.  19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ülkenin düşman işgalinden kurtuluşunun başlangıcı olarak tam 99 yıldır kutlanmaya devam ediyor. Çanakkaleli siyasiler 19 Mayıs’ın 99’uncu yılı dolayısı ile kutlama mesajları yayınladılar. AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek,  Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan tarafından verilen mesajlarda, 19 Mayıs’ın gençler için önemi vurgulandı. AKP Milletvekili Turan, hükümet tarafında gençler için yapılan yenilikleri aktardı. CHP Milletvekili Erkek; “Bu koşullarda gençliğin bayramı büyük bir önem taşıyor. Gençlerimize sahip çıkacağız. Onları ayrıştırmayacağız, ötekileştirmeyeceğiz, kutuplaştırmayacağız, özgürce düşüncelerini ifade edecekleri bir ülkede yaşamalarını sağlayacağız” dedi. Başkan Gökhan, gençleri bilim ve eğitimle buluşturmanın önemine vurgu yaparken, Baro Başkanı Şarlan ise; “Bilimsellikten ve gerçeklikten yoksun savruluşların ülkeye ve halka çıkarılan faturaları ağırdır” dedi.

   
“Gençlik hem geleceğin, hem de bugünün yöneticileridir”
Mesajında gençlere verilen hakları anlatan AKP Milletvekili Turan; “99 yıl önce üzerinde yaşadığımız topraklar işgal edilme tehlikesiyle karşı karşıya geldiğinde hiçbir koşulda hürriyetinden vazgeçmeyen milletimiz büyük bir mücadelenin öncülüğünü yaptı. 19 Mayıs 1919’da Türk milletinin esaretini kabul etmeyen, zulme boyun eğmeyen bir millet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde baskıya karşı hürriyet mücadelesi vermek için Samsun’da direniş ateşini yaktı. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağı güçlü bir şekilde vurgulandı. 18 Mart 1915’te Çanakkale’de kazanılan zafer nasıl ki düşman ordularını bozguna uğrattıysa, 19 Mayıs 1919’da direniş ateşi yakılan mücadele de işgal heveslilerini tarihin çöp tenekesine yolladı. Türkiye, tüm dünyaya örnek gösterilen bir milli mücadele ile mazlum milletlerin umudu oldu. Gençlerimize bir gelecek vaat edilmediği gibi günümüze de ortak edilmediler. Geçtiğimiz yıl referandumda kabul edilen anayasa değişikliğiyle beraber gençlerimiz 18 yaşından itibaren seçilme hakkına da sahip oldular. Özgüvenli, milli şuur sahibi gençlik artık hem geleceğin hem de bugünün yöneticileri. Vatan söz konusu olduğunda önüne, arkasına bakmadan meydanlara çıkan gençliğin direnişini 15 Temmuz’da hep beraber gördük. Gençlerimiz, dedelerinden emanet olan bu vatanı korumak için ölümü de göze alarak 19 Mayıs`ın sahip olduğu değerlere sahip çıktığını tüm dünyaya gösterdi. Çanakkale’mizin tüm ilçelerinde gençlik ve spor alanında yapılan yatırımlarla şehrimiz, gençlerimizin kendilerini kültürel ve sportif alanda geliştirebilecekleri bir yer haline geldi. Gençlik merkezlerinde yer alan tiyatro, sinema, konser salonlarıyla gençlerimiz bir taraftan kültürel etkinlikler yürütürken yine burada yer alan futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu gibi alanlarla da bir taraftan sportif faaliyetler yürütüyor. Gençlerimizin hayata daha iyi hazırlanmaları için Dardanos’ta inşa ettiğimiz gençlik kampı Türkiye’nin örnek projelerinden birini teşkil ediyor. 80 milyon TL değerindeki bu projede 6 farklı bina yer alacak. Çok amaçlı spor salonu, kamp etiğim merkezi, açık spor salonu, kayıkhane, konaklama oteli gibi yapıların yer aldığı Güzelyalı Dardanos Gençlik Merkezi, 81 şehirden gençlerimizin hizmetine açılacak. Türkiye’nin en büyük sporcu ve kamp eğitim merkezi olacak bu proje ile Çanakkale, kültür ve turizmin başkentlerinden biri olduğu gibi sporun da başkentlerinden biri olacak” dedi.
 
“Gençlerimize sahip çıkacağız. Onları ayrıştırmayacağız”
Demokrasinin yeniden inşası noktasında gençliğin bayramının büyük önem taşıdığını ifade eden CHP Milletvekili Erkek;  “Bundan 99 yıl önce, cebren ve hile ile tüm kaleleri zapt edilmiş, tüm tersanelerine girilmiş. Milletin fakru zaruret içinde harap ve bitap düştüğü ülkenin işgal altındaki başkentinden yola çıkan gemi, bir avuç vatanseverin yanında bağımsızlık ruhunu da taşıyordu. O ruh ve kadro, büyük bir Kurtuluş Savaşı’nı, Parlamentoyu, bağımsız yeni bir ülkeyi ve ayağa kalkan bir ulusu da temsil ediyordu. İnancın ve iyi yönetilmiş bir sürecin sonucu elbette zafer oldu. 99 yıl önce yaratılan ruh, bugün de yaşıyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden giden milyonlar, aynı ruhla bağımsızlığa, egemenliğin kayıtsız şartsız sahibi olan millete ve onun temsil edildiği Meclis’e sahip çıkıyor, çıkmaya da devam edecek. Bunun için tarafsız Cumhurbaşkanı diyecek, bağımsız ve tarafsız yargı, kuvvetler ayrılığının sıkı sıkıya uygulandığı bir sistem, eğitimi yapboz olmamış, ekonomisi bozulmamış, yurtta sulh cihanda sulh ilkesini terk etmemiş, mazlum ve mağdurun yanında zalimin karşısında, gıdada ve enerjide dışa bağımlı olmamış, çevresi katledilmeyen bir ülke diyecek. Bu koşullarda gençliğin bayramı büyük bir önem taşıyor. Gençlerimize sahip çıkacağız. Onları ayrıştırmayacağız, ötekileştirmeyeceğiz, kutuplaştırmayacağız, özgürce düşüncelerini ifade edecekleri bir ülkede yaşamalarını sağlayacağız, gelecek kaygılarını yok edeceğiz ve 19 Mayıs’ı hem Atatürk’ü anan hem de anlayan gençlerimizle bir bayram havasında kutlayacağız. 19 Mayıs ruhuyla yarınlarımızı inşa edeceğiz” dedi.
 
“Bugün bizlere düşen görev, iyi yetişmiş gençler”
Atatürk’ün Samsun’a çıkışını tam bağımsızlık meşalesinin yakıldığı gün olarak nitelendiren Başkan Gökhan; “Başkan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, işgal kuvvetleri için stratejik anlamda en önemli noktalardan birisi olan Samsun’a çıkışı, Birinci Dünya Savaşı’nın yorgunluğundan ve beraberinde getirdiği zor şartlardan kurtuluşu temsil eder. Öyle ki 99 yıl önce Ata’mızın Samsun’a attığı adım köklü bir toplumu esaret altında kalmaktan kurtaran ve tam bağımsızlık meşalesini yakan çağdaş bir toplumun doğmasını sağlayan en önemli adım olmuştur. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ı toplumun en önemli ümidi ve gelecek aydınlık günlerin en büyük yatırımcıları olan gençlere armağan etmiştir. Bugün bizlere düşen görev, iyi yetişmiş gençlerin ve sağlam genç zihinlerin toplumsal yönde büyük değişmelere yol açılabilecek güçte olduğu bilinciyle onlara sahip çıkmak, onları bilimle, nitelikli eğitimle buluşturmaktır. Mücadelemiz hak, hukuk ve adalet zemininde inşa edilecek aydınlık günler içindir. Bağımsızlığın, egemenliğin, cumhuriyetin gençlerine armağan edilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyorum” dedi.
  
“Mustafa Kemal, birinci çizginin sembolü ve öncüsüdür”
19 Mayıs 1919’u uzun sürecek ve zorlu geçecek bir kurtuluş mücadelesinin ilk adımı olduğunu ifade eden Baro Başkanı Şarlan;  “Karadeniz’in hırçın dalgaları arasında yol alırken, 19 Mayıs 1919’dan çok sonraları düşünmektedir! Sarı Paşa, asla geri dönmeyeceği kutsal yolculuğun ilk adımında olduğunun bilincindedir.  Türk Milletinin sinesinde, sonuna kadar halkıyla birlikte yürüyecekleri Kurtuluş yolculuğunun ilk adımı! 22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi, 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi, 27 Aralık 1919, kurtuluşun ve kuruluşun merkezi, Türkiye’nin kalbi Ankara! Ardından gelen büyük dönemeç. Milli Mücadelenin meşruiyet organı Türkiye Büyük Millet Meclisiyle sürdürülecek kutsal yolculuğun hukuki miladı olan 23 Nisan 1920. 19 Mayıs 1919’dan kurtuluşa, kurtuluştan kuruluşa ve sonrasına uzanan uzun ince yolda hep bu iki çizginin mücadelesini görürüz. Onurla onursuzluğun, dirençle teslimiyetin, cesaretle korkaklığın, özveri ile çıkarcılığın, özgürlükle gönüllü köleliğin, uygarlıkla karanlığın, bilimle Ortaçağın mücadelesini. Mustafa Kemal, birinci çizginin sembolü ve öncüsüdür. Saltanat ve mütareke teslimiyetçiliği ikinci çizgiyi temsil eder! Birinci çizgi, Türk Halkının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bu coğrafyada hâlihazırda ve gelecekte varlığını ve iddiasını sürdürebilmesinin değişmez ön şartıdır! Türkiye’nin son dönemde yaşadığı olumsuzluklar, doğruluğu tarihin acı deneyimleriyle kanıtlanmış olan İstiklal Yolunun dışında yol ve yöntem arayışlarının, bilimsellikten ve gerçeklikten yoksun savruluşların ülkeye ve halka çıkarılan ağır faturalarıdır. 19 Mayıs 1919’un 99. yılında, kurtuluşun ve kuruluşun önderiyle yol arkadaşlarını saygıyla anıyoruz” dedi.
(Derleyen: Atilla Akın)
Paylaş