havadurum

Madenci anneleri 'ADALET' için yürüyor

945
Manisa`nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende çıkan yangın ve su basması sonucu 301 madenci yaşamını yitirmişti. Bugün maden ocağında çıkan patlama ve su baskını sonucu hayatını kaybeden 301 maden işçisinin ailelerinin de katılacağı davadan sonra, HSYK önüne adalet yürüyüşü gerçekleşecek. Yarın Soma 301 Maden işçisi şehitliğinden başlayacak yürüyüş Çanakkale güzergahından devam edecek. Çanakkale’yi de ziyaret edecek olan 3 madenci anneleri, Çanakkale’de basın açıklaması düzenleyecekler.
 
3 Madenci annesi ‘Evlatlarımız için adalet istiyoruz’ diyecek…
Yürüyüş, İzmir, Ayvalık, Çanakkale, Silivri, İstanbul, Tuzla, Kocaeli, Zonguldak illeri şeklinde gerçekleşecek. Ankara’da bulunan HSYK’nın önüne gerçekleşecek olan yürüyüş HSYK önünde yapılacak basın açıklaması ile sonlandırılacak. Diğer ailelerin de katılacağı basın açıklamasında ‘Evlatlarımız için adalet istiyoruz’ denilecek. Madenci anneleri, basın açıklamasının ardından HSYK Başkanlığından randevu alınacak. Randevuya olumlu yanıt geldiği takdirde başkanlık makamında görüşme sağlanacak.
 
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan Maden patlaması sonucu hayatını kaybeden 301 maden işçisinin duruşmasında sona geliniyor. 3 yıldır süren Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava, bugün geçekleşecek. Maden ocağında çıkan patlama ve su baskınında hayatını kaybeden 301 maden işçisinin ailelerinin de katılacağı davadan sonra HSYK önüne adalet yürüyüşü gerçekleşecek. Yürüyüşü başlatan 3 madenci ailesi, Soma 301 Maden İşçisi Şehitliğinden başlatacakları yürüyüşü, İzmir, Ayvalık, Çanakkale, Silivri, İstanbul, Tuzla, Kocaeli, Zonguldak ve Ankara illerini ziyaret ederek sürdürecekler, Salı günü başlayacak olan yürüyüş boyunca ziyaret edilen her ilde basın açıklaması yapılacak. Perşembe günü Çanakkale Merkez’de olacak olan madenci aileleri, Çanakkale’de basın açıklaması düzenleyecekler. Çanakkale’de yapacakları basın açıklamasının ardından yürüyüşlerine devam edecek olan madenci Anneleri Gülsüm Çolak, Fatma Malkoç ve Elmas Kaya yürüyüşlerini Ankara HSYK’nın önünde sonlandıracaklar. Anneler, HSYK’nın önünde yapacakları basın açıklamasının ardından HSYK Başkanlığından randevu talebinde bulunacaklar. Gazetemiz Çanakkale OLAY’a konu ile ilgili bilgilendirmede bulunan madenci annesi Gülsüm Çolak, bugün Manisa’da yapılacak olan davanın ardından Soma’ya döneceklerini söyledi. Salı günü, madenci şehitliğini ziyaret edeceklerini sözlerine ekleyen anne Çolak, ardından yürüyüşün başlayacağını söyledi.  Yapacakları yürüyüşün çok anlamlı olduğunu söyleyen Çolak, yürüyüşlerinde ‘Adalet’ vurgusunu öne çıkaracaklarını söyledi. 
 
“Adalet için yürüyoruz”
Adalet arayan herkes için yürüyeceklerini söyleyen Çolak; “Mahkemeden çıkacak karadan sonra madenci aileleri olarak HSYK’ya yürüme kararı aldık. Yürüyüşümüzü bu konuda adalet arayan herkes için yaparak illeri gezeceğiz. Burada adaletin kimlerin elinde olduğunu, kim için işlediğini öğrenmek için yürüyüş planladık. Mahkeme bugün yapılacak, daha sonra somaya döneceğiz ve orada 301 maden işçisinin bulunduğu şehitliği ziyaret edeceğiz. Yürüyüşümüz salı günü başlayacak. Yürüyüşümüz, ilk olarak Manisa’ya olacak, daha sonra İzmir, Ayvalık ve Çanakkale’ye gideceğiz. Her ilde olduğu gibi Çanakkale’de de basın açıklaması düzenleyeceğiz. Çanakkale’de yapacağımız basın açıklamasına tüm Çanakkalelileri davet ediyoruz. Yürüyüşümüz, Silivri, İstanbul, Tuzla, Kocaeli, Zonguldak ve Ankara olarak gerçekleşecek. Ankara’da HSYK önünde basın açıklaması düzenlenecek. Basın açıklamasının ardından HSYK Başkanlık makamından randevu talebi yapılacak. Talep onaylandığı takdirde görüşme sağlanacak. Biz, daha önce birkaç kez randevu talep ettik ama henüz hiçbir talebimiz kabul olmadı. 301 maden işçisini katletmenin cezası 25 yıl! Bu cezanın indirimli hali ‘8 yıl’ diyecekler. Sanıklar, zaten bu cezanın 4 yılını yattılar. Tahminimizce diğer 4 yıl da para cezası olarak geri dönecek” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş