havadurum

Memurlar zam istiyor

1627
Milyonlarca memuru ve memur emeklisini ilgilendiren altıncı dönem toplu sözleşme sürecinde taraflar Ankara`da ikinci kez masaya oturacak. Kamu-Sen ve Memur-Sen`in olacağı masada, önümüzdeki iki yıllık dönemi ilgilendiren görüşmelerde mali ve sosyal haklar belirlenecek. Konuyla ilgili Kamu-Sen ve Memur-Sen bileşenleri Öğretmen Evi`nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Memur-Sen Çanakkale İl Başkanı Suat Özen, 2022 yılı için yüzde 21 zam, 2023 yılı için yüzde 17 zam, ayrıca 2022`de yüzde 3 refah payı, 2023`te yüzde 3 refah payı, 600 TL seyyanen zam, ayrıca emeklilerde olduğu gibi kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesi, toplu sözleşme ikramiyesinin arttırılması gibi yaklaşık 90 kalem talepleri olduğunu söyledi. 
 
Toplantının başında konuşan Memur-Sen Çanakkale İl Başkanı Suat Özen; "Memur-Sen camiası olarak şunu net olarak belirtmek isteriz ki biz ülkemizin içinden geçtiği durumu gayet iyi biliyoruz. Ayrıca son dönemde yaşanan yangın felaketlerinden dolayı içinde bulunduğumuz süreci de çok iyi etüt ediyoruz. Ama hayatın olağan akışı da devam etmekte. Belki kamuoyunda şuan `yeri midir?, zamanı mıdır?` denecek ama hayatın akışı devam ettiğinden dolayı bu bilgilendirme toplantısında bir araya geldik. Ayrıca Memur-Sen yangından zarar görenlere ulaştırılmak üzere devletin ilgili kurumlarıyla koordineli bir şekilde iki milyon lira bir bağış gerçekleştirdi" dedi. 
"Yaklaşık 90 kalem talebimiz var"
Özen devamla şunları söyledi; "Bizim bugün konuşacağımız zam oranı, talep ettiğimiz zam oranı yarın sabahtan itibaren uygulanacak bir zam oranı değil. Biz bunu 1 Ocak 2022`den geçerli olmak üzere 31 Aralık 2023`e kadar devam edecek bir süreç için bu kamu görevlilerin zam taleplerini dile getiriyoruz. Memur-Sen Genel Merkezi`nin üzerinde durduğu maalesef ekonomik koşullarla ilgili geçtiğimiz 18 ayda hükümetim yedi buçuk olarak öngörmüş olduğu enflasyon ne yazık ki 18 aylık süreçte yüzde 24 gibi bir rakama tekabül ediyor. Sabit gelirli kamu görevlilerin geleceğe daha güvenli bakabilmek adına Memur-Sen olarak 2022 yılı için yüzde 21 zam, 2023 yılı için yüzde 17 zam, ayrıca 2022`de yüzde 3 refah payı, 2023`te yüzde 3 refah payı, 600 TL seyyanen zam, ayrıca emeklilerde olduğu gibi kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesi, toplu sözleşme ikramiyesinin arttırılması gibi yaklaşık 90 kalem talebimiz var. 
 
"Kamu çalışanları zor durumda"
"Hükümetten beklentimiz geçmiş kayıpların telafi edilmesi noktasında sabit gelirli kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmemesi noktasında çünkü kamu iş vere heyeti, bizler kamu görevlileri sendikaları olarak tekliflerimizi 26`sında bakanlığa iletti genel merkezlerimiz. Yarın da kamu iş veren heyeti kamu çalışanlarına teklifte bulunacak. Bizim gönlümüz istiyor ki açıklanacak olan teklifin makul, olumlu ve hayatın gerçek şartlarıyla bağdaşır ve ölçüşür olmasını bekliyoruz. Enflasyon yüzde 18 civarında açıklanıyor ama gelecek olan teklif de yüzde 3`ler, 5`lerle gelirse bu hakikatten kamu görevlileri adına hayal kırıklığı olacaktır. Beklentimiz bunu yüksek olması. Sosyal medyada kesenin ağzı açılmalı gibi hashtagler açılıyor. Hükümet kanadının ekonomik manada mutlaka kamu çalışanlarını kucaklaması gerekiyor. Kamu çalışanları zor durumda."
Can; "Hükümetin olumlu adım atmasını bekliyoruz"
Devamla konuşan Eğitim-Bir-Sen Çanakkale 1 No`lu Şube Başkanı Resul Can; "Biz hükümetin bu konuda olumlu adım atmasını bekliyoruz. Bizzat Cumhurbaşkanımızın sözünü verdiği ek gösterge üç yıldır hayata geçirilmedi. Biz bunun bu toplu sözleşmede hayata geçirilmesini istiyoruz. Bütün kamu görevlilerin ek göstergelerinin 600 puan arttırılmasını istiyoruz" dedi ve devamla memurların taleplerini sıraladı. 
 
Özen: "Bıçak kemiğe dayandı"
Ardından söz alan Memur-Sen İl Başkanı Suat Özen, teklifin yeterli gelmeyeceği halinde Ankara`da eylem kararı alabileceklerini belirtti. Özen yaptığı konuşmada; "Geçmiş dönemdeki gibi düşük rakamlar gelirse muhtemeldir ki Memur-Sen Ankara`da eylem kararı alacak. Tüm illerden Kamu-Sen`in de böyle bir çalışması olduğunu biliyoruz. Teklif yeterli olmaz ise iki üç gün içinde Ankara`da eylem planı var. İnşallah gerek kalmaz diye düşünüyoruz. Özellikle ekonomik göstergeler noktasında kamu çalışanları adına bıçak kemiğe dayanmış durumda" dedi.
(Atakan Alkış)
Paylaş