havadurum

Milli Eğitimden 'Bayramiç Elmasına' yasak!

6677

 İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayramiç Elmasını yasakladı. Çanakkale Belediyesi tarafından okullara ücretsiz dağıtılan, Kaz Dağları’nın florasında yetişen elmaların okullarda dağıtımına izin verilmediği Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından açıklandı. Altın madenleri tehdidi altındaki Kaz Dağları’nın önemine, doğaya ve sağlıklı yaşama dikkat çekmek amacıyla okullara Çanakkale Belediyesi tarafından dağıtılan Bayramiç Elmasına gelen yasağın ardından belediye harekete geçti. Mahalle muhtarlıkları, Kent Konseyi’ne bağlı Mahalle Meclisleri, Kent Gönüllüleri ve belediye çalışanları tarafından okullara sokulmayan Bayramiç Elması, evlere kapı kapı dağıtılmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bildiğiniz gibi Çanakkale’nin Kaz Dağları’nın çok önemli bir ürünüdür elma. Özellikle elma üreticilerini de desteklemek, ama aynı zamanda çocukların kendi coğrafyalarını, kendi ürünlerini tanımaları açısından okullarda elma dağıtımını sürdürüyorduk. Bütün okullara götürüp çocukların hem meyve yeme akışkanlığı, hem meyveye ulaşamamış çocukların hiç olamazsa meyveye ulaşmaları ve yöredeki ürünleri tanımaları için bu şekilde meyve dağıtımı yapıyorduk. Bu yıl maalesef Milli Eğitim Müdürlüğü buna izin vermedi. Vermeyince biz de birebir mahalle muhtarlıkları ve mahalle meclisleri kanalı ile tek tek evlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bazı ailelerin çocukları olmayabilir. Ama burada hem meyve açısından, hem Kaz Dağları açısından bir bilinçlendirme çalışmasıdır” dedi. 

 
“Takdir kamuoyunun”
“AKP İl Başkanına da, CHP İl Başkanımız bu konuyu bildirdi” diyen Başkan Gökhan; “Ancak herhangi bir gelişme olmadı. Şu anda da buradan evlere dağıtmaya başlıyoruz. Bu noktada takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Biz, görevimizi yapıyoruz. Doğaya hizmetimizi, çiftçimize desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ne olursa olsun doğamızı, tarımımızı korumak için her türlü etkinliği yapmaya devam edeceğiz. Milli Eğitim, ‘Vali Bey izin vermedi’ demiş. Neden izin verilmediği konusunda da başka bir gerekçe yok. Sadece izin verilmedi. 15 gün önce 9 Şubat’ta dilekçemiz yazıldı. Dağıtımlara için izin verilmesi açısında girişimde bulunuldu. Ancak bu saate kadar hiçbir geri dönüş olmadı” dedi. 
 
“İlk değil, son da olmayacak”
“Demokrasilerde çare tükenmez biz de evlere dağıtırız” diyen Gökhan, “Ben Çanakkale halkına hizmet etmek için görevimi yerine getiriyorum. Bunu ilk defa yapmıyorum. İnşallah son defada yapmayacağız. Bu bakımdan bir sorun yok. Çocuklarımıza eğitimleri ve öğrenimleri süresince bir takım bilinçlendirmeler yapmak zorundayız. Diğer vakıflar gibi ‘sapık’ bilinçlendirmiyoruz. Biz, ‘doğa bilinci, ekonomi, tarım bilinci’ vermeye ve çocukları bu yönde bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Çocuklar ve aileleri bunu düşünecektir. Yöremizin ürünü, çiftçimizi destekleme, ürünümüzü tanıtma ve doğamızı tanıtma noktasında bunu gerçekleştiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş