havadurum

Okyay "Pendemi ve müsilaja karşı üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız"

433
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası`nın Haziran 2021 ayı olağan Meclis toplantısı 09Haziran 2021 Çarşamba günü saat 15.00`de Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle online olarak gerçekleştirildi. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay şunları söyledi; "Kıymetli Meclis üyeleri, Çanakkale Ticaret Odası Haziran ayı toplantısında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Toplantıyı açmadan önce, Çanakkale`de meydana gelen elim trafik kazasında şehit olan polis memurumuza ve hayatını kaybeden astsubayımıza Allah`tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Haziran ayına girdik. Yaz mevsiminin başlamasıyla turizmin hareketlenmesini bekliyoruz. Tabii ki burada yaşadığımız Kovid-19 salgınının ne denli etkili olacağı önem taşıyor. Kültürel değerler ve coğrafi zenginlikler açısından çok önemli bir noktada bulunan Çanakkale`mizin, turizm potansiyelini artırmak da önem taşıyor. Bu doğrultuda, Çanakkale`yi marka şehir olarak dünya çapında tanıtmak, kültürel mirasın geliştirilmesi teması ve sürdürülebilir turizm amacıyla Çanakkale turizminin temsilcileri geçtiğimiz günlerde bir araya geldi. Sayın Valimiz İlhami Aktaş`ın başkanlık ettiği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk Semizoğlu`nun katıldığı toplantının tüm turizm temsilcilerine fayda sağlamasını temenni ediyorum. Çanakkale turizminin her açıdan geliştirilebilmesi, pandemi etkilerinin minimuma indirilmesi için çalışan herkese teşekkürlerimi sunuyorum." 
 
Okyay: "Üzerimize düşen ne varsa yapacağız"
"Müsilaj, Çanakkale Boğazı`ndan, Tavşan Adaları ve oradan Bozcaada açıklarından Limni Adası`na doğru giderek oradan dağılıyor. Ancak Ege Denizi tehlike altında, dağılımının ve yayılımının ne kadar olacağını öngörmek zor. Müsilajın olduğu bölgelerde insanlar doğal olarak denize girmek istemeyecek, turizm de darbe alacak balıkçılık da. Maalesef ki aksilikler peş peşe geliyor. Marmara Denizi`ne kıyısı olan İllerin Büyükşehir ve Belediye Başkanları, Valileri, Vali Vekilleri ile bazı Milletvekilleri görüşlerini ve önerilerini sundu. Üniversitelerimiz bu sorunu çözmek için mücadele veriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Marmara Denizi Eylem Planı`nı kamuoyuyla paylaştı. Son dönemde denizlerimizde yaşanan kirliliğin, iklim değişikliğinin, küresel ısınmanın etkisi nedeniyle oluşan bu müsilaj belasından kurtularak, denizlerimizi eski günlerine kavuşturmamız büyük önem taşıyor. Marmara Bölgesi`nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşların, Üniversitelerin, sanayi Odalarımızın ve STK`larımızın da içinde olduğu bir Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu toplanacak. Buradan da el birliğiyle bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı vurgulamak istiyorum."
 
Semizoğlu; "Konuyu takip ediyoruz"
Haziran ayı olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise şunları söyledi; "Sayın 2021 Yılının ilk yarısını tamamlarken sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ve sevgiyle selamlıyor, 01 Haziran 2021 tarihi itibariyle geçtiğimiz kademeli normalleşmenin tüm üyelerimiz için hayırlı ve sürdürülebilir olmasını diliyorum. Yaklaşık 1,5 yıldır gündemimiz belli. Bir virüs bizlere gündem oldu ve gündemin içinden nice gündemler yarattı. Özellikle bazı sektörlerimiz için çok zorlu bir süreç olurken bazıları için fırsat oldu yeni yollar açtı. Büyüme ve ihracat rakamları bunun en iyi göstergesi. Ama özetle tüm dünyaya ders oldu. İnşallah bu dersten payımıza düşenleri alır ve önümüze bakabiliriz. Üyelerimizin taleplerine ilişkin çalışmalarımız hakkında sürekli sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum. Cumhurbaşkanımız tarafından 17 Mayıs tarihinde açıklanan ve esnaflar ile gerçek kişi üyelerimizin yararlanacağı destek paketinden aynı nace kodlarındaki tüzel kişi üyelerimizin de yararlanması için konuyu TOBB nezdinde takip ediyoruz. Bu gerçekten takip edilmesi gereken bir konu. Acele alınan kararlar aynı işi yapan tüzel kişilerle, şahıs şirketleri aynı desteği alamıyordu. Bunu ısrarla takip ediyoruz arkadaşlar."
 
"Nefes kredisi için 10 milyonluk kaynak yarattık"
"Yeni bir Nefes Kredisi Projesi 01 Haziran itibariyle başladı. Gerçekten ihtiyaç sahibi üyelerimizin yararlanması için faizlerinin mevduat faizinden bir tık yüksek tutulması, kamuya borçların dikkate alınmaması gibi kredi koşullarının değiştirilmesi ile ilgili taleplerimizi de TOBB`ne iletmiştik. Kısmen dikkate alındı. Çünkü sübvanse edilen faiz oranı düşük olduğu zaman gerçekten kredibilitesi yüksek olan üyemiz bunu alıyor ve mevduata yatırıyorlar. Bankacılar da işini yapmış oluyor. Matematiksel olarak TOBB`da işini yapmış oluyor. Gerçekten nefes kredisi gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmıyordu. Bu konuda taleplerimiz kısmen dikkate alındı. Son kredide 2020 cirosunun 2019`a göre % 25 düşük üyelerimiz yararlanabilecek ve brüt faiz oranı 17,50 olacak. Yine amacımıza kısmen ulaşamamış olduk ama 17,50`de çok kötü bir faiz değil. Cirosu 1 milyon TL altında olanlar azami 50.000 TL, 1-10 milyon TL arasında olanlar azami 200.000 TL kredi kullanabilecekler. Oda olarak biraz önce Yönetim Kurulu kararı alarak bütçemizin elverdiği miktar ve TOBB tarafından aktarılacak meblağ ile üyelerimiz için 10 milyon TL bir kaynak yaratmış olduk. Yani şu anlama geliyor 200.000 TL kullanabilecek üyelerimiz için 50 üye, 50.000 TL kullanabilecek üyelerimiz için 200 üye inşallah faydalanacak üyelerimize nefes olur, işlerinde kolaylıklar sağlar. Bütçemiz nezdinde dedim onu da açıklamak istiyorum. Biraz önce Sayın Başkanımızın da ifade ettiği gibi küresel ısınmadan dolayı biz de Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası idari binamızın üzerine çatı GES kurmayı planladık ve bu yatırımı peşin yapacağız. Nefes Kredisi kaynağını da 1,5 yıl vadeli bağlayacağımız için GES yatırımını öngörerek kaynak aktardık. Biz de Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak inşallah Odamızı çevreci, tam manasıyla yeşil bir binaya dönüştürmeyi planlıyoruz."
 
"Çanakkale ticaretine müthiş bir katkı sağlayacağına inanıyorum"
"Yine Odamızın proje sahibi olarak başlattığı ve hızlı yol alan Ezine Gıda İhtisas OSB idari binası inşaatını Sayın Valimiz İlhami Aktaş, Sayın Vekillerimiz Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu, Ezine Kaymakamımız Hacı Arslan Uzan ile gerçekleştirdik. Köprünün silsilesi Çanakkale Ezine Gıda İhtisas OSB`ne de ulaştı. Zaten Çanakkale Ezine Gıda İhtisas OSB tüzel kişiliğini en hızlı kazanan Organize Sanayi Bölgesi unvanına sahip. Herhalde tahsis konusunda da en hızlı dolan organize sanayi özelliğine sahip olacak. Bildiğiniz üzere Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak ben orada da Yönetim Kurulu Üyesiyim. Şuan da %92 tahsis yapılmış durumda ve siyasilerin de belirttiği gibi hiçbir şekilde ilave, uzatım verilmeyecek. Sanayi tesislerinin ruhsat ve işlemleri için 1 yıl süreleri var. Ondan sonra da 2 yıl yatırım yapma süreleri var. Bu da istihdama Çanakkale ticaretine müthiş bir katkı sağlayacağına inanıyorum arkadaşlar." 
 
Meclis açılış konuşmalarının ardından Genel Sekreter Sema Sandal tarafından, Hesap İnceleme Komisyonu`nun 2021 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2021 Mayıs ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Azami Fiyat Tarife taleplerinin görüşülmesinin ardından gündeme gelebilecek konulara geçildi.
(Haber Merkezi) 
Paylaş