havadurum

Palamut, ilaç oldu..

6429

 1 Eylül itibariyle kalkan av yasağı, balık çeşitliliğini arttırdı. 15 Nisan’da başlayan av yasağıyla birlikte balık çeşitliliği azalmış, en çok çıkan sardalye balığı bile 40-50 lirayı bulmuştu. Av yasağının kalkmasıyla birlikte tezgahlarda yer bulan palamut balığı, fiyatı ve tazeliği bakımından yoğun talep almaya başladı. Balıkçılar, gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulundular. Av yasağının kalkmasıyla birlikte başlayan hareketliliği değerlendiren balıkçılar, en çok palamut balığının talep gördüğünü söylediler. Sardalye balığının yaz sezonunda 40-50 lirayı bulduğunu söyleyen balıkçılar, palamudun bol olması nedeniyle fiyatının 10-15 liraya düştüğünü, bu durumun diğer balık fiyatlarını da etkileyerek,  sardalyenin 10-15 liraya kadar düştüğünü söylediler. 


Tezgahlardaki fiyatlar şöyle…
“İstavrit 15 lira, deniz levrek 35, mezgit 35, sardalye 15, deniz çupra 70 liradan satılıyor. Sezona iyi başlangıç yapan palamut ise, 10, 15, 20 liradan satışa çıkarılıyor. Bazı balık çeşitleri de palamut satışının artması sebebiyle indirime girdi. Deniz Çupra 120 liradan 70 liraya düştü. Uskumru, 90 liradan 40 liraya, yaz aylarında 40-50 liraya kadar çıkan sardalye ise 10-20 liraya kadar düştü”
 
“Palamut balığı son haftalarda en fazla satış yapan sardalyenin satışlarını bile geçti”
1 Eylül itibariyle kapanan av yasağını değerlendiren balıkçı Refik Varol; “Balıkta av yasağı 1 Eylül itibari ile kalktı. Av yasağının kalkmasıyla palamut balığı çoğaldı. Palamut balığı piyasaya öyle bir girdi ki, son haftalarda en fazla satış yapılan sardalyenin satışlarını bile kesti. Bu hafta çok güzel palamut balığı çıktı. Bu sezon özellikle palamut balığı yemeye doyacağız. Geçen sezon balıkta biraz kıtlık vardı ama av yasağının kalkmasıyla balık bollaştı. Diğer balık fiyatları neredeyse yüzde 50 düştü ama herkes palamut balığına yöneldi. Balığın fiyatı da şuan için gayet ucuz. Palamut, daha ilk haftasında 10-15 liraya kadar düştü. Deniz Çupra 120 liradan 70 liraya düştü. Uskumru, 90 liradan 40 liraya düştü. Sardalye, yaz aylarında 40-50 liraya kadar çıkmıştı ama şimdi 10-20 lira” dedi. 
 
“Bu sezon Çanakkale halkı balık yemeye doyacak”
Av yasağının kalkmasıyla balık çeşitliliğinin çoğaldığını söyleyen Yunus Emre Demirbüken; “Av yasağı hafta sonu sona erdi, dolayısıyla balık çeşitliliği de arttı. Şuanda en çok palamut talep ediliyor. Bu sezon hamsi ile palamut balığı çok çıkacak ve aynı oranda çok satılacak. Vatandaşların talepleri doğrultusunda balık fiyatları da düştü. Palamut ilk haftasında 10-15-20 lirayı gördü. Geçtiğimiz sezonlarda balık azlığı vardı ama bu sezon, her çeşitten bol bol var. Bu sezon Çanakkale halkı balık yemeye doyacak” ifadelerini kullandı. 

“Önümüzdeki sezon bol balık olacak”
Kış sezonunun bol balıkla geçileceğini belirten balıkçı Oğuz Askar; “Bu sezon palamut balığının bol olması bekleniyor. Fakat palamut balığı göç eden balıklardan olduğu için belli olmaz. Palamut balığında şuanda bir sıkıntı yok. Şuanda palamut, hamsi, sardalye bol. Önümüzdeki yıl, balığın bol olması bekleniyor. Özellikle hamsinin bol olması bekleniyor” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş