havadurum

Şanlı zaferin 106'ncı yılı kutlandı!

798
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle sınırlı sayıda katılımcıyla kutlanan Çanakkale Deniz Zaferi`nin 106`ncı yıl dönümü Cumhuriyet Meydanı`nda dün saat 10:00`da düzenlenen resmi tören ile başladı. Törende, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk`ün anıtına çelenk sunumu gerçekleşti. Törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Avustralya Çanakkale Konsolosu Lucas Robson, Avustralya Askeri Ateşesi Albay Richard Campell ile bürokratlar, askerler, muharip gaziler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 
Top atışı yapıldı
Anıta ilk olarak Çanakkale Valisi İlhami Aktaş çelenk bıraktı. Ardından Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan çelenk koydu. Ardından ise şehitleri selamlamak adına Çanakkale Boğazı`ndaki Türk donanmasına ait korvetten 17 pare top atışı gerçekleştirildi. 
Altın madalya göndere çekildi
TBMM tarafından 1994 yılında, 253 bin şehit adına Çanakkale`ye verilen ve üzerinde `Çanakkale Geçilmez` yazan altın madalya, Vali İlhami Aktaş tarafından Türk bayrağına takıldı. Şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Boğaz Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. `Çanakkale Geçilmez` yazılı altın madalya Türk bayrağı ile birlikte göndere çekildi. Cumhuriyet Meydanı`ndaki tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Çanakkale Deniz Zaferi`nin 106`ncı yıl dönümü mesajının okunmasıyla sona erdi.
Törenler, Şehitler Abidesi`nde devam etti
Çanakkale Şehitler Abidesi`nde saat 12.00`de başlayan tören, çelenklerin sunumu, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrağın göndere çekilmesiyle devam etti. Çelenkler sırasıyla; Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TSK adına Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alparslan Kavaklıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Çanakkale adına Vali İlhami Aktaş tarafından Atatürk rölyefine bırakıldı. Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına 2`inci Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz tarafından günün anlam ve önemine istinaden konuşma gerçekleştirildi. 
Türk Yıldızları nefesleri kesti
Şehitler Abidesi`ndeki törenlerde Türk Silahlı Kuvvetlere bağlı deniz ve hava araçları Çanakkale Boğazı üzerinden geçiş yaptı. Gemilerden, Çanakkale şehitlerini selamlamak amacıyla top atışı yapıldı. Deniz geçiş töreninin ardından Türk Yıldızları gösteri uçuşu yaptı. Türk Yıldızları`nın akrobatik gösterisi nefes kesti.
(Haber Merkezi)


Paylaş