havadurum

Şoför esnafı tepkili "Zamları benzinliklerde öğreniyoruz"

1518

 Akaryakıt fiyatları yükseldi, ticari araç sürücüleri büyük sıkıntı içinde. Dövizdeki kurlarındaki yükseliş akaryakıtı da vurdu. Benzin, 6 lira 30 kuruş olurken motorin, 5 lira 80 kuruşa yükseldi. Bu durumdan şikâyetçi olan taksici esnafı ve Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, gazetemiz Çanakkale OLAY’a akaryakıta gelen zamları değerlendirdiler. Oda Başkanı Demir, zamlardan araç sürücülerinin etkilendiği kadar vatandaşın da etkilendiğini söyledi. Demir, eskiden özel halk otobüslerine 600 lira destek sağlandığını ancak akaryakıta zam gelmesine rağmen bu fiyatın değişmediğini dile getirdi. 

 
“Eğer bu zamlar, seçim sonunda da devam ederse bizim için kötü olacak”
Akaryakıta gelen zamları değerlendiren Demir; “Akaryakıta gelen zamlar, eğer ki pompaya da yansıyacaksa o zaman esnafın işi çok zor olacak. Burada vatandaşın da işi çok zor olacak. Akaryakıta zam geldiği zaman taksimetreye, halk otobüsüne ve nakliyeye zam yapmak gerekiyor. Bu da otomatikman vatandaşa yansıyacak.  Eğer bu durum seçim sonuna kadar devam ederse bizim için kötü olacak. Özellikle özel halk otobüslerine bedava binişler bizi mağdur ediyor. Mazot 4-5 lirayken devlet 600 lira destek veriyordu ama mazot 6 lirayı buldu bu destek hala 600 lirada kaldı. Yani bu desteğin bugün, bin 200 lira olması lazım. Şuanda herkesi gözü seçimde. 24 Haziranda yapılacak olan seçimi kim kazanırsa kazansın bizi zor şartlar bekliyor. Cumhurbaşkanı adaylarını izliyoruz, görüyoruz, takip ediyoruz. Şuana kadar hiç birisi çıkıp da şoför esnafı ile ilgili bir uygulama söylemedi. Bizim, ‘akaryakıta zam gelmesin’ demek gibi bir yetkimiz yok. Biz, sadece isteklerimizi, sıkıntılarımız ve sorunlarımızı raporlaştırırız, federasyona ve ya siyasi parti mensubu milletvekillerine ulaştırırız” ifadelerini kullandı. 
 
“Zam geliyor, dolayısıyla bizim kazancımız da düşüyor” 
Akaryakıta zam geldikçe kazançlarının da aynı oranla düştüğünü söyleyen taksici Hayrettin Özden; “Burada çalışanız ama akaryakıta gelen zamlar mesleğimiz gereği bizi çok etkiliyor. Akaryakıta gelen zam taksimetreye yansımıyor. Dolayısıyla biz de büyük zararlara uğruyoruz. Bu durumdan araba sahipleri etkileniyor, biz etkileniyoruz ve otomatikman vatandaş etkileniyor. Bugünler de çok zam geldi, özellikle son 3-4 yılda akaryakıta iki katı zam geldi. Hükümet, gelen zamları ÖTV’den düşmeye başladı. Bu da bir bakıma güzel bir şeydir” dedi.   

“Eskiden 50 liralık mazot bize 300 lira kazandırıyorken şimdi, 150 lira kazandırıyor”
Akaryakıta gelen zamların artık açıklanmadığını dile getiren taksici Ahmet Bayrak; “Bu aralar akaryakıta çok zam geldi. Bundan 2-3 ay önce 5 liraya yarım depo mazot dolduruyorduk ve bu depo bize 350 lira para kazandırıyordu. Şimdi 50 liraya çeyrek depo doluyor kazandığımız para ise 150 lira. Zaten son zamanlarda gelen zamlar vatandaşı çok yordu. Vatandaş, yiyeceğinden giyeceğine her şeyini kısmak zorunda kalıyor. Yani taksiye kim binerse binsin amiri, memuru, işçisi, patronu, hep sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Kimse ‘Bu ay çok rahatım, bu ay çok iyi geçti’ diyemiyor. Tabi gelecek günler daha güzel olur diye ümit ediyoruz. Zaten son zamanlarda çok zam geldi ve artık zamları da açıklamamaya başladılar. Biz, benzinliğe gittiğimiz zaman zam olduğunu öğreniyoruz” dedi.  
 
“Bu duruma bir çare bulunması gerekiyor”
Akaryakıta gelen zamlardan sadece taksicilerin değil çiftçinin de etkilendiğini söyleyen taksici Ferdi Özdemir; “Akaryakıta hep zam geliyor, bizim kazandığımız para da aynı şekilde düşüyor. Bu da bizi çok mağdur ediyor. 2-3 günde bir zam geliyor ama biz vatandaşa aynı tarifeyi uyguluyoruz. Döviz fiyatları yükselince otomatikman akaryakıt fiyatı da yükseliyor. Bu duruma bir müdahale etmeleri lazım. Akaryakıtı sadece arabası olanlar kullanmıyor. Bunu, çiftçi de kullanıyor, o insanların hali ne olacak? Çiftçi, tarlasını ekemiyor zam yüzünden. Dolayısıyla üretim de yapamıyor” dedi. 
 
“Ortalama olarak 3 günde bir zam geliyor bu da bizi mağdur ediyor”
Gelen zamlardan dolayı mağdur olduklarını söyleyen Ahmet Can Elbars; “Zamlar geldikçe biz boşuna çalışmış oluyoruz. Aldığımız ücret, direk olarak giderleri karşıladığı için biz, kazanamıyoruz. Ortalama olarak 3 günde bir zam geliyor bu da bizi mağdur ediyor. Hükümetin bize de biraz yardımcı olması lazım. Çünkü gelen zamlarla kazanılan paranın arasında çok fark var. Biz, para kazanamazken nasıl ev geçindireceğiz? Bu duruma bir çare bulunması lazım. Vatandaşın alım gücü de iyice düştü” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş