havadurum

Tarihin gerçeği, milli eğitimde yok sayıldı

823

 Yazar Yusuf Ay’ın kaleme aldığı, basımını ise Kepez Belediyesi’nin ‘kültür hizmetleri’ kapsamında üstlendiği ‘Lacivert Saçlı Kızın Troya Öyküsü’ isimli çocuk kitabı, akıl almaz bir gerekçe ile yasaklandı. Troya Savaşı’nın en önemli nedeni olarak, yerli ve yabancı tüm kaynaklarda geçen, Troya Kralı Priamos’un oğlu Paris ile sevgilisi Helen’in birlikte kaçma olayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ‘sakıncalı’ bulundu! Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik hakaret içeren kitabı okullarda okutmak isteyen ve gösterilen tepkilerin ardından vazgeçen İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Troya’nın gerçek öyküsünü, dünya kaynaklarına giren olayı yok sayarak sakıncalı bulması tepkilere neden oldu.

 
Olayı Başkan Mutan açıkladı
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, 2018 Troya Yılı nedeniyle, Kepez Belediyesi tarafından, okullarda dağıtılmak istenen ‘Lacivert Saçlı Kızın Troya Öyküsü’ adlı kitabın dağıtımının İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yasaklandığını açıkladı. Kitabın, Troya Savaşı’ndan geçen ‘kız kaçırma’ hikayesi sebebi ile yasaklandığı bilgisi aldıklarını kaydeden Başkan Mutan; “Çanakkale’de, Atatürk’e hakaretler içeren bir kitap okullarda zorunlu okutulması için olarak tavsiye edilmişti. O kitaba doğru düzgün neden bakmadılar da, bizim bu Troya hikâye kitabımızı yasakladılar?” dedi.  “Troya Savaşları’nın ruhu zaten bir kız kaçırma olayı üstüne” diyen Başkan Mutan, “Paris Helen’i kaçırdığı için Troya Savaşı çıkmıştır! Tüm dünya bunu böyle biliyor. Troya Savaşının ruhu bu iken biz bu kitabı dağıttıramıyoruz!” diyerek tepki gösterdi.
 
Yazar Ay da tepki gösterdi 
‘Lacivert Saçlı Kızın Troya Öyküsü’ isimli kitabın yazarı  Yusuf Ay ise, gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamasında; “Çocuklara yönelik ‘Lacivert Saçlı Kızın Troya Öyküsü’ isimli bir kitap yazdım. Onu da Kepez Belediyesi, 2018 Troya Yılı nedeni ile basımını yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilgili komisyonu, ‘kız kaçırma olayı’ diye, Helen ile Paris’in kaçma olayını bahane ederek engellemişler. Kitabı inceleyip incelemediklerini bilmiyorum. Ben bunu, karanlık bir zihniyetin ürünü olarak değerlendiriyorum. Bunun arkasında bir art niyet olduğunu düşünüyorum. Bu dünyanın bir gerçeği, yerli ve yabancı bütün kaynaklarda bu olay böyledir. Kitapta ‘kız kaçırma’ gibi bir girişimin övülmesi yoktur. Dünyanın bildiği bu gerçeği, çocuk diline uygun hale getirdim, basitleştirdim. Troya’yı anlatırken bunu anlatmak zorundaydım. Bu, ya ortaçağ kafası gerektirir ya da art niyet” dedi. (Seçkin Sağlam-Eren Aşnaz)
Paylaş