havadurum

Tezgâhların göz bebeği "Palamut"

533
Sezonun açılması ile beraber en çok tercih edilen balıklardan palamut revaşta. Balık çeşitliliğinin artması ile beraber fiyatlarında düşmesi satışların artmasına neden olduğunu belirten balık esnafı bu durumdan memnun olduklarını dile getirdi. Esnafın, Çanakkale halkına olan dileklerinin daha çok balık tüketmesi yönün de olduklarını belirttiler. Sadece tek sıkıntılarının şu an insanların yaz modundan çıkamamış olmaları olduğunu belirten esnaf, soğuklar arttıkça satışların daha yükseleceğini öngördüler. Esnaf, Gazetemiz Çanakkale OALY`a şu açıklamalarda bulundu. 
"İnsanlar palamutu gördüklerinde başka balığı tercih etmiyorlar"
Eyüp Mutay; "Sezon açılalı yirmi gün oldu, satışlarımız güzel ama daha da güzel olabilir. Müsilaj nedeni ile insanlar tedirgin oldukları için pek tezgahlara gelmiyorlar. Çanakkale`nin yarısı bu konuda endişeli. Ona rağmen bereket versin satışlar iyi gidiyor. Fiyatlarımız şu an aslında biraz piyasanın üstünde. Bunun nedeni ise pandeminin ve müsilajın etkileri. Zamanla çeşitler arttıkça fiyatlar da aşağı düşecektir. En çok Çanakkaleli meşhur sardalye balığını tercih ediyor. Tabi tezgahları süsleyen palamut var, onun gelmesi çok iyi oldu. İnsanlar palamutu gördüklerinde başka balığı tercih etmiyorlar. Tabi palamutun daha büyümesi için bir ay kadar zamanı var. Hamsi de çok tercih edilmekte. Şu an bu üç balık en çok tercih edilen balıklar. Benim Çanakkale halkına söylemek istediğim en önemli şeylerden biri müsilaj olaylarına çok tedirgin olmamaları lazım aslında. Çünkü televizyonlar da sağlık bakanının açıkladığı açıklamalar var. Balıkların aman aman etkilendiği bir durum yok aslında çünkü bir her gün balık yiyen insanlarız. Ben daha bir saat önce balık pişirdim de yedim. Halkımızı tezgahlara bekliyoruz" dedi.
"İlk önce palamut çıktı, insanlar onu daha çok tercih ediyor"
Kemal Dinçer; " Her türlü balık arttı, ucuzladı, müşteri arttı. Çeşit bollaştı, balıkhanenin şekli şemali değişti. Düzeldi balıkhane, fiyatta sardalye balığı 25 TL düştü. Mezgit 30 TL, palamut 25 TL, tekir balığı 150 TL`den 50 TL düştü. İlk önce palamut çıktı, insanlar onu daha çok tercih ediyorlar. Çanakkale halkı balık bollaştığı zaman gelir buraya, herkese bol bol balık yemeler diliyorum. 
"Valık sezonu açıldı ama insanlar yaz modundan çıkamadı"
Erdem Sarıtaş; " Fiyatlar çok güzel özellikle palamut güzel fiyat ile başladı, normalde 45 e satıyorduk şu an 25 den satabiliyoruz, yeni yeni başlıyor zaten. Ekim ayından sonra daha da düşer fiyatlar, çeşitlerde bollaşır. Şu an tek sıkıntımız, balık sezonu açıldı ama insanlar yaz modundan çıkamadılar. Yaz sezonundan çıktığımız zaman işlerimiz biraz daha yoluna girecek. Sardalye 80 TL kadar çıkmıştı fiyatı şu an 30 TL satıyoruz. Yetiştirme balıkların fiyatı zaten standart. Çeşit arttıkça balık da bollaştıkça fiyatlar düşüyor. Müşterilerimiz de memnun kalıyor. Çanakkale halkı bol bol balık yesin, tüketsinler. Biliyoruz ki virüs var, bünyelerinin sağlam olması gerekiyor o yüzden de en doğal şey balıktır" dedi
"Tezgahlara baktığımız zamana doluluk oranı arttı"
Serdar Özçalık; "Tezgahlara baktığımız zamana doluluk oranı arttı. Fiyatlar da düşüş yaşandı. Palamut ve sardalye arttı, hamsi yeni yeni başladı yakın zamanda o da bollaşır ümit ediyoruz. Sezon olarak baktığımız zaman sezonun şu an da en bol zamanı. Bundan yirmi gün öncesine kadar sardalye 80 TL iken şu an 30 TL. Onun haricin de palamut fiyatlarında düşüş var. Çanakkale halkı şu an en çok sardalye, hamsi ve palamut tercih ediyor. Zaten halkımız da balık kültürü olmadığı için fazla da balık çeşidini bilmiyorlar. Deniz kıyısında yaşamasına rağmen Çanakkale halkında balık kültürü yok. Bol bol balık yesinler, balık yemekten korkmasınlar" dedi.
"Sıcakta çok insanlar balık tercih etmiyor"
Onur Öget; " Şu an işler düzelmeye başladı öncelikle işlerimiz de iyi gidiyor ve fiyatlar da iyi başladı, palamut 25 civarında satılıyor, sezon başlangıcında 50 TL den başlamıştı. Gırgırların başlaması ile sardalye 30 TL düştü. Hamsi keza o şekilde 30 TL satılıyor, istavrit 70 TL den 30 a düştü. Tabi tezgahları gören fiyatları gören insanlar geliyor, rağbet gösteriyor. Müsilajın etkileri de yavaş yavaş gitmeye başladı. Zaman ilerledikçe, kış geldikçe bizim işlerimiz artar. Sıcakta çok insanlar balık tercih etmiyor. Talep olmadığı için az tutuyoruz çeşitleri, sıcakta insanlar yemiyor. Palamut çok tercih edilmeye başlandı, ilerleyen zamanlar da hamsiyi tercih etmeye başlarlar. 
"Haftada en az üç defa düzenli olarak balık tüketilmesini tavsiye ediyoruz"
Hasan Doğuş Tunç; " Eylül ayının başlaması ile beraber beklediğimiz bolluk şu an yaşanıyor. Beklediğimiz palamut çıktı bunun yanı sıra lüfer kendini gösterdi. Sardalyenin fiyatında düşüş yaşandı. İstavritte yaşandı. Diğer balık çeşitlerinin fiyatlarında da oldukça bir düşüş yaşandı. Palamutta aynı şekilde bolluk devam ediyor. Lüfer 130 TL kadar fiyatını düşürdük. İlerleyen günler de balık çeşidinin bol çıkması ile beraber daha da düşmesini bekliyoruz. En çok palamut, istavrit gibi bu tarz balıklar satılıyor. Herkes balığa rağbet gösteriyor. Çanakkale halkından hafta da en az üç defa düzenli olarak balık tüketmesini tavsiye ediyoruz ve bekliyoruz.
(Gülperi Çalışkan)
Paylaş