havadurum

Troia 2018 Start aldı

910

 Troia 2018 Yılı Basın Lansman Toplantısı dün İÇDAŞ kongre Salonunda Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımı ile gerçekleşti. Toplantıya, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mithat Kemal Algül, , ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ile siyasi parti ve kurum temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Troia belgeseli ve müzik dinletisinin ardından ilk olarak AKP Milletvekili Ayhan Gider konuşma yaptı. Böyle bir coğrafyada yaşamanın büyük bir şans olduğunu ifade eden Gider; “Coğrafya bir kaderdir. Güzel bir coğrafyada yaşıyorsanız Emperyalistlerin ilgi odağı, saldırı odağı oluyorsunuz. Troia’da bunu yıllar önce yaşamış bir yer. Ancak mazlum halklar buna karşı el ele vermişler. Akılda kalan medeniyet Troia olmuş. Bu bir yaşam tarzı olmuş ve bu destan bir şeyler ifade etmiş. Fatih Sultan Mehmet’inde, Atatürk’ünde ‘Troia’nın öcünü aldık’ dedikleri biliniyor. Dolayısı ile bu artık bir bakış haline gelmiş. Bu coğrafya ne mutlu ki şu anda bizim vatanımız. Troia Çanakkale’de bulunan bir dünya değeri. Uzun yıllar Troia beklediği ilgiyi göremedi. Umarım Troia Müzesi açılışı buna bir ivme katacaktır ve ilgi oluşacaktır diye düşünüyorum” dedi.  

 
“Troia Antik Kenti eşsiz bir mirastır”
Gider’in ardından kürsüye çıkan Vali Tavlı, Trioa’nını eşsiz bir miras olduğunu ifade ederek; “İlyada Destanının ışığı ile kazıları yapan isimler Troia’yı anlamamızı sağlayan ve insanlığa sunan çok önemli kişilerdir. Troia Tarihi Milli Parkı, barındırdığı arkeolojik ve mitolojik değerleri ile eşsiz bir mirastır. Dünyaca ünlü olan Troia Antik Kenti barındırdığı birçok kalıntısı ile Milli Park olarak ilan edilmesi çok önemlidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bölgede geleceğe yönelik çalışmaları bölgenin gelişmesi açısından çok önemlidir.  Anadolu’nun kadim kenti Troia Antik Kenti’nin 1998 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilişinin 20’inci yılının heyecan ve onurunu yaşamaktayız. Kültür ve Turizm Bakanımız tarafından ilan edilmiş olan Troia Yılı, Çanakkale’mize ve ülkemize büyük katkılar sağlayacaktır” dedi. 
 
“2018 yılını, Troia Yılı olarak ilan ettik”
Son olarak Kültür ve turizm Bakanı Kurtulmuş, Troia’nın dünyaya tanıtılmasını sağlayacaklarını belirterek; "2018 yılını, Troia Yılı olarak ilan ettik. Valimizin koordinatörlüğünde bizim bakanlığımızın da bütün imkanlarını seferber ederek, bu yılı inşallah çok güzel bir şekilde değerlendireceğiz. Bildiğiniz gibi 1988 yılında Troia BM UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girdi. Bu sene 20`nci yılı. 20`nci yılı vesile kılarak dünyaya tanıtılmasını gerçekleştireceğiz. Sadece Çanakkalelilerin ve bizim vatandaşlarımızın farkında olması değil, Troia Yılı üzerinden bütün dünyada bütün insanlık Troia Yılı üzerinden Troia`nın Çanakkale`nin Türkiye`nin farkında olmasını sağlayacağız. Türkiye`nin bir yan markası olarak, alt markası olarak dünyaya tanıtacağız.
 
“Dünya, Türkiye’yi daha iyi tanımış olacak”
Ülkedeki başka güzellikleri de dünyaya tanıtacaklarını belirten Kurtulmuş; “O yıl içerisinde bütün dünya bizim o yöremiz üzerinde Türkiye’yi daha iyi tanımış olacak. Ayrıca biliyorsunuz dünya kültür mirası listesinde 17 yerimiz vardı. Bunlar her yıl artarak devam edecek, şu anda sırada bekleyen Göbeklitepe var. Bunu da dünya kültür mirasına alacağız. Bu yıl ıslık dilinin ve Hıdrellez`in Dünya Somut Olmayan Miras Listesine alınmasını temin ettik. Ayrıca İstanbul, Hatay ve Kütahya`nın `yaratıcı şehirler` kapsamında, BM Listesine gitmesini temsil ettik. Türkiye`yi uluslararası alanda daha fazla görünür hale getirmek için canla başla gayret sarf ediyoruz. Türkiye, 2017`de UNESCO Yürütme Kurulu Üyesi oldu. Bu, Türkiye için büyük bir başarıdır. Hem de rakibimiz Almanya`ydı. Onlara 38 oy fark atarak, üyeliği kazanmış olduk. Bu da Türkiye`nin tanıtımı bakımından büyük bir başarı oldu" dedi.
 
“Troia Müzesi açılışını yapacağız”
Konuşmasında Troia yılı boyunca düzenlenecek faaliyetleri sıralayan Kurtulmuş; "Devlet Opera ve Balesinin düzenleyeceği etkinlikleri Türkiye`nin birçok yerinde icra edeceğiz. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün tertip ettiği konserler, birtakım etkinlikler vasıtasıyla Trioa`yı hem burada hem Türkiye`de hem de yurt dışında bütün ilgililere tanıtmaya gayret edeceğiz. Devlet Tiyatroları üzerinden sahnelenecek oyunlarla Trioa`ya karşı ilginin ortaya çıkması için gayret sarf edeceğiz. Burada tertiplenecek 3 günlük bir uluslararası etkinlikle Trioa ile ilgili insanları bir araya getireceğiz ve o etkinlikler çerçevesinde, Türkiye`nin en güzel müzelerinden biri olan Trioa Müzesi`nin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Dünyanın farklı yerlerinden basın mensuplarını buraya getirip Trioa`yı tanıtmak ve onlar üzerinden Trioa`nın dünyaya tanıtılması için faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Yurt dışında onlarca fuara katılacağız. ÇOMÜ, 2 büyük uluslararası kongre, bir kısa film yarışması finalinin gerçekleşeceği etkinlik dizisi yapacak. Trioa araştırmalarına birtakım ödüller verilecek" dedi. 
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş Lansman Toplantısı’nın ardında Hamidiye Tabyalarını gezdi. Burada tablayalar ve yenileme çalışmaları hakkında bilgi alan Kurtulmuş, daha sonra Çanakkale Savaşları Müzesini ziyaret etti. Son olarak Troia Ören Yerine giden Kurtulmuş Çanakkale ziyaretini sonlandırdı. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş