havadurum

Turkcell Gelibolu Maratonu 11-14 Ekim'de başlıyor..

907

 İlk olarak 2015 yılında düzenlenen ve Çanakkale’nin tanıtımına büyük katkı sağlayan Turkcell Gelibolu Maratonu, bu yıl 11-14 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Dünyanın en önemli ve tematik parkurlarından biri olan Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda yapılacak olan organizasyona yerli ve yabancı binlerce kişinin katılması bekleniyor. 11-13 Ekim tarihlerinde 17 Burda AVM’de yapılacak olan Maraton Fuarında bu yılda çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Aynı zamanda Maraton fuarında kayıt yaptıran kişilere ekipmanları ve akreditasyon kartları dağıtılacak. Yapılan açıklamada, Gelibolumaratonu.com adresinden de 7/24 kayıtların yapılabileceği belirtildi. Çanakkale’nin tarihi, kültürü ve doğasının tanıtımı açısından dev bir organizasyon olan Turkcell Gelibolu Maratonunun, ilk yıl kullanılan ‘Barış İçin Koşuyorum’ temasının bu yıl Maratonun resmi teması olarak kalmasına karar verilmiştir. Organizasyon az bir zaman kala, organizasyon hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Vali Yardımcısı ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, İl Gençlik ve Spor Müdürü Aziz Sinan Alp, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve çok sayıda kamu kurum temsilcisi katıldı. Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelik’in düzenledikleri organizasyon, Truva Otel’de yapılan toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı. Organizasyon hakkında bilgi veren Armağan Aydeğer, Turkcell Gelibolu Maratonu’nun 2018 Troya Yılı’nda düzenlenmesinin önemine değinerek; “2018 yılı, ülkemiz için çok önemli bir yıl. Çünkü 2018 yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından ‘Troya Yılı’ olarak ilan edildi ve bu yıl çerçevesinde çok sayıda uluslararası tanıtım, alt ve üstyapı çalışmaları ve buna bağlı olarak şehrimiz birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmakta. Bu çerçevede de bu yıl 4’üncüsü düzenlenecek olan Turkcell Gelibolu Maratonu, yine büyüyen, potansiyeli ve uluslararası kapsamıyla tüm dünyada yankı üreteceğine eminiz” dedi. 

 
“Bu organizasyon, dünyanın en önemli coğrafyalarından birisinde gerçekleştiriliyor”
Organizasyonun dünyanın en hızlı maratonu olmamasının yanında dünyanın en önemli ve tematik maratonlarından bir tanesi haline geldiğini söyleyen Aydeğer; “2016 yılında düzenlediğimiz organizasyonun fuarı, İskele Meydanı’nda yapılmıştı. Üç gün süren fuar organizasyonunun ardından maratonun kendisi yapılmıştı. Organizasyonun ikinci yılında yaklaşık olarak 5 bin civarından katılım sağlanmıştı. Bu sayı ilk yıl 2 bin 500 civarındaydı. 2016 yılında yapılan organizasyonun üçüncü günü olan Cumartesi günü, çocuk atletizm organizasyonu düzenlenmişti. Bu organizasyon, dünyanın en önemli coğrafyalarından birisinde gerçekleştiriliyor. Bu maraton, belki dünyanın en hızlı maratonu değil ama dünyanın en önemli ve tematik maratonlarından bir tanesi. Bu anlamda gerek coğrafyası, gerekse geçmiş tarihi ile çok farklı bir deneyim sağlanıyor. Organizasyon 4 farklı koşudan oluşuyor. 42 bin 190 metre olan maraton ve 21 bin 100 metre olan yarı maraton, 10 kilometre ve halk koşuları var” ifadelerini kullandı. 
 
“Maraton Fuarı, İskele Meydanı’ndaki trafik yüzünden 17 Burda AVM’de yapılacak” 
Organizasyonun 4 yıl boyunca artan bir ivmeyle devam ettiğini söyleyen Aydeğer; “Organizasyon, 2017’de artan bir ivmeyle devam etti. Fuar organizasyonu, 2017 yılında 17 Burda AVM’de yapıldı. Çünkü İskele Meydanı’nda çok ciddi bir trafik yüküyle karşı karşıya kalmıştık. Oradaki organizasyonun detayını hem güvenlik açısından hem de trafik yükü açısından yönetmek zorlaştı. 17 Burda AVM, bundan sonraki süreçte hem kayıt akreditasyon ve fuar organizasyonu olarak kullanılmaya devam ediyor. 2017 yılının maratonu da yine çocuklar için düzenlenen atletizm organizasyonu ve birçok etkinliğe sahne oldu. Organizasyonun son gününde mutlaka bir konser etkinliğimiz oluyor. Geçen yıl Pamela’yı Çanakkale’de ağırlamıştık. Bir önceki yıl da nice farklı etkinlikler gerçekleştirilmişti. Maraton, Morto Koyu’nda başlıyor ve bütün koşucular maratonu yine Morto Koyu’nda tamamlıyorlar. Etkinliklerin tamamı da orada gerçekleştiriliyor. Bu organizasyonda 600 kişiye yakın bir ekip organizasyon alanında çalışmalarını sürdürecek” dedi. 
 
“İlk yıl 2 bin 500 kişiyle başlayan serüvenimiz, bu yıl 10 binlere yaklaşması bekleniyor”
Armağan Aydeğer, organizasyonun Gelibolu’da düzenlenmesinin Çanakkale’nin tanıtımı açısından önemli olduğunu söyleyerek; “Gelibolu Maratonu birçok özelliğiyle dünyada farklılık içeriyor. Bunlardan bir tanesi de Gelibolu’nun 104 yıllık tarihi. 104 yıl önce 18 tane milletin göğüs göğse savaştığı, bir devrin battığı ve bir destanın yazıldığı çok önemli bir kara parçası. Biz, Ahmet Çelik ile 2015 yılında bu yolculuğa çıkarken hedefimiz, tüm dünyada bu kadar büyük bir destana ev sahipliği yapmış kara parçasında dünyanın en önemli spor organizasyonunu gerçekleştirmek ve dünyanın birçok noktasından farklı ülkelerden insanlar burada, bir amaç uğruna bir spor organizasyonu için ülkemize gelsinler ve bu heyecanı tüm dünyaya yaymak. Bu çerçevede de ilk yıl 2 bin 500 kişiyle başlayan serüvenimiz, bu yıl 10 binlere yaklaşan bir sayı üzerine emin adımlarla devam etmekte. Biz,  bu yola çıkarken hem Ahmet Çelik’in hem de benim bir turizmci kimliğiz vardı. Biz, ‘dünyada artık sürdürülebilir bir turizmden bahsetmek istiyorsak, mutlaka etkinlikler düzenlememiz gerekiyor ki, bu etkinliklerin ana merkez noktası da spordur. Çünkü dünyada birçok buluşma, birçok etkinlik, hep spor çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bu anlamda maratonlar, dünyanın en hızlı büyüyen spor etkinlikleridir” ifadelerini kullandı. 
 
“Her yıl olduğu gibi yılda bir 10 bin fidan dikimi olacak”
Organizasyonun sadece spor organizasyonu olmadığını aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyleyen Aydeğer; “Organizasyonumuz, 3 günü kayıt ve 1 günü de maraton olmak üzeren toplamda 4 gün içinde gerçekleştiriliyor. Ama bu sadece bir spor organizasyonu değil. Bu aynı zamanda sosyal etkinlik, kültürel etkinlik ve bir sosyal sorumluluk projesidir. Çünkü her yıl organizasyon çerçevesinde çevreye, topluma fayda sağlayacak etkinliklere de ev sahipliği yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi fidan dikimidir. Son 2 yıldır toplamda 10 bin tane fidan dikiliyor ve bu 10 bin fidan, Güzelyalı’nın üst kısmında yer alan daha önce yangın tehlikesi atlatan bölgede dikildi. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ikinci 10 bin fidan yine o bölgeye dikildi. Bu yılda bir 10 bin fidan dikimi olacak.11 Ekim Perşembe günü halk koşusu kaydını açıyor olacağız. Cuma günü de ‘akreditasyon günü’ başlıyor olacak. Tabi Gelibolumaraton.com adresinde her zaman yani 7/24 kayıt yapma imkanımız var. 
 
“Bu maratona, Türkiye’deki 3’üncü büyük maraton diyebiliriz”
Turkcell Gelibolu Maratonu tanıtım toplantısında sunum yapan Ahmet Çelik ise şunları söyledi; “4’üncüsünü düzenleyeceğimiz Turkcell Gelibolu Maratonu’nu Türkiye’de ciddi bir seviyeye ulaştı. Bu maratona, İstanbul ve Antalya maratonlarının ardından Türkiye’deki 3’üncü büyük maratonu diyebiliriz. Hayalimiz, Çanakkale Savaşları ve Alan Başkanlığı gibi büyük bir otoritenin Gelibolu Maratonu’nu sahiplenmesi ve bizden sonraki nesillere bunu aktarması. Çünkü bizim nefesimiz buraya kadar yetiyor. Bundan sonra da devam etmek isteriz ama getirdiğimiz noktada tüm Türkiye’ye ve uluslararası arenada tüm dünyaya mal olacak bir organizasyon haline geldi. Dolayısıyla artık yürümeye başlayan bu bebeğin elinden birisinin tutması gerekiyor. O ana kadar Çanakkaleliler olarak elimizden geleni yapacağız. bu Armağan Aydeğer ile birlikte bu seviyeye getirdiğimiz organizasyon değil, tüm kamu kurumlarının sahiplendiği bir organizasyon. Dolayısıyla artık bu noktadan bir sonraki noktaya ulaştırmak hepimizin elindedir” 
(Baykal Sağlam)
Paylaş