havadurum

Vatandaş artık, pazardan giyiniyor

982

 Meyve ve sebze satışlarında 2017 yılında başlayan durgunluk, devam ederken, Gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmelerde bulunan pazar esnafı, durgunluğun meyve ve sebze reyonlarında yaşandığını, bu durgunluğun giyim sektörüne ise etki etmediğini belirttiler. Pazarda meyve sebze fiyatlarının yüksekliği sebebi ile vatandaşların akşam pazarını tercih ettiğini ve ifade eden esnaf, çoğu vatandaşın tane ile alışveriş yaptığını durumun içler acısı olduğunu vurguladı. Esnaf aynı durumun giyim sektöründe yaşanmadığı açıklamasında bulundu. Giyim ürünlerinin mağaza satış reyonlarında daha yüksek olması nedeni ile vatandaşların giyim alışverişlerini pazardan yapmayı tercih ettiğini dile getirdiler. Giyim reyonlarında satış yapan esnaf, vatandaşların ilgisinden memnun olduklarını belirttiler. 

 
“Vatandaş akşam pazarına geliyor”
Pazarda bir sıkıntı olduğunu dile getiren Esnaf Ercan Hazırcı,  vatandaşların alım gücünün düşük olduğunu ifade ederek; “Pazarda sıkıntı var, bir durgunluk söz konusu. Vatandaş geliyor ama akşam pazarına geliyor, ucuz ürün almak için. Ülkede ciddi anlamda bir yoksulluk var. Yani vatandaşlar, yarım kilo ürün alıyor, tane ile alışveriş yapan var. Bu, çok kötü bir durum. Pazar esnafı para kazanamıyor, ürünlerini düşük fiyata satarak bitirmeye çalışıyor. Vatandaşların alım gücü düşük, biraz yüksek fiyatlı ürün gördüğü zaman almıyor” dedi.
 
“Pazar fiyatları, genel olarak yüksek”
Pazar fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan esnaf Cemal Gündoğan; “Salıpazarı ve Pazar pazarı her sene durgun geçer, işler bu sene daha bir durgun. Biz kendi ürünümüzü sattığımız için işleri bir şekilde döndürüyoruz, işin karı da biraz fazla oluyor. Kendi yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı normal ama dışarıdan gelen ürünlerin fiyatları daha yüksek. Pazarın genelinde sera ürünler satıldığı için fiyatlar genel olarak yüksek. Akşam pazarında da ürün fiyatları düşer, çünkü esnaf gündüzden iyi ürünleri satar akşam da kalan ürünlerin fiyatını düşürür” dedi.
 
Pazarın en hareketli alanı; giyim sektörü
Pazardaki durgunluğun giyim sektörünü etkilemediğini söyleyen esnaf Yakup Yılmaz, vatandaşların da giyim sektörüne olan ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Yılmaz; “Ben uzun yıllardır bu işin içindeyim giyim sektörü her sene rutindir. Yani, 12 ay boyunca ürünler hep indirimlidir. Giyim sektörü sadece bu aylarda biraz durgunluk yaşar, bu da sezondan kaynaklanıyor. Havaların soğuması vb. nedenler işleri biraz rayından çıkarıyor ama bu zamanlarda bile pazarın en iyi işi giyim sektöründe dönüyor. Vatandaşlardan ürünleri pahalı bulan da oluyor ucuz bulan da oluyor. Giyim sektöründe şuan işler iyi” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş