havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

YEK Tiyatrosu…

3955
Değerli okurlarım, Kepez’de yazlığımda dinlenirken motosikletli bir gençten Yetenekli Engelsizler Komedi Tiyatrosu’nun 2 perdelik “ENGELLENEMEYENLER” adlı bir tiyatro gösterisi için iki bilet almıştım. Tiyatronun Türkiye turnesinin Çanakkale ayağı 13 Eylül Cuma günü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde idi. Eşimle birlikte oyunu izledim.
***
*Oyun başlamazdan on dakika önce rastlantısal olarak Tiyatronun Sanat Yönetmeni Kasım ÇAĞİN ile tanıştım. 320 kişilik salonda yaklaşık 50 izleyici olduğunu görünce;
-“Kasım Bey, pazartesi günü okullar açılacak, veliler çocuklarının önlük-forma, kırtasiye vb. eksiklerini tamamlama telaşı içinde, deniz mevsimindeyiz, üstelik oyunun başlama saati 18:00 olunca sanırım katılım bu nedenlerle düşük oluyor.. Eğer 20:00 ya da 20:30 da oyun başlasaydı katılım yüksek olurdu” dediğimde;
-“Turgut Bey, Üniversite bize saat 18:00 de salonu tahsis edebileceklerini bildirince yapabileceğimiz bir şey yoktu.. 2009 yılında bu salon 20:30 da hınca hınç dolmuştu ve elde edilen gelirle 4 engelli arkadaşımıza tekerlekli sandalye alabilmiştik. Merak ediyorum Çanakkale Belediyesinin bir tiyatro salonu niye yok? Bunu anlamıyorum!..” diyerek hayıflandı.
*(Hem Üniversite hem de Belediye yetkililerine bu tepkiyi toplumsal bir görev sayarak duyururum…)
***
           Yetenekli Engelsizler Komedi Tiyatrosu 8’i Engelli 14 oyuncu kadrosundan oluşan Türkiye’nin ilk engelli özel bir tiyatro grubu.
            Sanat Yönetmeni Kasım ÇAĞİN kurdukları tiyatronun amacını şöyle açıklıyor:
            -Kendi kaderini paylaşan arkadaşlarının sorunlarını tiyatro sahnesinde komik bir dille anlatarak kentsel ve sektörel projelerde kendilerinin de unutulmaması gerektiğini göstermeye çalışmak ve bu şekilde toplumumuzda kendini ezik hisseden evden ve rehabilitasyon merkezlerinden çıkamayan engellileri topluma kazandırmak, onları çalışır hale getirmeye ve mutlaka ‘her engellinin bir şey yapabileceğini’ göstermeye inandırmak, bu konuda örnek olmaktır.
            - Ayrıca oyunlarımızın geliriyle yine kendi kader arkadaşlarının gereksinimlerini karşılayarak, bu projenin çok amaçlı olduğunu sadece bir tiyatro gösterisinin yanı sıra toplum hizmeti için çalışan bir lokomotif olduğunu göstermektir.”
                                                           ***
            “ENGELLENEMEYENLER” adlı 2 perdelik oyunda rol alanlar;
*Müdür -  Kasım ÇAĞİN ( % 50 İşitme Engelli )
            *Ökkeş – Cuma Ali KAPISIZ ( % 40 Ortopedik Engelli )
            *Sekreter – Fındık KAPISIZ ( % 60 Ortopedik Engelli )
            *Şoför – Geylani AKÇAY ( % 90 Görme Engelli )
            *Sosyete Hiphop Bayan – Emine UĞURLU ( % 43 Ortopedik Engelli )
 Oyunda ayni kaderi paylaşan insanların sorunları gülmeceyle sahneleniyor. Oyun izleyenlerden tam not alırken, oyunun sonunda (Ökkeş) rolündeki oyuncu Cuma Ali KAPISIZ izleyenlere;
Bir ülkenin , kentin çağdaşlık göstergesi sizce nedir? Sorusunu yöneltti ve izleyenler yanıtı düşünürken kendi sorusunu şöyle yanıtladı:
-Kaldırımları!
Cuma Ali ne denli haklı değil mi?.. İzninizle ben de bir çağdaşlık göstergesi ekleyeyim:
 -Tiyatro Salonu Sayısı!
***
            Sevgili Çanakkale OLAY okurları, toplumumuzun bir parçası olan – kimi istatistiklere göre 8.5 milyon, kimine göre 13.5 milyon – bedensel engelli kardeşlerimizi yaşamın içine katmak için çaba sarf edelim. Onlara el uzatanları destekleyelim ve kutlayalım.
            *Hiç kuşkusuz; engellilerin ‘engellenemeyen’ mutluluğu arttıkça engelsizlerin de mutluluğu daha da artar.
SÖZÜN ÖZÜ: “HER SAĞLIKLI İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR” gerçeğini unutmayalım…