havadurum
Sermet Atadinç

sermet@canakkaleolay.com

Yıkılan okulları ne zaman yapacaksınız?

Orman bölge müdürlüğünün yeniden açılmasına ilişkin AKP merkez ilçe başkanı, "Yeniden açılmamasın mı" gibi bir yaklaşımla aç kapa popülizmi temelindeki AKP uygulamalarına getirilen eleştirilere sözde bir cevap vermiş!... Böylesine bir yaklaşım halkı yok saymak, aynı zamanda "ben ne istersem o olur' şeklindeki bir yaklaşımın ifadesidir. Orman bölge müdürlüğü neden kapatılmıştır, bugün açılmasına karar verildiğini göre kapatılması yanlış mıdır? Yanlışsa bunun için Çanakkale halkından özür dilenecek midir? Tüm bunlara cevap vermeden "Yeniden açılmamasın mı" yaklaşımı Çanakkale halkının zekâsıyla dalga geçmektir.

991
AKP’nin bugün Çanakkale’de söyleyecek sözü kalmadığı için dezenformasyon politikaları temelinde asılsız iddialarla, karalamalarla gerginlik politikasından siyasi çıkarımda bulunmak amacıyla siyaset yaptıkça; karşısına çıkan gerçekler kendilerini her geçen gün daha da zora sokmaktadır.
Gazetemizde;  Turgut Reis Ortaokulu, Vali Fahrettin İlkokulu ve Şemsettin Fatma Çamoğlu Ortaokulu’nun depreme dayanıksız olması gerekçesiyle yıkılıp, 2 yılı geçen süreye rağmen inşaatına başlanmaması nedeniyle yaşanılan mağduriyetler konusunu okumuşsunuzdur.
Bu işin altından bakalım nasıl bir çapanoğlu çıkacaktır?
Eğitim- İş Çanakkale Şube Başkanı bu konuya ilkin kaygılarını belirtmiş, okul yerlerinin değerli alanlar olması nedeniyle yerlerinin değiştirilmesi ve bu alanlarında bir şekilde yandaş peşkeşinde kullanılması kaygısı dikkatle takip edilecektir.
 7 Haziran seçimlerinde Çanakkale halkının da kırmızı kartını gören AKP’ye karşı gelişen bu tepki; halklarımızın 13 yıllık yaşadığı olumsuzlukların sonucudur.
1 Kasım’da da halklar tercihlerini belirlerken; bu olumsuzluklardan kurtulmak özellikle de ülkeyi savaş yerine çeviren saray iradesine gerekli cevabı vermek için gerekli olan iradeyi ortaya koyacaklardır.
Değilmi ki, AKP kendi siyasi ikbali için halklarımıza savaşı, ölümleri reva gördü; bunun karşılığını da alacaktır.
Savaş politikaların sonucunda katledilen insanların cesetlerinin yerlerde sürüklendiği, vatandaşların beyaz bayrak taşıyarak sağlık hizmeti almak için evlerinden çıkabildikleri, gazetecilerin kafalarına silah dayanılarak tehdit edildiği,  böylece gerçeklerin halka ulaşmasının engellenmeye çalışıldığı koşullar, insanlığın kabul edemeyeceği koşullar olarak gerektiği cevabı 1 Kasım’da alacaktır.
Gazetemiz de ‘1 Kasımda oyunuzu kime vereceksiniz’ anketi 1 Kasım’da halkların iradesinin nasıl gerçekleşeceğine dair genel eğilimi çok net bir şekilde göstermektedir.
 
7 Ekim tarihi itibarıyla 2476 oy kullanılmış kullanılan oyların dağılımı şu şekildedir.
AKP 832  oy 33.6 % 
CHP   890  oy 35.95 % 
MHP 482  oy 19.47 % 
HDP 160  oy  6.46 % 
Diğer  44  oy  1.78 % 
Kararsız    68  oy  2.75 %
 
Bu oy dağılımına ilişkin  bir takım  sonuçlar çıkarmak için önce sitemiz ziyaretçilerinin coğrafi dağılımını Google Analytics verilerine göre bir inceleyelim. 
1. Çanakkale 18.496 (%45,05)
2. Istanbul     8.152 (%19,85)
3. Bursa            2.584 (%6,29)
4. Ankara     2.533 (%6,17)
5. Izmir             2.243 (%5,46)
6. Moscow     750 (%1,83)
7. (not set)    515  (%1,25)
8. Balikesir    305  (%0,74)
9. Antalya    254  (%0,62)
10. Adana    226  (%0,55)
 
1 ay içersindeki 41059 ziyaretçinin ilk ondaki coğrafi  dağılımı yüzdeleriyle yukarıdadır.
İlk ondaki coğrafi bölgelerin toplam ziyaret içindeki oranı  %87 dir. 
Coğrafi dağılımda sadece ilk onda HDP oylarının yoğun olduğu bölgelerin olmaması, HDP oylarının oranı konusunda gerçeğe yakınlık konusunda bir şüphe taşımaktadır.
Ancak  % 6,46 lık oran;  HDP oylarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri dışında da ciddi bir toparlanma içersinde olduğunu göstermektedir.
Esas çıkarılacak sonuç; trend olarak AKP oylarının önemli bir düşüş içersinde olduğu CHP oylarının arttığına ilişkindir.
Bu sonuç  Olay Gazetesi Web sitesi anketi sonuçlarına bağlı olarak bir trendin ifadesi olarak değerlendirilmelidir; bu trend de AKP oylarının önemli bir düşüş göstereceğine  işaret etmektedir..
Böyle olması da çok doğaldır; yenilen pehlivanın sonucu kabul etmemesine bağlı olarak sağa sola saldırmasına hiçbir kimse prim vermez, kendisini kınar, ayıplar.
Bu son derece basit bir gerçekliktir.