havadurum

AKUT Çanakkale gazetecilere brifing verildi

Çanakkale AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin gönüllüleri, Kepez Operasyon Merkezi’nde düzenledikleri basın toplantısıyla gazetecilere brifing verdi. 

531

Çanakkale AKUT Arama Kurtarma Derneği, Kepez Operasyon Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. AFAD Ulusal Kentsel Arama Kurtarma Hafif Sınıf Akreditasyonu’nu başarıyla tamamlayan 33 gönüllü ve farklı afet türlerine göre eğitim almış 55 operasyonel gönüllü ile kentin önemli güçlerinden AKUT Çanakkale Ekibi, katıldıkları kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Gönüllü sayısı 120’ye yükseldi

AKUT Gönüllüsü Armağan Aydeğer, kent genelinde gönüllü sayılarını 120’ye çıkarttıklarını ifade ederek, “Devletimizin ana kurumlarıyla, AFAD başta olmak üzere herhangi bir afet halinde bizimle de bilgi paylaşılıyor. İlgili operasyon arkadaşlarımız hızlı bir şekilde yerleşkeden çıkış yapıyorlar. 2024 yılında 33 görevlimiz ile AFAD’ın ulusal kentsel arama kurtarma akreditasyonunu, hafif sınıftan tamamladık. Aslında çok farklı alanlarda bizler müdahale ediyoruz. 55 tane gönüllümüz şu anda operasyonel olarak hazır bir şekilde eğitimlerini tamamlamış durumda. Gönüllü olduktan sonra eğitim aslında ömür boyu devam ediyor. Tabii ki önce teorik eğitimleri tamamlıyorsunuz ve bu bahsettiğimiz doğal olayların afetlerin tamamına karşı becerilerinizi geliştirilmesi için birtakım eğitimleri geçmeniz gerekiyor. İleri seviye uzmanlık eğitimleri, bir önceki eğitimin tamamlanması koşuluyla gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla herhangi bir kaza halinde AKUT’u gördüğünüzde gerçekten o konuyla alakalı belli bir eğitimi almış, belli bir beceri ile donanıma sahip olan kişilerden bahsediyor olacağız ki bu konu da toplum açısından çok önemli bir güven kaynağı” dedi.

Ulusal olaylara da müdahale ediyorlar

Çanakkale’de şu ana kadar, 10 vatandaşı sağlıklı bir şekilde kurtardıklarını ifade eden Aydeğer, “5 cenaze, 10 tane hayvanın cenazesinin bulunması ve 10 tane hayvanın kurtarılmasını da sağladık. Onun dışında ekibimiz sadece Çanakkale ili içerisinde değil, ulusal afetlerde de hemen hızlı bir şekilde İstanbul’daki merkezimiz ile koordine olarak çıkış yapıyor ve oradaki doğal veya diğer felaketlere müdahale ediyor. En son Maraş depreminde Çanakkale ekibi olarak 18 gönüllümüz ile birlikte oradaydık. Yaklaşık bir haftaya yakın oradaki arama kurtarma faaliyetlerine katkı sağladık. Bu çerçevede Türkiye’de bununla alakalı gelişebilecek birçok olayda da yine ekibimiz hızlı bir şekilde hareket ediyor.” şeklinde konuştu.

“2010 yılından beri yaklaşık 50 kadar operasyonumuz var”

Ekip Lideri Burç Naşit Ongan ise, Çanakkale’de 14 yıldır faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, “Biz 2010 yılından itibaren Çanakkale'de faaliyet gösteren bir ekibiz. Türkiye çapında 30 operasyonel ekipten bir tanesiyiz. 120’nin üzerinde gönüllümüz, 55 kadar da eğitimli personelimiz var. Doğa şartlarındaki kayıp vakalarında Çanakkale'de en çok ihtiyaç duyulan operasyonel çeşidi bu. Doğa şartlarında kaybolan vatandaşlarımızın arama faaliyetlerine katılıyoruz. Bunun dışında deprem, sel, toprak kayması, yangın gibi doğal afetlerde de görev alabilen ekibiz. Bu konuda eğitimli personelimiz bulunmakta... 2010 yılından beri yaklaşık 50 kadar operasyonumuz var” sözlerine yer verdi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş