havadurum

Belediye Başkan Adayları, emeklilerin sorularına yanıt verdi

Çanakkale Emekli Sendikaları Platformu tarafından, emeklilerin yerel yönetimlerden talepleri söyleşisi gerçekleştirildi. Çanakkale ve Kepez Belediye Başkan adayları, yerel yönetimlere yöneltilen soruları cevaplayarak projelerini emekliler için anlattı.

1762

Çanakkale Emekli Sendikaları Platformu tarafından, emeklilerin yerel yönetimlerden istekleri söyleşisi düzenlendi. Düzenlenen söyleşiye, CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Burak Kunt, EMEP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Sevim Kırnıç, TİP Kepez Belediye Başkan Adayı Ülkü Şimşek Tutak, DEM Partisi Kepez Belediye Eş Başkan Adayı Burcu Özaydın, DEM Partisi Kepez Belediye Eş Başkan Adayı Fatih İşçi, EYT Çanakkale Başkanı Murat Çağlayan ve muhtarlar katılım gösterdi. Emekliler, Çanakkale’nin Belediye Başkan Adaylarına taleplerini dile getirerek sorular yöneltti.

“Eşit yurttaşlık mücadelesi veriyoruz”

Emeklilerin taleplerinin dinlenmesinin ardından, söyleşiye katılan adaylar sırayla söz alarak projelerini sundu. DEM Partisi Kepez Belediye Eş Başkan Adayı Burcu Özaydın, kürsüye çıkan ilk isim oldu. “Biz Kepez’de demokratik, ekonomik katılımcı bir Kepez iddiasıyla yola çıktık. Tüm yurttaşlara eşit hizmet vereceğiz, biz zaten eşit yurttaşlık mücadelesi veriyoruz. Stratejik planlarımızı kadın, gençlik, çocuk, ekoloji, kültür ve sanat, halk sağlığı, engelliler, inançlar ve azınlıklar gibi birçok alanda kent forumları, çalıştayları yaparak işe başlayacağız. Kentin tüm kesimlerinin dile getireceği çalışmalar yaparak bu şekilde projelerimizi hayata geçirip birlikte uygulamaya koyacağız. Bizler doğrudan demokrasiyi savunuyoruz. En demokratik katılımcı yöntemin de bu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü temsili demokrasi az önce sorulduğu gibi ‘Seçilenler daha sonra halkın içerisinde yer alabiliyor mu?’ sorunları yaratıyor. Sürekli olarak halk meclisleriyle çalışılmadığı noktada, bir noktadan sonra merkezi sistemde olduğu gibi kent bürokrasisi yaratılmış oluyor. Biz kent bürokrasisi yaratılmasına kesinlikle karşıyız. Bütün seçilen üyelerin, sürekli halkla beraber olarak halkla beraber çalışmasını öngörüyoruz. Bu yüzden önce mahalle meclislerini oluşturacağız. Buna dair imkanlar yaratacağız, imkanlar yaratacağız. Demokratik özgür bir meclis nasıl yaratılabilir, bunun çalışmalarını yapacağız” sözlerine yer verdi.

“Kreş yetersiz kalıyor”

Sözlerine devam eden Özaydın “Şu anda Çanakkale Belediyesi’nin bir kreşi var. Ancak halka görüştüğümüzde bunun yetersiz kaldığı dillendiriliyor. Kepez’de zaten çok büyük eksiklik. Kesinlikle Belediyeye bağlı, ücretsiz kreş ve etüt merkezleri projelerimiz var” dedi.

“Türkiye İşçi Partisi olarak yeni kreşler açacağız”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kepez Belediye Başkan Adayı Ülkü Şimşek Tutak, sorulan sorular arasında yer alan kreş hizmetine değindi. Çanakkale ve Kepez’de yer alan kreşlere değindi. Tutak “Bizim programımızda zaten en az bir öğün ilk, orta, lise öğrencilerine ücretsiz yemek var. Bunun ücretini nasıl karşılanacağı soruluyor bazı yerlerde. Bunun yapılması kolay değil. Biz 2019’daki seçimlerde birlikte bilimin ışığında sosyal belediyecilik yapılacağına dair birçok sözler veriliyor. Bu sözler veriliyor, ama tutulduğunu görmedik. Şimdi vereceğiniz sözleri nasıl tutacaksınız deniliyor ya benim 30-35 yıllık tecrübemle diyeceğim o ki; belediyecilik tek başına yapılacak bir şey değil ekip çalışmasıdır. Kreşlerden söz ediliyor, Kepez’de Belediyenin iki tane kreşi var. Fakat Belediyenin kreşi 5 bin lira. Biz Türkiye İşçi Partisi olarak yeni kreşler açacağız. Bunun yapılması da çok kolay. Kepez’de emekliler çok fazla ve insanlar vakitlerini iyi değerlendirmek istiyorlar. Hobi bahçesi yapacağız. Çocuğun anneannesi, dedesiyle birlikte ürünler yetiştireceği bahçeler yapacağız. Beraber üretecekler. Bu konular, emeklilerin emekli olduktan sonra hayatın bitmediğini gösteriyor. Biz hep birlikte karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bizim doğaya ihtiyacımız var”

Emeklilerin sorunlarına yanıt veren ve Çanakkale’deki çevre sorununa yanıt veren EMEP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Sevim Kırnıç “Emeklilerimizin asgari ücretin de altında aldığı bir süreçte yerel seçime doğru gidiyoruz. Emeklilerin sorunu benim de sorunum. Biz hakkımız olanı talep ediyoruz. Bizim vaatlerimiz arasında sorulan soruların hepsinin yanıtı var. Biz diyoruz ki; doğa, tarım yok edilmesin. Çanakkale tarım alanıdır, tarım alanları bugün yok edilmiş durumda. Zeytinlikler kesilmiş durumda, her taraf taş yığınına döndü. Eğer yaşam alanları yaratılacaksa bunların tarım alanlarından uzak bir şekilde yaratılması gerekiyor. Bizim taşa değil, doğaya ihtiyacımız var” cümlelerine yer verdi.

“Bir öğün yemek vermek, yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunu değildir”

Emeklilerin talep ettiği öğrencilere bir öğün yemek sorununa yanıt veren Kırınç “Bizim geçen yıl öncesinde başlattığımız bir öğün ücretsiz kampanyamız var. Ekmek ve Gül olarak başlatmıştık, Türkiye’ye mal oldu. Birçok parti tüzüğüne koymuş ama hayata geçirme konusunda yoklar tabii. Okullarda bir öğün ücretsiz yemek sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunu değildir. Aynı zamanda yerel yönetimlerin de sorunudur. Bu kentte yaşayan çocuklar okula aç gidiyor. Çocuk aç olduğu için dikkatini derse veremiyor bile” dedi.

“Çanakkale için çalışacağız”

İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Burak Kunt, emeklilerin sorduğu sorulardan ‘Belediyede kimler çalışacak? Belediye Başkan adayı olunca halkın arasında olacak mısınız?’ sorusuna yanıt vererek “İşe, liyakatli olanlar alınacak. Bu benim partilim, benim arkadaşım olmayacak. İşini bilen bir uzman olacak. Ben sizin sorunlarınızı çözersem bana ulaşma gereğiniz olmayacak. Sizin Çanakkale’deki 25 müdürlükte, 5 Başkan Yardımcılığında benim seçilecek 15 meclis üyelerime siz ulaştıktan sonra Belediye Başkanının halkın içinde dolaşıp dolaşmaması yalnızca bir teferruat. Benim halkın içinde olmamam mümkün değil. Asıl soru hizmet üretmek, biz Çanakkale için çalışacağız” sözlerini kullandı.

“Emekliler için sağlık merkezi kuracağız”

Konuşmasında ayrıca, emekliler için hayata geçirmek istedikleri projelere yer veren Kunt “Emeklilerimizin yalnız yaşamaması için bir projemiz var. 65 yaşının üzerinde yalnız yaşayan, kronik hastalığı olan emeklilerimiz için sağlık merkezi kuracağız. İsteyenlere medikal saatleri kollarına takacağız. Bir yıl içerisinde bunu yaparız. Biz buna sponsor bile buluruz. Yine yalnız yaşayan emeklilerimiz tamirat ve temizlikte sıkıntılar yaşıyor. Bunları kuracağımız çözüm birimiyle birlikte, çok uygun maliyetlerle çözmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“İki yaş aralığını bir araya getireceğiz”

Kunt “Tıp Fakültesiyle ilgili bir proje yapacağız. Çocuklarımız ve aile büyüklerimizi bir arada tutmak istiyoruz. Stajyer öğrencilerimizi, aile büyüklerimizle bir araya getirip burs vereceğiz. Gençlerimizi karşılıksız bir şeye alıştırmamayı öğreteceğiz. İki yaş aralığını bir arada tutmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Belediye bütçesini arttıracağım”

Ayrıca, projelerin maliyetlerinin nereden karşılanacağı sorusunu yanıtlayan Çanakkale Belediye Başkan adayı Kunt “Ürettiğimiz her projenin içerisinde gelir getirici bir yöntem var. Pazar yeri diyoruz, pazar yerindeki güneş panelleri bizim maliyetlerimizi karşılıyor. Tramvay diyoruz, tramvayın bedeli otobüslere ödenen sübvanse bedeli kadar. Mevcut kaynakları kullanıyoruz. Çanakkale Belediyesi’nin yıllık bütçesi 2 milyar. Ben bu bütçeyi bir iş insanı olarak arttıracağıma söz veriyorum” cümlelerini kullandı.

Emeklilerin taleplerine yanıt verdi

Emeklilerin talep ve sorularını dinledikten sonra, projeleri hakkında bilgi veren ve çalışmalarını anlatan CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek “Önümüzdeki süreçte halkçı belediyecilik anlayışımızı tam merkezimize koyacağız. Artık açlık sınırını ölçü olarak kullanıyoruz. Bu olmamalı. Kreş konusu çok önemli. 2 kreşimiz var, birisinde 112 öğrenci, diğerinde 185 öğrenci devam ediyor. 4 bin lira aylık ücret, özel kreşler 16 bin, üniversitenin kreşi 10 bin lira. Çanakkale Belediyesi bu konuda en düşük ücreti alıyor. Kreş sayımızı arttıracağız, her mahallede kreş olmalı. Çanakkale’de sosyal belediyecilik alanında önemli işler yapılıyor. Bunu ileriye taşımamız lazım. Belediyemize başvuran her büyüğümüzün talepleri gideriliyor, hiçbir şekilde hayır denmiyor. Altın Yıllar dışında 4 tane sosyal yaşam merkezimiz var, bunlar arttırılmalı. İdeal olan kentimizde kimse yardıma muhtaç kimse olmasın. Mahalle meclislerini yeniden açacağız. Katılımcı bütçe uygulamalarını hayata geçireceğiz” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş