havadurum

Çanakkaleli çocuklar doğada bir hafta geçirdi

Güneşane Vakfı, Çanakkale'nin Paşaköy ve Behramkale köylerinden çocukları bir araya getirdi.

1395

Güneşhane Vakfı tarafından düzenlenen Güneşane Yaz Kampı'nda, Çanakkale'nin Paşaköy ve Behramkale köylerinde yaşayan 10-12 yaş aralığındaki çocuklar bir araya geldi. İlk kez düzenlenen kampta yaşam becerileri ve sanat atölyelerinde vakit geçiren çocuklar, eserler üretti ve bu eserleri Güneşane Çocuk Şenliği'nde sergiledi.

İlham verici etkinlikler düzenlendi

Güneşane Vakfı'nın Çanakkale'de yer alan çiftliğinde bu yıl ilk kez Güneşane Yaz Kampı gerçekleşti. Gerçekleşen kampta Paşaköy ve Behramkale köylerinden 10-12 yaş aralığındaki çocukları bir araya geldi. Gerçekleşen kampın amacı; yöredeki çocukları köyün sınırlı imkânları dışındaki faaliyetlerle buluşturmak ve bu süreçte onların ihtiyaçlarını gözlemleyip vakfın gelecekteki yerel çalışmalarını planlamak olduğu belirtildi. CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı tarafından desteklenen proje süresince; çocuklar doğa ile uyumlu Güneşane Çiftliği'nde ekoloji ve birlikte yaşama dair ilham verici etkinliklere katılım sağladı.

21 farklı atölyeye katılım sağladılar

Güneşane Vakfı çalışanları ve Boğaziçi Ayvalık Okulu gönüllüleri iş birliği ile gerçekleştirilen atölyeler, yaşam becerileri, fotoğrafçılık, müzik ve tiyatro olmak üzere dört ana kategoride yoğunlaştı; Bir hafta süren kampta, 21 farklı atölyeye katılan çocuklar, sosyal, sanatsal ve fiziksel alanlarda özgün yeteneklerini keşfetme ve geliştirme imkânı yakaladı. Yaşam becerileri atölyelerinde, defter yapımından taş boyamaya, batikten kese işlemeye, ayraç yapımından lavantadan esansiyel yağ üretimine kadar farklı beceriler edinen çocuklar, çiftlikten topladıkları malzemelerle doğanın sunduğu zenginlikleri kullanarak yaratıcılıklarını ortaya koydu ve el becerilerini geliştirdi. Fotoğrafçılık atölyelerinde, çerçeve ve ip kullanarak ürettikleri kadrajlar ile çiftlikte gezerek fotoğraf karesi oluşturmayı öğrenen çocuklar, rengarenk boyalarla eski siyah-beyaz fotoğraflara yeniden hayat verdikten sonra, fotoğraf makinesi kullanımını öğrenerek köylerinden etkileyici kareler yakaladı.Müzik atölyesinde ritim ve koro çalışmalarıyla temel müzik becerilerini öğrenen kamp katılımcıları, pet şişe ve bakliyattan ürettikleri marakaslarla ilk enstrümanlarını tasarladı. Tiyatro atölyelerinde ise, drama ve oyunlaştırma teknikleriyle tanışarak eksik kalan bir hikâyenin sonunu beraber tamamladı ve kısa bir piyes hazırlayarak tiyatro yapmayı deneyimlediler.

Güneşane Çocuk Şenliği yapıldı

Güneşane Yaz Kampı'nın son gününde, Behramkale Köy Kahvesi önünde düzenlenen Güneşane Çocuk Şenliği'nde, çocukların kamp boyunca tasarladıkları eserler ve çektikleri fotoğraflar sergilenirken, atölyelerde öğrenilen şarkılar ile çocukların Antik Çağ ve MS 3 bin yılını hayal ederek birlikte yarattıkları piyes izleyicilerin beğenisine sunuldu. Güneşane Yaz Kampı'nda çocukların yanı sıra farklı illerden yaz kampına destek için gelen Boğaziçi Ayvalık Okulu gönüllülerine özel atölye ve buluşmalar da düzenlendi. On gün boyunca Güneşane Çiftliği'nde konaklayan Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve öğrencisi gönüllüler, buğdayın yolculuğu ve bölgeye özgü buğdaylardan pizza yapımı gibi ekoloji temalı atölyelere katılırken Behramkale köyünden kampa dahil olan çocuklar, karşılıklı öğrenme ilkesinden yola çıkarak gönüllülere hem köylerini hem de Assos Antik Kenti'ni gezdirdiler.

Çocuklar deneyimlerini paylaştı.

Kampa katılım sağlayan çocuklar, kamp hakkında görüşlerini dile getirerek, ne kadar verimli ve dolu dolu bir süreçten geçtiklerini dile getirdiler.

Kampa ilişkin düşüncelerini dile getirdiler

Behramkale Köyü'nde yaşayan 10 yaşındaki Berke Ç, kampa ilişkin izlenimlerini dile getirerek; "Burası çok güzel bir yer. Atölyeler çok güzel, eğleniyoruz. Paşaköy'den tanımadıklarım vardı, onlarla tanıştım. Çok iyi oldu bence. Seneye olsa gelirim, bence çok güzel bir yer" şeklinde konuştu.

Güneşane çalışanlarından biri olan Zeynep Nisa G., sürecin oldukça keyifli geçtiğini vurgulayarak; "Bulunduğumuz yöredeki çocuklarla çalışmak uzun süredir hayalimizdi. Bu projeyle bunu başlattığımız için çok mutluyuz. Artık çocukları ve ihtiyaçları tanıyoruz, ileride birlikte yapacaklarımız için çok heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Ayvalık Okulları gönüllüsü olan Gökçe Y., kampın oldukça güzel bir deneyim yaşattığını belirterek; "Ayvalık'ta yarattığımız modeli Assos'ta uygulamak çok keyifliydi. Böyle projelerin farklı yerellerde çoğalması heyecan verici. Güneşane'nin etrafındaki köylerle sahici bir bağ kurabilmek çok güzel bir deneyimdi" dedi.
(Dilan Kaynak)

Paylaş