havadurum

Troya'da ateş Hıdırellez için yakıldı...

Çanakkale'nin Arkeo köyü Tevfikiye’de düzenlenen Hıdırellez Şenliği büyük ilgi gördü. Dilekler dilendi, ateşin üzerinden arınmak için atlandı.

1437

Hıdırellez şenlikleri, Troya’nın muazzam bir parçası olan Tevfikiye Köyü’nde bir kez daha kutlandı. Köyün gelenekleri arasında yer alan ve 35 yılın ardından ilk kez geçtiğimiz sene kutlanan Hıdırellez kutlamaları bu sene de köy meydanında yapıldı. Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliği taşıyan Arkeo-köy Tevfikiye’de Tevfikiye Köyü Muhtarlığı ve Troya Müzesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, gece boyu sürdü. Hıdırellez testisi içine son Troyalılar olan Tevfikiye köy halkı, dileklerini yazdıkları kağıtları testi içine attı.

Bereket ve bolluk için Hıdırellez ateşi yakıldı

Köy meydanında Hıdırellez ateşinin yakılmasıyla birlikte köy meydanı da doldu, taştı. Ateşin etrafında çeber şeklinde birleşen katılımcılar, ateşin üstünden atlayarak, geleneği sürdürdü. Hıdırellez ateşinin üzerinden atladıktan sonra müzikler eşliğinde dans ederek, bereket ve bolluğu kutladılar.

“Geleneğin tamamen terk edilmesi mümkün oluyor”

Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, uzun yılların ardından bu sene ikinci kez Hıdırellez kutlamalarının köy meydanında yapıldığını ifade ederek, “Kutlamalara başlama nedenimiz; Tevfikiye köylüleri bundan 35 yıl önceye kadar Hıdırellez kutlamalarını Troya Antik Kenti'nde yapmışlar. Orası ören yerine dönüşünce ve çitler çekilince köylü oraya girmekte zorlanmış. Hıdırellezi kutlamayı bırakmış. Gelenekte, kolektif bellekte mekanı elden aldığınız vakit, geleneğin tamamen terk edilmesi mümkün oluyor” dedi.

5 Mayıs Tevfikiye 6 Mayıs Troya Antik Kenti…

Durumdan haberdar olduktan sonra harekete geçtiklerini ifade eden Gölcük, “Köylülerimize, ‘Tekrar ören yerine dönmek ve Hıdırellez kutlamak ister misiniz?’ diye sorduk. Mutlulukla kabul ettiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve genel müdürlüğümüzle iletişime geçtik. Her 6 Mayıs günü ören yerini köylülerimize Hıdırellez kutlaması için açtık. Geçen yıl bir başlangıçtı fakat insanların o coşkusunu görünce çok mutlu olduk” sözlerine yer verdi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş