havadurum

“Enflasyon hepimizin cebinden çalıyor”

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay, “En öncelikli ve ivedilikle neşter atılması gereken sorunumuz; enflasyon” dedi.

890

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Bayram öncesinde ülkemizde bir yerel seçim gündemi de yaşandı. Birbiri içine geçen her iki süreçte ekonomik konular biraz geri planda kalmış gibi görünse de bayramdan dönüşle birlikte ekonomi ülke gündemindeki öncelikli yerini yeniden aldı. Mevcut zorluklara çözüm oluşturulması elzem hale geldi. En öncelikli ve ivedilikle neşter atılması gereken sorunumuz, enflasyon. Enflasyon hepimizin cebinden çalıyor. Milli paramızı pul ederken dar gelirliden sanayiciye kadar herkesin yaşamını, yaptığı işi etkiliyor. Enflasyon, kurda dalgalanma, yüksek ham madde ve emtia fiyatları ne yazık ki sanayide, ticarette istediğimiz performansı ortaya koymamızı engelliyor. Bugün için olduğu kadar önümüzdeki dönemde de bu durum çok önemli bir risk oluşturuyor” dedi.

“Politika faizinin enflasyonu düşürmek için tek başına yeterli bir enstrüman değil”

Kurdaki oynaklık ve artan ham madde fiyatlarının etkisiyle maliyet baskısı sürerken, bu durum tüketici fiyatlarına da olumsuz yansıdığını belirten Okyay, “Maliyet baskılarının ötesinde kimi örneklerde maalesef fırsatçıların da rol oynadığı fiyat hareketlerine tanık oluyoruz. Bu vesileyle enflasyonla mücadelede tüm paydaşların dayanışma sergilemesinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, her fırsatta hükümetin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunun altını çiziyor. Bu konuda kati politika izleneceği ve güçlü mali tedbirler alınacağı anlaşılıyor. Bunun ilk sinyalleri gelmeye başladı... Yine enflasyonu dizginlemek için politika faiziyle ilgili düzenlemeler yapıldı. Son olarak 21 Mart tarihinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Bu noktada politika faizinin enflasyonu düşürmek için tek başına yeterli bir enstrüman olmadığı herkesin ortak görüşü. Bu nedenle mevcut tedbirlere ilaveten özellikle kamu yatırımlarını ve harcamalarını kısacak yeni tedbirlerin de alınması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Yeni bir savaş Türkiye’ye yönelik risk primini artırarak işleri daha da çıkmaza sokabilir”

“Türkiye’yi dünyadan ari düşünmek mümkün değil. Çünkü epey zorlu bir uluslararası konjonktürün içindeyiz” sözlerine dikkat çeken Okyay sözlerine şu şekilde devam etti, “Az kalsın geçtiğimiz cuma akşamı televizyonlarımızın başında, Ortadoğu’da bir savaşın başladığına tanık oluyorduk… İran’ın İsrail’e yönelik saldırısı şimdilik ‘sembolik’ gibi kalsa da yarın öbür gün ne yaşanabileceğini kimse bilmiyor. Yanı başımızda yaşanabilecek bir savaşın ilk faturalarından biri de maalesef Türkiye’ye çıkacaktır. Hali hazırda tırmanan jeopolitik riskler zaten altın ve petrol fiyatlarını yukarı çekerek enflasyon ve cari açıkla mücadelemizi olumsuz etkiliyor. Yeni bir savaş ise dünyaya olduğu gibi Türkiye’ye de yönelik risk primini artırarak işleri daha da çıkmaza sokabilir. Olumsuz senaryoların gerçekleşmemesini, bölgedeki sorunlara aklıselim bir çözüm yolu bulunmasını ümit ediyoruz.”

“Turizm, Çanakkalemiz için de çok özel bir sektör”

“Kentimiz tarihi, turistik, kültürel ve gastronomi değerleriyle çok büyük bir turizm potansiyeline sahip” diye belirten Okyay, “Turizm, Çanakkalemiz için de çok özel bir sektör. Bu potansiyeli değerlendirmek üzere geçtiğimiz haftalarda Odamızın liderliğinde farklı sektör paydaşlarıyla istişare toplantıları gerçekleştirildi. Çanakkale’nin gerçek anlamda bir turizm şehri olması, turizmden aldığı payın yükselmesi amacıyla üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Bu vesileyle tüm turizmci dostlarımızın Turizm Haftasını kutluyor, yeni sezonda başarılar diliyorum” diye belirtti.

(ATİLLA AKIN)
Paylaş