havadurum
Diyetisyen Elif Kavak

dyt.elifkavak@gmail.com

TAKVİYE ALIMININ GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR

2790

Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme oldukça önemlidir. Ancak beslenme eksiklikleri, özel ihtiyaçlar veya sağlık sorunları gibi bazı durumlarda takviye alımı gerekebilmektedir. İşte takviye alımının gerekebileceği durumlar şunlardır:

1)Beslenme Eksiklikleri: Dengeli bir diyet uyguladığınız halde bile bazı besinler eksik kalabilmektedir. Buna en yaygın örnek olarak vitamin ve mineral eksiklikleri verilebilir. Gebelik öncesinde, gebelik esnasında ve emzirme döneminde bazı besin ihtiyaçları artar ve takviyeler önerilmektedir. Özellikle gebelik döneminde bu eksiklikler; preeklampsi, gestasyonel diyabet ve gebelik kayıpları gibi patolojiler ile kendini göstermektedir.

Örneğin, demir eksikliği anemisi olan bireyler demir takviyesi kullanabilmektedirler. Kullanılan demir takviyeleri düşük demir düzeylerini aylar içinde düzeltebilir. Demir takviyeleri tablet formda ya da çocuklar için damla formundadır. Demirin fazlası zararlı olabilir. Bu nedenle takviye dozlarını doktorunuz belirlemelidir.

2)Özel Diyetler: Vegan ve vejetaryen diyetler gibi bazı özel beslenme şekillerinde bazı besinler hiç ya da yeterli tüketilmemektedir. Vegan beslenmede hayvansal hiçbir ürün, vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmemektedir. Bu sebeple veganlara B12 takviyesi önerilmektedir. Çünkü bu vitamin daha çok hayvansal kaynaklardan alınmaktadır ve bitkisel kaynaklarda ki B12 vitaminleri kişinin günlük ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir. Eğer ki vejetaryen veya vegan beslenme yaşam tarzını benimsemişseniz her zaman B12 seviyelerinize dikkat etmeniz gerekmektedir.

3)Yaşlılık: Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücudumuzda bazı değişiklikler meydana gelir ve besin ihtiyaçları da değişebilir. Özellikle vücut için önemli olan bazı vitamin ve mineral düzeylerinde eksiklikler görülmektedir. Özellikle B12 vitamininin emilimi yaş ilerledikçe azalmaktadır. B12 vitamini takviyesi kullanımı yaşı ilerleyen bireylere önerilmektedir. İleri yaşlarda kalsiyum emiliminde azalma görülebilir. Kalsiyum eksikliğinde kemik erimesi riski artmaktadır ve kasların çalışmasında düzensizlikler meydana gelebilmektedir. Yetersiz D vitamini de sık görülen sebeplerden biridir. Çünkü D vitamini kalsiyum emilimini artırmaktadır. Ayrıca D vitamini kemik, kas, sinir ve bağışıklık sistemi içinde gerekli bir vitamindir.

4)Kronik Hastalıklar: Bazı kronik hastalıklar, vücudun bazı besinleri yeterince emebilme veya kullanabilme yeteneğini etkileyebilmektedir. Herhangi bir kronik hastalık durumunda doktor kontrolünde multivitamin takviyesi önerilmektedir. Örneğin sindirimi sorunu yaşayan bireylere probiyotik takviyeleri önerilebilir.

5)İyileşme Süreci: Ciddi hastalık veya ameliyat geçiren bireylerde iyileşme sürecinde bazı besin ihtiyaçlarına karşı daha fazla gereksinim duyulmaktadır. Bu durumlarda çoklu vitamin ve mineral içeren takviyeler, protein veya omega-3 yağ asitleri gibi takviyeler iyileşme sürecini desteklemek için kullanılabilmektedir.

Yukarıda belirttiğim durumlar, bazı bireylerin takviye alımı gerektirebileceği durumların yalnızca birkaç örneğidir. Bazı takviyeler daha önce kullandığınız ilaçlarınızla ya da kullandığınız başka takviyelerle etkileşime girebilmektedir ve bu durumda vücudumuza fayda yerine zarar vermektedir. Takviyeleri de ilaçlar gibi dikkatli kullanarak ve her takviyenin alım zamanına dikkat ederek kullanmak gerekmektedir. Bu yüzden bir takviye kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya bir sağlık uzmanına danışmaya özen göstermelisiniz.