havadurum

"Adalet Yürüyüşü'ne Çanakkale desteği...

675

 ‘Mit Tırları’ davasında Eski Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na verilen 25 yıl hapis cezasına karşı CHP Gene Merkez kararı ile Ankara’dan İstanbul’a yürüyüş başlatıldı.  Perşembe günü başlayan yürüyüş Anara Hipodrom’unda sonlandırılırken, dünde Ankara’nın Kazan İlçesine kadar devam etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağırısı ile başlayan yürüyüşe katılan CHP Milletvekilleri Muharrem Erkek, Bülent Öz ve Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, alınan kararı ve Adalet Yürüyüşü gazetemiz Olay’a değerlendirdi. Gerçekleşen yürüyüşe katılan Milletvekili Muharrem Erkek; “Genel Başkanımız bir yürüyüşe başladı. Evet, Kılıçdaroğlu adalete yürüyor, özgürlüğe yürüyor, demokrasiye yürüyor ve sonuçta mutlaka eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi için mücadele eden kazanacaktır diyorum, saygılarımı sunuyorum” açıklamasında bulundu. Milletvekili Öz ise gazetemize yaptığı açıklamada alınan kararın siyasi bir karar olduğunu vurgulayarak; “Vallahi billahi bu silahlar Türkmenlere gitmiyordu bunu biliyorum’ diyen Başbakan Yardımcısına sormak gerekir. Vatana ihanet, terör örgütüne silah göndermek değil midir? Diye bu soruyu özellikle sormak gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kepez Belediye Başkanı Mutan ise yürüyüş eyleminin doğru bir karar olduğunun altını çizdi. Mutan yaptığı açıklamada; “Adımlar çoğaldıkça hedefi de bulacak. Çok uzatmaya gerek yok ancak Adalet, istiyoruz. Kararla ilgili ben hukukçu değilim atıp tutmaya gerek yok. Ancak, vicdanlar sızlıyor” dedi. Gerçekleştirilen yürüyüşe tüm Türkiye’den destek gelirken, İl Başkanı Nejat Önder Çanakkale İl ve İlçelerinin hazırladığı eylem planını gazetemizle paylaştı. Önder, merkez ve ilçelerde her gün oturma eylemleri yapılacağını belirtirken, her ilçenin sıra ile yürüyüşte bulunan Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na destek vereceklerini söyledi. CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş’ın ise gerçekleştirilen eylemlerde görülmemesi ve yürüyüşe dair herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekti.

 
“Kılıçdaroğlu adalet içi yürüyor”
Gerçekleştirilen Adalet Yürüyüşü’nde yer alan Milletvekili Erkek, hükümetin aldığı kararla aslıda bütün muhalefeti susturmak istediğini ifade etti. Erkek; “‘Demokrasi ve Hukuk Devleti’ için toplum ile beraber mücadele eden bir CHP var. Bütün muhalefeti boğmak istiyorlar ama bunu asla başaramayacaklar. Bu karar son derece ağır haksız ve adaletsiz bir karardır. Adaletin olmadığı bir ülkede de maalesef ne huzur, ne barış, ne kalkınma, ne demokrasi, ne eşitlik, ne hukuk, ne özgürlük olur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti artık bir Hukuk Devleti değildir. Bir devlet, Hukuk Devleti değilse bir suç organizasyonuna dönüşür. Adalet yıkılır ve devlette sonuçta çöker. FETÖ’nün kendi içerisinde ki güçlü siyasi ayağını temizleyemeyenler CHP’yi, FETÖ ile ilişkilendirme çabası içerisindeler. Bu beyhude bir çabadır. Adalet mutlaka er geç tecelli edecektir. Bu hukuksuzlukların, haksızlıkların hesabı da mutlak sorulacaktır. Genel Başkanımız bir yürüyüşe başladı. Evet, Kılıçdaroğlu adalete yürüyor, özgürlüğe yürüyor, demokrasiye yürüyor ve sonuçta mutlaka eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi için mücadele eden kazanacaktır diyorum, saygılarımı sunuyorum” açıklamasını yaptı. 

“Yargısız infazlar artık yargı eliyle geçekleşiyor”
Alınan karara ile Türkiye’de yargısız infazın artık yargının kendi eli ile gerçekleştiğini belirten Milletvekili Öz ise alınan yürüyüş kararı ile ilgili; “Haksız hukuksuz bir şekilde Enis Berberoğlu davasında siyasi bir karar verilerek. Berberoğlu, 25 yıla mahkûm edildi. Bu karar şunu gösteriyor ki, eskiden Türkiye’de yargısız infaz vardı, bugün ise yargı yolu ile infaz yapılmaktadır. Açıkçası bu karar siyasi bir karardır.  Bu kararı alanlar bazı siyasilerin önünde eğilmiştir. Bu karar direktifler doğrultusunda alınmıştır. Bu kararda bir adalet ve hukuk yoktur. Şunu da söylemek isterim. Hatırlamak gerekir ‘Vallahi billahi bu silahlar Türkmenlere gitmiyordu bunu biliyorum’ diyen Başbakan Yardımcısına sormak gerekir. Vatana ihanet, terör örgütüne silah göndermek değil midir? Diye bu soruyu özellikle sormak gerekiyor. Türkiye’de maalesef adaletin temellerinin yıkıldığı, demokrasinin olmadığı, yargının bağımsızlığını yitirdiği bir süreci yaşıyoruz. Bu davada bu sürecin neticesidir. Bu bakımdan buna karşı dik ve karşı durmak gerekir. Bu sebepten ötürü CHP Genel Merkezimizin aldığı karar doğrultusunda İstanbul Maltepe cezaevine kadar bir yürüyüş başlatmış olduk. Dün, Güvenpark’tan bu yürüyüşe başladık. Şu anda da ben yürüyüşteyim, bir mola verdik. Bir 10 km’lik daha yolumuz kaldı. Her gün 20 km yürünerek İstanbul’a varışımız tamamlanacak. Bu yürüyüş ‘Adalet Yürüyüşü’. Adaletin, Türkiye’de olması yeniden tanzim edilmesi gerektiği, demokrasinin, özgürlüklerin yeniden var olması mücadelesi ve yürüyüşüdür. Bu haksız, adaletsiz kararları alanlar içinde biz yürüyoruz. Adalet bir gün herkese lazımdır. Bu kararı alanlar, bir gün onlarda böyle bir adaletsizliğe düşerlerse emin olsunlar ki biz, onlar içinde yollarda olacağız. Bunun neticesinde de CHP’nin bu ‘Adalet Yürüyüşü’ ülkemizi aydınlık geleceğe kavuşturacaktır” dedi. 
 
“Vicdanlar sızlıyor”
Davadan çıkan karar ile vicdanların sızladığın söyleyen Mutan, yürüyüşün doğru bir karar olduğunun altını çizdi. Mutan; “Adımlar çoğaldıkça hedefi de bulacak. Çok uzatmaya gerek yok ancak Adalet, istiyoruz. Kararla ilgili ben hukukçu değilim atıp tutmaya gerek yok. Ancak, vicdanlar sızlıyor. Ben Milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kalkmaması notasında da o dönemle alakalı her iki vekilime de ‘lütfen dokunulmazlıkları kaldırtmayın’ dedim. O dönede dedi onlar o duruşu sergilediler ama maalesef neredeyse Meclis cezaevine dönecek.  Gerçekleştirilen yürüyüş için söyleyeceğim ise doğru bir adım, bu yüzden doğru bir yerde durduk. İnşallah hedefi de bulur” dedi.  
 
“Türkiye’nin her yerinden destek geldi”
Ankara’dan başlatılan yürüyüşe Çanakkale’de ise desteğin neden bir eylemle sınırlı kaldığı ve devamının gelmediği merak konusu oldu. Konu ile ilgili Çanakkale CHP İl Başkanı Nejat Önder Çanakkale’de destek eylemlerinin netleştirildiği ve programın en kısa sürede duyurulacağı açıklamasında bulundu. 
 
“Tarih tarih eylem planı”
Asıl suçluların yargılanmadığı haksızlık ve hukuksuzluklar ile masum insanların yargılanıp hapsedildiği bu süreç yaşanıldığını belirten İl Başkanı Önder, Çanakkale eylem planını gazetemize açıkladı. Önder, eylem planı hazırlanan eylem planını;  İktidar partisinin dayatmaları ile yaşanılanlar çerçevesinde 14 Haziran itibari ile Genel Başkanımız ‘Adalet Yürüyüşü’ gerçekleştiriyor. Bizler de bugün itibari ile örgütlerimiz aracılığı ile hayata geçirilecek ve medyada da haber olacak eylem planları hazırladık. Merkez İlçe Başkanlığı 20 Haziran saat 18’de bir yürüyüş ve oturma eylemi yapacak. 22 Haziran’da Gelibolu’da saat 15’de, 28 Haziran Biga İlçe Başkanlığı’nda, 30 Haziran’da Ayvacık İlçede 1 Temmuz’da Lapseki İlçe Başkanlığı’nda, 3 Temmuz Çan, 5 Temmuz Bayramiç, 6 Temmuz Eceabat, 8 Temmuz Ezine, 13 Temmuz Yenice’de eylemler düzenlenecek.  Bir de, ayrıca Ankara İstanbul yürüyüşüne katılacak ilçelerin tarihlerini belirledik.  21 Haziran Biga, 22 Haziran Ayvacık İlçe Başkanlığı, 23 Haziran Gelibolu İlçe Başkanlığı, 25 Haziran Merkez İlçe, 2 Temmuz Ezine, 4 Temmuz Lapseki, 6 Temmuz Eceabat, 8 Temmuz Çan, 9 Temmuz Yenice, 10 Temmuz Bayramiç İlçe Örgütleri Ankara İstanbul yürüyüşünde Genel Başkanımıza eşlik edecekler.  Bu arada her ilçede her gün oturma eylemi eylem gerçekleşti-rilecek” şeklinde verdi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş