havadurum

"Asgari ücret tüketicinin eline geçmeden eridi"

1299
TÜKODER Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, 2020 yılını tüketiciler açısından değerlendirdi. Pandemi dolayısı ile ülke olarak tüketicilerin zor zamanlar geçirdiğini belirten Berkit, diğer ülkelerde mağdurlara verilen desteğin ne yazık ki Türkiye`de verilmediğini söyledi. Elektrik, doğalgaz, su... gibi temel tüketim maddelerindeki ek vergilerin kaldırılmasını talep etmelerine rağmen yeni zamların yapıldığını belirten Berkit, ek vergilerin kaldırılması yönünde ısrarlarına devam edeceklerini ifade etti. Tüketici ve esnafa ciddi destek verilmesi gerektiğini belirten Berkit, 2021 yılı asgari ücret içinse belirlenen ücretin piyasada yapılan zamlarla tüketicilerin eline geçmeden bittiğini söyledi. Berkit, üreticinin de zam istemediğini ancak girdilerin arttığını ifade ederek; "Bu zamların durması üretimden geçiyor ve bunun içinde üretimi teşvik edecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. 
 
"Vergilerin kalkmasını isterken yeni zamlarla karşılaştık"
2020 yılının tüketiciler açısında değerlendirmesini yapan Berkit; "İçinde bulunduğumuz koşullarda he ülke olarak hem Çanakkale olarak çok zor günler geçirdik. Virüs yaşamımızı hem ekonomik hem sağlık yönünden ciddi şekilde etkiledi. Özellikle teknoloji ve iletişimin geliştiği zamanlarda diğer ülkelere baktığımızda mağdur olan kesimlere ciddi bir destek verildiğini görüyoruz. Ancak ne yazık ki bunu bizim ülkemizde göremiyoruz. 2021`de en azından normal yaşama geçinceye kadar elektrik, doğalgaz ve sudaki ek vergilerin kaldırılmasını, yalnızca tüketim bedelinin ödenmesi gerektiğini düşünürken, enerji ve düzenleme kurulunun elektrik ve doğalgaza hızlı bir şekilde zam yaptığını gördük. Milyonlarca insanın elektriği kesilirken aç kapa ücretlerinin aşağıya indirildiğini gördük. Birçok insanın elektrik faturalarını ödeyemeyeceğini gördükleri için bunu sanki sosyal bir çalışmaymış gibi göstermeye çalışıyorlar. Biz, yine de TÜKODER olarak önümüzdeki aylarda elektrik, doğalgaz ve sudaki ek vergilerin kaldırılması yönünde ısrar ediyoruz ve sadece tüketim giderini ödemek istiyoruz. Yine Motorlu Taşıtlar Vergisi toplumun büyük bir kesimini ilgilendirdiği için Ocak ayında ödenmesi gereken verginin ötelenmesini bekliyoruz. Bu ülkede yapılandırmalarla bu işi aşmak çok zor. Tüketici ve esnafa ciddi bir destek sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 
 
"Asgari ücret zamlarla daha da kullanışsız oldu"
Berkit 20201 yılı için belirlene asgari ücretle ilgili; "Yeni asgari üret tüketicinin eline geçmeden piyasada yapılan zamlarla eridi gitti. Eski halinden daha kullanışsız bir hale geldi. Zaten dolara vurduğunuzda da asgari ücrette dünyada en alt sıradayız. Bu ücretin tüketicilerin yaşamını kolaylaştıracağını düşünmüyoruz. Dediğimi gibi asgari ücret daha tüketicinin eline geçmeden, yumurtadan tutunda ete, süte, yağa... birçok temel gıda ürününe zam yapıldı. Bu zamları üreticilerde istemiyor, girdilerin azalmasını istiyor. Şu anda tahıl zamanı mazot vergilerini indirin, normal fiyattan verin herkes buğdayını, arpasını, çavdarını eksin. Hem ürün fazlalığı olsun, hayvanlara yetecek ye olsun. İthal edilen hayvan yemi ile dolar yükseldikçe mecburen giderler artıyor. Bu sebeple ete, süte, yumurtaya ciddi zamlar yapılıyor. Bu zamların durması üretimden geçiyor ve bunun içinde üretimi teşvik edecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş